Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

Του Κωστή Πλάντζου

Από τις υπέρογκες τραπεζικές καταθέσεις του, για τις οποίες βρέθηκαν να φιγουράρουν στα 65 CD με υπόπτους φοροδιαφυγής, πιάστηκε μεγαλοστέλεχος κατασκευαστικής εταιρίας, που καλείται τώρα να πληρώσει πάνω από 20 εκατ. ευρώ σε φόρους και πρόστιμα, γιατί εντοπίστηκε πως το 2004 κατέθεσε σε τράπεζες 4 εκατ. ευρώ και το 2005 άλλα 33 εκατομμύρια, που δεν δικαιολογούνταν από τα εισοδήματα που δήλωνε στην εφορία.

Είναι μία μόνον από τις περίπου 200 περιπτώσεις που η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και οι οικονομικοί εισαγγελείς ξεχώρισαν ως πιο σημαντικές, με βάση κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, μέσα από τα στοιχεία που συγκέντρωσαν από τις τράπεζες για εκατοντάδες χιλιάδες μεγαλοκαταθέτες που στην δεκαετία 2003-2012 δήλωναν δυσανάλογα χαμηλά εισοδήματα στην εφορία.

Ο έλεγχος των CD έχει ανατεθεί στο Κέντρο Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου-ΚΕΦΟΜΕΠ. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, πρόκειται για διευθύνοντα σύμβουλο κατασκευαστικής εταιρίας που ο έλεγχος έδειξε πως έβαζε «χέρι» στα ταμεία της εταιρίας του, και μετέφερε χρήματα σε λογαριασμούς δικούς του ή και συγγενικών του προσώπων.

Στα CD φιγουράρουν πρόσωπα κάθε κοινωνικής και επαγγελματικής τάξης, με κριτήριο τις μεγάλες κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών τα προηγούμενα χρόνια. Με ειδικές τεχνικές ελέγχεται η ροή των καταθέσεων και συγκρίνεται με την ακολουθία των εισοδημάτων που δήλωναν. Σε συνδυασμό με άλλα στοιχεία, όπως πχ αν έχουν οικονομική επιφάνεια και δραστηριότητα, ο έλεγχος εστιάζει και μπλοκάρει τους λογαριασμούς όσων θεωρούνται ύποπτοι, φέρνοντας ζεστό χρήμα στα κρατικά ταμεία.