Σφοδρή ήταν η αντιπαράθεση στη Βουλή ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον αρχηχό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αφορμή την επιλογή του Ευάγγελου Αποστολάκη για τη θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Για «κολοσσιαίο ατόπημα» και «μεγάλη προσβολή στο δημοκρατικό φρόνημα των Ενόπλων Δυνάμεων του τόπου» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ζητώντας με ένταση από τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη να ανακαλέσει τα όσα είπε για τον νέο υπουργό Εθνικής Άμυνας και τις αναφορές του στον υπουργό Εθνικής Άμυνας της Χούντας, Γρηγόρη Σπαντιδάκη. Ο κ. Τσίπρας μίλησε για «ντροπή» και για προσβολή ενός προσώπου, που «έχει υπηρετήσει με δημοκρατική ευθύνη την σημαία».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «καμία κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης δεν παραβίασε τον άγραφο κανόνα της διάκρισης της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων». Ξεκαθάρισε ότι σέβεται τον ναύαρχο Αποστολάκη ως αρχηγό ΓΕΕΘΑ και στρατιωτικό, τονίζοντας όμως ότι «έκανε λάθος» που αποδέχτηκε την πρόταση Τσίπρα.

Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέμεινε ωστόσο στο γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας ήταν αυτός που έκανε την πρόταση, ενώ αναρωτήθηκε πόσο στοίχισε το «σόου» με τις υπερπτήσεις μαχητικών κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Αντιπαράθεση εφ όλης της ύλης

«Σε δέκα μέρες από σήμερα συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από την μεγάλη πολιτική ανατροπή της 25ης του Γενάρη του 2015» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ανοίγοντας με την ομιλία του τη διήμερη συζήτηση επί της πρότασής του για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια της οποίας έλαβε χώρα σφοδρή σύγκρουση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτή η πολιτική ανατροπή δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία, αλλά ήταν αποτέλεσμα της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης που βίωσε η Ελλάδα, της διαχείρισής της από τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών και επιλογών πολλών χρόνων πριν από την κρίση που είχαν ως αποτέλεσμα η χώρα να οδηγηθεί στη χροεκοπία, το πελατειακό σύστημα, τη γενικευμένη διαφθορά, τη φοροδιαφυγή, την κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα, τη διαπλοκή, τη διαρκή διεύρυνση των ανισοτήτων, της θεσμικής παρακμής και της απαξίωσης των δημοκρατικών θεσμών και των ελεγκτικών μηχανισμών».

«Ο ελληνικός λαός τον Γενάρη του 2015 έκανε μια ιστορική επιλογή. Να εμπιστευτεί τούτη την κυβέρνηση ώστε να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από τα μνημόνια και την κρίση. Να μπει ένα τέλος στη λιτότητα, να ανασυγκροτηθεί η ελληνική οικονομία σε νέες στέρεες βάσεις και να μπουν σε πρώτη προτεραιότητα οι ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας» τόνισε.

Ο Αλέξης Τσίπρας, στην εναρκτήρια ομιλία του στη διήμερη συζήτηση επί της πρότασής του για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αναφέρθηκε στο τι μεσολάβησε από την πολιτική ανατροπή του Γενάρη του 2015.

Αναφέρθηκε στον πολιτικό συμβιβασμό του καλοκαιριού του 2015, «όταν αναγκαστήκαμε να κάνουμε ένα βήμα πίσω για να έχουμε πόδια να περπατήσουμε στη συνέχεια πολλά βήματα μπροστά», όπως τόνισε. Σημείωσε ότι «οι εκλογές του Σεπτέμβρη, όταν απευθυνθήκαμε στον ελληνικό λαό ζητώντας την εντολή να συνεχίσουμε με τη συμφωνία σε γνώση του λαού, ήταν η πιο κομβική στιγμή αυτής της διαδρομής».

Μίλησε για «επιλογή πολιτικής ευθύνης που κανείς από τις προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες δεν είχε την τόλμη και το σθένος να αναλάβει», εξηγώντας ότι αυτή η κυβέρνηση πήγε σε εκλογές μετά και όχι πριν από τη συμφωνία με τους δανειστές.

