Τεκμηριωμένη και με πολλά στοιχεία είναι η μελέτη που εξέδωσε η διεύθυνση οικονομικής ανάλυσης και έρευνας διεθνών κεφαλαιαγορών της Eurobank με τίτλο: «Grexit: Γιατί δεν θα συμβεί».

Πρόκειται για ενδιαφέρον υλικό, με πλούσια βιβλιογραφία, ενώ είναι σημαντικό ότι επιχειρείται μια επιστημονική προσέγγιση για ένα τόσο «φορτισμένο» θέμα, το οποίο κατά καιρούς έρχεται στη δημοσιότητα.

Στη μελέτη παρουσιάζονται ενδιαφέροντα στοιχεία για τις νομισματικές ενώσεις τον τελευταίο αιώνα, για τις νομισματικές υποτιμήσεις που έγιναν στην Ελλάδα αλλά και για τις συνέπειες της εσωτερικής υποτίμησης που επιχειρήθηκε από το 2010.

Το συμπέρασμα της έκθεσης, την οποία υπογράφουν ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας Πλάτων Μονοκρούσος , ο οικονομολόγος Δρ. Θεόδωρος Σταματίου και οικονομικός αναλυτής Στυλιανός Γ. Γόγος, είναι ότι ένα Grexit θα ήταν καταστροφικό για την Ελλάδα, διότι θα είχε μεγάλο κόστος, αλλά δεν θα διόρθωνε τα βασικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, που δεν είναι τα υψηλά κόστη, αλλά διαρθρωτικά προβλήματα και έλλειψη ενός πολιτικο-οικονομικού «μηχανισμού προσήλωσης» στις απαραίτητες αλλαγές, αντίστοιχου με εκείνον που υπήρχε την περίοδο πριν την είσοδο στο ευρώ (δείτε περισσότερα για την έκθεση εδώ)

Το αξιοσημείωτο όμως είναι ότι στην ανάλυση παρουσιάζονται πληθώρα στοιχείων τα οποία καταδεικνύουν ότι η εσωτερική υποτίμηση που εφαρμόστηκε τα τελευταία χρόνια δεν απέδωσε, ότι οι εξαγωγές στην Ελλάδα δεν αυξήθηκαν όπως σημειώθηκε σε άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, αλλά και ότι το ζήτημα της ανταγωνιστικότητας στη χώρα δεν επικεντρώνεται στο εργασιακό κόστος.

Όμως οι συντάκτες της έκθεσης δεν εξετάζουν κατά πόσον επρόκειτο για αστοχία του προγράμματος που επιβλήθηκε στη χώρα, για λανθασμένο σχεδιασμό και εσφαλμένες επιλογές, αλλά περιορίζονται στο να αναφέρουν τις –γνωστές- απόψεις αναλυτών και κυβερνητικών αξιωματούχων, ότι η μεγάλη ύφεση που σημειώθηκε οφείλεται περισσότερο σε «ενδογενείς παράγοντες», στους οποίους περιλαμβάνονται διαρθρωτικές αδυναμίες όπως χαμηλή ανταγωνιστικότητα και παραγωγικότητα, ανισορροπίες στον προϋπολογισμό και το ισοζύγιο πληρωμών, όπως και ένας «υπερμεγέθης και πολύ αναποτελεσματικός δημόσιος τομέας».

Είναι πολύ χρήσιμο να παρουσιάζονται τεκμηριωμένες αναλύσεις και μελέτες για την ελληνική οικονομία.

Θα πρέπει, όμως, οι φορείς που επιχειρούν να εμπλακούν στη δημόσια συζήτηση να υιοθετήσουν μια πολύπλευρη και αντικειμενική προσέγγιση, παρουσιάζοντας και κρίνοντας όλες τις διαφορετικές απόψεις, εάν θέλουν να συμβάλουν στο διάλογο για την οικονομία.

Γ.Χ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Έκθεση Eurobank