Όπως αναφέρει σε report του ο οίκος η SNB θεωρεί βέβαιο ότι η ΕΚΤ θα εφαρμόσει ένα αρκετά επιθετικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, κάτι το οποίο, μάλιστα, θα αποφασίσει στην επικείμενη συνεδρίαση της 22ας Ιανουαρίου και ως εκ τούτου θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να «υπερασπιστεί» την ισοτιμία ευρώ-φράγκου στην προκαθορισμένη κλίμακα που είχε θέσει (με ανώτατο όριο τα 1,20 φράγκα ανά ευρώ).

Επίσης η ελβετική τράπεζα εκτίμησε – κάτι που μένει να αποδειχθεί εάν είναι ορθό ή όχι – ότι η πολιτική της ΕΚΤ, η αβεβαιότητα των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα, αλλά και γεωπολιτικές κρίσεις (όπως αυτή στην Ουκρανία) δεν θα έχουν αρνητική επίδραση στην ελβετική οικονομία. Ταυτόχρονα στόχος της είναι να προλάβει ενδεχόμενη κλιμάκωση της μεταβλητότητας, η οποία χαρακτήρισε τις αγορές στα τέλη του περασμένου έτους.

Κατά την Iniohos Advisory Services η SNB θα συνεχίσει να παρεμβαίνει στις αγορές συναλλάγματος, ιδιαίτερα εάν καταγραφούν ισχυρές πιέσεις τόσο στην ισοτιμία ευρώ-φράγκου όσο και στην ισοτιμία δολαρίου-φράγκου, αλλά δεν φαίνεται πρόθυμη να εφαρμόσει, στο μέλλον, πολιτική καθορισμού ανώτατου ορίου για τη διακύμανση του ελβετικού νομίσματος.

Εν γένει η απόφαση της τράπεζας, θα οδηγήσει σε βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα στις αγορές συναλλάγματος, με τους επενδυτές να αυξάνουν τις τοποθετήσεις τους σε νομίσματα χαμηλού ρίσκου, όπως για παράδειγμα το γεν.