Ανέφερε ότι ακολούθησαν οι εξαντλητικές διαπραγματεύσεις των τεσσάρων αξιολογήσεων, η προσφυγική κρίση, για να τονίσει ότι «σήμερα μετά από όλα αυτά η Ελλάδα είναι μια διαφορετική χώρα».

Η συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες

Αναφερόμενος στους ΑΝΕΛ, είπε: «Όλα τα δύσκολα βήματα έγιναν από μια κυβέρνηση δύο κομμάτων με διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες. Ήταν μια κυβέρνηση που πολεμήθηκε από τα φερέφωνα του παλιού πολιτικού συστήματος, μαζί με τους αντίπαλούς της. Εκείνοι που μέσα στο παλιό σύστημα εξουσίας απολάμβαναν δόξα και υλικά αγαθά , και στη συνέχεια έχασαν την κότα με τα χρυσά αυγά και άρχισαν να αισθάνονται φοβισμένοι και αμήχανοι. Όλα τα καταφέραμε μαζί με τους ΑΝΕΛ με τους οποίους έχουμε πολιτικές διαφορές, αλλά συνέβαλαν καθοριστικά σε αυτή την προσπάθεια σε μια έντιμη συνεργασία και ειλικρινή. Πάντα θα τιμώ και θα σέβομαι τη συνεργασία αυτή».

Το Σκοπιανό

Για το Σκοπιανό είπε ότι «το αστάθμητο της αλλαγής ηγεσίας στην γειτονική μας χώρα και η ήττα του εθνικιστή Γκρουέφσκι δημιούργησε μια ευκαιρία να λυθεί μια ιστορική εκκρεμότητα. Η συνείδησή μου και το πατριωτικό μου καθήκον μου επέβαλλαν να αναλάβω το κόστος και την επίλυση της διαφοράς που αποτελούσε μεγάλο βαρίδι στην εξωτερική πολιτική της χώρας. Από την πρώτη στιγμή, μαζί με τον τότε υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, δοθήκαμε με την ψυχή και το σώμα μας σε μια μεγάλη προσπάθεια για την επίλυση της διαφοράς για την ονομασία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Είμαι βέβαιος πως πράττουμε το εθνικά σωστό. Το πατριωτικό. Γιατί – το έχω πει πολλές φορές – ότι πατριωτισμός δεν είναι να μισείς την πατρίδα του άλλου, αλλά να αγαπάς τη δική σου πατρίδα. ατριωτισμός τέλος δεν είναι να είσαι υποκριτής και καιροσκόπος απέναντι στα μεγάλα εθνικά θέματα. Αλλά να λες με θάρρος τη γνώμη σου για τα εθνικά θέματα, χωρίς να υπολογίζεις το πολιτικό κόστος. Να βάζεις μπροστά από το κομματικό όφελος, το εθνικό όφελος».

