η «σπέκουλα» του ΣΥΡΙΖΑ για το πού θα βρουνε τα λεφτά την επομένη μέρα, χωρίς έσοδα από φόρους και δάνεια της Τρόικα, φτάνοντας στο σημείο να υποστηρίζουν ακόμα και ότι μπορούν να τυπώσουν 100 δισεκατομμύρια για να έχουν να πορεύονται, όταν γίνουν κυβέρνηση!

Αν και τα στοιχεία για τα ταμειακά διαθέσιμα τηρούνται μυστικά και οι πληροφορίες των Financial Times δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν, γεγονός παραμένει ότι το όριο δανεισμού από έντοκα γραμμάτια των 15 δισ. έχει ήδη εξαντληθεί και η υστέρηση στην είσπραξη εσόδων συνεχίζεται (έφτασε στα 3,1 δισ. το μήνα Δεκέμβριο). Το αποθεματικό του κρατικού προϋπολογισμού του 2014 (800 εκατ. ευρώ) έχει εκμηδενιστεί και, συνεπώς, μέρα με τη μέρα και μήνα με το μήνα αυξάνεται η πιθανότητα μιας στάσης πληρωμών εντός ή εκτός συνόρων (ό,τι έρθει πρώτο).

Στο ΣΥΡΙΖΑ πάντως δεν φαίνεται να «ιδρώνουν» από αυτά. Προκειμένου να κερδίσουν κάποιους σταυρούς ακόμα, δεν διστάζουν να τάξουν ακόμη και «μαγικές λύσεις». Η υποψήφια μάλιστα του ΣΥΡΙΖΑ, κυρία Ραχήλ Μακρή, εμφανίστηκε να δηλώνει σε δημόσια τηλεοπτική συζήτηση ότι δεν υπάρχει πρόβλημα αφού α) δεν θα υπάρξει GRexit επειδή δεν προβλέπεται στις συνθήκες της Ευρωζώνης διαδικασία αποβολής μιας χώρας από το ευρώ, β) αν δεν πάρει τις δόσεις των 7,5 δισ. η χώρα μπορεί να καταφύγει στην (ακριβή) λύση δανεισμού από τον Emergency Liqudiity Assistance (ELA) και, στη συνέχεια, γ) η Ελλάδα θα τυπώσει χρήμα έως και 100 δισεκατομμύρια ευρώ.

Υπολογίζεται ότι η αξία των κυκλοφορούντων νομισμάτων του ευρώ παγκοσμίως ανέρχεται σε 880 δισ. ευρώ. Αν η Ελλάδα είχε 100 δισ. επιπλέον σε χαρτονομίσματα με σειριακό αριθμό που αρχίζει από “Χ” (είναι η ένδειξη ότι τυπώνονται στην χώρα μας) θα μπορούσε να συγκριθεί σε μέγεθος μόνον με τη Γερμανία!

Ωστόσο στην Ελλάδα υπάρχουν «μήτρες» για να τυπώνονται μόνον πολύ μικρής αξίας νομίσματα (συνήθως κέρματα και χαρτονομίσματα των 5 ή 10 ευρώ). Και αν ακόμα δεν απαγορευόταν η ασύδοτη εκτύπωση νομισμάτων του ευρώ (η κυκλοφορία των οποίων ελέγχεται κάθε εβδομάδα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), και αν ακόμη δεν προκαλούσε κατάρρευση της αξίας του ευρώ στις αγορές, είναι αμφίβολο αν τα εκτυπωτικά μηχανήματα θα μπορούσαν να τυπώσουν πχ 20.000.000.000 χαρτονομίσματα των 5 ευρώ μέχρι το τέλος της χρονιάς, χωρίς να χαλάσουν!

Σε μία τέτοια περίπτωση, κάθε κάτοικος της Ευρώπης θα έπρεπε να κουβαλά στην τσέπη του «τούβλα» των 400 ελληνικών «πεντάευρων». Αν μάλιστα «έκοβαν» 100.000.000.000 κέρματα του 1 ευρώ, το βάρος τους θα έφτανε στα 750.000 τόνους (δηλαδή όσο και τα σκουπίδια που παράγει σε 4 μήνες το ευρύτερο Λεκανοπέδιο Αθήνας και Πειραιά), ενώ θα έφταναν, αν τα βάζαμε στη σειρά, να κάνουν 57,5 φορές τον γύρο του Ισημερινού ή …6 φορές την απόσταση Γης και Σελήνης (αν ήταν χαρτονομίσματα των 5 ευρώ θα έφταναν μάλιστα και για δύο περιστροφές γύρω από τη γη ακόμη).

Το νέο επεισόδιο με την κα Μακρή έρχεται να προστεθεί στη «Βαβέλ» των δηλώσεων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για το πού αλλού υπάρχουν λεφτά.

Το επιτελείο της Κουμουνδούρου κατηγόρησε την κυβέρνηση για βραχυχρόνιο δανεισμό 120 δισ. πέρυσι με την Συγγρού να απαντάει ότι δεν ξέρουν καν τι σημαίνει καθαρός δανεισμός.

“Βαβέλ”

Σύγχυση έχει προκαλέσει και ο «κατά ΣΥΡΙΖΑ» φόρος ακινήτων. Ο κύριος Δημήτρης Στρατούλης έβαλε τον «πήχη» του αφορολόγητου στις 450.000 ευρώ παίρνοντας την «σκυτάλη» από τον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα Νίκου Παππά, ο οποίος νωρίτερα είχε διαβεβαιώσει ότι ο «ΕΝΦΙΑ του 2015 δεν θα εισπραχθεί. Η δήλωση δεν αφορά στις δυο τελευταίες δόσεις ΕΝΦΙΑ του 2014 (Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2015) αλλά αυτόν που θα εισπραχθεί από τον Μάρτιο και μετά εφέτος.

Προβληματισμό έχουν προκαλέσει στην τρόικα και οι δηλώσεις, επιφανών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ότι τα 11,1 δισ. ευρώ που είναι το αποθεματικό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ( σ.σ. τα οποία δεν είναι σε μορφή ρευστού αλλά ομολόγων) θα αξιοποιηθούν μονομερώς και για αλλότριους σκοπούς που δεν σχετίζονται με τον τραπεζικό κλάδο, όπως για παράδειγμα η παροχή ρευστότητας στην αγορά. Σε κομματική συγκέντρωση ο Γ. Σταθάκης είχε δηλώσει ότι «τα χρήματα του ΤΧΣ θα είναι για την διαχείριση των κόκκινων δανείων».