Αναφερόμενος στην αντιπολίτευση, τόνισε χαρακτηριστικά: «Σέβομαι όλους όσοι έχουν διαφορετική θέση και άποψη από εμένα στα εθνικά θέματα. Θέση αρχής και θέση συνείδησης. Όχι όμως όσους προσποιούνται, όχι όσους κοροϊδεύουν. Τους τελευταίους τους θεωρώ αγύρτες, αναξιόπιστους, επικίνδυνους για τον τόπο. Υπάρχουν ανάμεσά μας βουλευτές και κόμματα που πάντοτε υπερασπίζονταν μια διαφορετική άποψη από αυτήν που αποτελούσε εδώ και χρόνια την λεγόμενη εθνική γραμμή. Διαφωνώ κάθετα μαζί τους. Θεωρώ ότι η δική τους θέση θα μας οδηγεί σε απανωτές εθνικές ήττες, αλλά τους σέβομαι. Και αυτούς και τις θέσεις τους. Μεταξύ αυτών είναι και ο Πάνος Καμένος. Διαφωνώ μαζί του, αλλά σέβομαι τη στάση του. Υπάρχουν όμως και ορισμένοι που επι 20 χρόνια διακήρυτταν μια θέση. Την υπερψήφιζαν στις προγραμματικές δηλώσεις των κυβερνήσεών τους. Την διακήρυτταν στα διεθνή φόρα ως υπουργοί. Και σήμερα, μόνο και μόνο για να σώσουν το κομματικό μαγαζί, παριστάνουν ότι διαφωνούν. Η διαφωνία Καμμένου με εμένα τον οδήγησε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση και να αποσύρει τη στήριξη του. Θεωρώ ότι ο Πάνος Καμμένος κάνει λάθος. Δεν ήταν αναπόφευκτη η επιλογή του. Θέτει σε διακινδύνευση τις προσπάθειες μιας κυβέρνησης που πέρασε από σαράντα κύματα. Πιστεύω ότι μπορούσε κάλλιστα να διατηρήσει τη διαφορετική του άποψη και θέση, χωρίς να αποσύρει την εμπιστοσύνη του στη κυβέρνηση».

Επίθεση σε ΝΔ και ΚΙΝΑΛ

«Μέσα στην παραζάλη και τον πανικό του στρατηγικού αδιεξόδου της αντιπολίτευσης, ακούσαμε τις τελευταίες μέρες τα μύρια όσα. Η αντιπολίτευση που δεν τόλμησε να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, λοιδορεί εμένα προσωπικά που είχα το θάρρος να κάνω αυτό που επιτάσσει η ίδια η Δημοκρατία, να μην προχωρήσω χωρίς να ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης με ad hoc πλειοψηφία, αλλά επέλεξα να έρθουμε εδώ από δημοκρατικό καθήκον και δημοκρατική ευαισθησία. Μας εγκαλείτε για μια έντιμη, καθαρή επιλογή» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε: «Μιας όμως και μας προκαλείτε και μιλάτε για κυβέρνηση κουρελού. Να σας θυμίσω τι είναι κυβέρνηση κουρελού; Η κυβέρνηση που συγκροτήσατε το 2011, οι για 40 χρόνια εχθροί, που σε ένα βράδυ έγιναν φίλοι, διορίζοντας μάλιστα τότε πρωθυπουργό έναν μη εκλεγμένο τεχνοκράτη αλλά όχι πολιτικό, χωρίς καμία λαϊκή νομιμοποίηση. Μιλάτε όμως και για αποστάτες. Εσείς ειδικά θα έπρεπε να είστε πιο προσεχτικός, λόγω οικογενειακής παράδοσης, όταν χρησιμοποιείτε αυτόν τον όρο κ. Μητσοτάκη. Αυτοί που ρίχνουν μια κυβέρνηση είναι ιστορικά οι αποστάτες όχι αυτοί που μένουν για να τη στηρίξουν. Μιλάτε όμως και για ετερόκλητες συμμαχίες και για αθέμιτες μεταγραφές. Ποιοι εσείς που το τελευταίο διάστημα έχετε εγγράψει στην κοινοβουλευτική σας ομάδα τέσσερις βουλευτές που εξελέγησαν με άλλα κόμματα. Τρεις από το Ποτάμι και έναν από την Ένωση Κεντρώων. Ο τελευταίος διαφήμιζε το πόσο καλή είναι η Συμφωνία των Πρεσπών».

Για τον εκφοβισμό βουλευτών

«Δεν μπορώ παρά να σταθώ στις αθλιότητες που ενορχηστρώνονται εδώ και μέρες, δυστυχώς από ότι αποδεικνύεται από το σκληρό κομματικό μηχανισμό της ΝΔ. Αναφέρομαι στο πογκρόμ των επιθέσεων, των απειλών, των εκβιασμών, της τρομοκράτησης των βουλευτών που εκφράζουν τη πρόθεση να πράξουν το πατριωτικό τους καθήκον και ψηφίσουν με βάση τη συνείδησή τους. Είναι βαριά η ευθύνη του κ. Μητσοτάκη. Διχάζει μέσα από την αντιπολιτευτική του τύφλωση» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε: «Στοχοποιήθηκαν βουλευτές με εκατοντάδες απειλητικά μηνύματα. Η κ. Παπακώστα μου είπε ότι της στέλνουν πολτοποιημένα κεφάλια γυναικών. Γελάτε τώρα, χθες δεν είχατε την ευθιξία όταν στέλεχος της ΝΟΔΕ έστελνε μαζικά μηνύματα με στοιχεία βουλευτών και καλούσε σε απειλητικά μηνύματα. Η δικαιοσύνη έχει αναλάβει την υπόθεση, εγώ μιλάω πολιτικά.Θα καταδικάσετε αυτή την πρακτική; Αν όχι, είναι ο δρόμος που επιλέγετε. Σας καλώ να μιλήσετε και να σταθείτε καθαρά και έντιμα απέναντι στη συνείδησή σας και στο συμφέρον του τόπου και του λαού. Και να δώσετε καθαρή απάντηση: αν εμπιστεύεστε αυτή την κυβέρνηση για να συνεχίσει ή όχι. Ελεύθερα, ανοιχτά, με παρρησία και στη βάση των όσων επιτάσσει το πολιτικό κριτήριο, η ηθική και η συνείδηση καθενός και καθεμιάς σε αυτή την αίθουσα. Αυτή ακριβώς είναι η δύναμη της δημοκρατίας. Και η δημοκρατία σε αυτόν το τόπο μετά από τόσους αγώνες και τόσες θυσίες, δεν απειλείται και δεν εκβιάζεται. Η δημοκρατία θα νικήσει».

Μητσοτάκης: Ζούμε έναν τραγέλαφο που ευτελίζει την πολιτική ζωή

«Για να πραγματοποιηθούν οι στόχοι των κ.κ. Τσίπρα και Καμμένου ζούμε έναν τραγέλαφο που ευτελίζει την πολιτική ζωή και ζημιώνει πολλαπλώς τη χώρα» ξεκίνησε την ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε για ψεύτικο διαζύγιο. «Ο κ. Καμμένος δανείζει δυο βουλευτές του στον κ. Τσίπρα και δεν τους διαγράφει για να μην χάσει την Κ.Ο. Η φαρσοκωμωδία των ελιγών και της συναλλαγής απαιτεί και κομπάρσους. Περιφερόμενους βουλευτές, που αλλιώς εξελέγησαν, αλλιώς εξελίχθηκαν και αλλιώς θα την εγκαταλείψουν. Πρόθυμοι να γίνουν δεκανίκια μιας κυβέρνησης που κουρέλιασε την οικονομία και τα εθνικά συμφέροντα. Κυβέρνηση κουρελού».

«Κυβέρνηση-κουρελού είναι ο νέος όρος που εξάγει ο κ. Τσίπρας μετά την κωλοτούμπα» είπε επίσης ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στην τροπολογία για τα F-16, επισήμανε: «Ο πολιτικός συνεταιρισμός Τσίπρα – Καμμένου παραμένει και προσπάθησε μέχρι την τελευταία στιγμή να περάσει μια σκανδαλώδη τροπολογία για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα που θέλει, στο χώρο των πολεμικών προμηθειών. Μιλώ για τα αντισταθμιστικά οφέλη των F-16, αυτά που κάποτε χαρακτηρίζατε εστία σκανδάλου και τώρα επαναφέρατε από την πίσω πόρτα».

«Να το ξέρετε κύριε Τσίπρα. Όσους απελπισμένους κι αν μαζέψετε, τους πολίτες αυτή τη φορά ούτε θα τους κοροϊδέψετε, ούτε θα τους εξαγοράσετε. Ο λογαριασμός θα είναι βαρύς και θα τον πληρώσετε. Οι μάσκες έπεσαν. Κύριε Τσίπρα, πολιτική για εσάς σημαίνει συναλλαγή. Για να βρεθούν δύο πλειοψηφίες, όχι μία. Μία για να κρατηθείτε στην εξουσία και μία δεύτερη για το Σκοπιανό. Καταλήξαμε από τα σενάρια για μία κυβέρνηση ενοχής, σε μία κυβέρνηση συνενοχής. Πλήρως απαξιωμένης και με τυχοδιωκτική ατζέντα».

Για το Σκοπιανό

«Παραχωρήσατε στους Σκοπιανούς μακεδονική ταυτότητα και μακεδονική γλώσσα. Αλήθεια, κύριε Τσίπρα, πότε ήταν αυτά μέρος της εθνικής γραμμής; Ο κ. Καμμένος ο οποίος σκίζει τα ιμάτιά του τώρα για το όνομα της Μακεδονίας, ξέχασε ότι όταν μπορούσε να ρίξει την κυβέρνηση στην πρόταση δυσπιστίας που καταθέσαμε τον περασμένο Ιούλιο, επέλεξε φυσικά να τη στηρίξει. Ο κ. Καμμένος συνυπογράφει τη Συμφωνία των Πρεσπών καθώς ουσιαστικά έχει εκχωρήσει τους βουλευτές του, παρέχοντάς σας τη ψήφο εμπιστοσύνης που τόσο ζητάτε. Είστε και οι δύο, Τσίπρας και Καμμένος, συνεργοί σε μία προμελετημένη μεθόδευση».

Επιτιθέμενος κατά των Τσίπρα – Καμμένου, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι το δίδυμο αυτό δεν έχει καμία αναστολή, προκειμένου να εξυπηρετήσει ιδιοτελή πολιτικά συμφέροντα. Διαλύει κόμματα, διαφθείρει συνειδήσεις, καταπατά αρχές και υπονομεύει θεσμούς. Και μετατρέπει την πολιτική ζωή του τόπου σε ένα απίστευτο παζάρι.

Απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε σε υψηλούς τόνους: «Μιλάτε εσείς για κάθαρση ενώ πρόσωπα πολύ στενά συνδεδεμένα μαζί σας, στο στενό πυρήνα εξουσίας του Μαξίμου έχουν αφήσει βρώμικα αποτυπώματα στη δημόσια ζωή».

Επίθεση σε Δανέλλη – Παπακώστα

Ο Κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος προς τον κ. Δανέλλη αναρωτήθηκε: «Τι άλλαξε σε έξι μήνες και δίνετε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση;» Για την κυρία Παπακώστα είπε: «Η βουλευτής που εξελέγη με τη ΝΔ και κατακεραύνωνε τον λαϊκισμό των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τώρα ξαφνικά σας ερωτεύτηκε κύριε Τσίπρα και στηρίζει την κυβέρνηση. Τι ξαφνικός έρωτας είναι αυτός; Πού είναι η κυρία Παπακώστα; Θα ψηφίσει στα μουλωχτά μάλλον».

Προϊόν συναλλαγής χαρακτήρισε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα προκύψει αύριο, ο πρόεδρος της ΝΔ. Ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του, είπε, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα: «Από τότε που γίνατε αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, τα έχετε πει όλα και μετά τα έχετε κάνει όλα. Από αυτά τα “είπα ξειπα” μιας ολόκληρης δεκαετίας, συγκρατώ μια φράση σας στις 4.10.2014 στο 3ο φεστιβάλ νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ. Διαβάζω: “Την ψήφο εμπιστοσύνης δεν τη δίνουν οι κυβερνήσεις στον εαυτό τους. Την δίνει ο λαός ανοικτά και καθαρά μέσα από τις εκλογές. Αν κάποιοι θέλουν ψήφο εμπιστοσύνης, αν διεκδικούν την ψήφο εμπιστοσύνης, τότε ξέρουν. Ιδού η κάλπη, ιδού και το πήδημα”. Συμφωνώ μαζί σας, κ. Τσίπρα. Ιδού η κάλπη, ιδού και το πήδημα» κατέληξε ο πρόεδρος της ΝΔ.

 

Πηγή: protothema.gr