Για τη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup μίλησε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακo κάνοντας λόγο για ένα «μικρό βήμα αλλά πολύ σημαντικό» αλλά και σχετικά με τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις.

Ο κ. Παππάς τόνισε ότι «στις εκλογές πήγαμε με ένα ασφυκτικό πλαίσιο σε σχέση με το deadline της 28ης Φεβρουαρίου», υποστηρίζοντας ότι «κάποια κλιμάκια είχαν στόχο να φτάσουν την Ελλάδα σε κατάσταση ασφυξίας και τη νέα κυβέρνηση να αναγκαστεί να υπογράψει μία συμφωνία που δεν θα είχε τίποτε άλλο από την ολοκλήρωση του προηγούμενου προγράμματος».

«Η επιμονή των εταίρων μας σε αυτή τη στρατηγική ήταν και ο λόγος που δεν είχαμε κάποιο αποτέλεσμα στα δύο πρώτα Eurogroup. Οι εταίροι είχαν μάλλον πειστεί από τον κ. Σόιμπλε ότι o μοναδικός δρόμος ήταν η ολοκλήρωση του προηγούμενου προγράμματος», πρόσθεσε.

Σχετικά με τη ρύθμιση των 100 δόσεων είπε:

«Καταθέτουμε αυτήν την πρόταση ως μια πρόταση αύξησης φορολογικών εσόδων και δηλώνουμε ότι αν υπάρχει κάποια καλύτερη ιδέα και πώς θα φύγει η οικονομία μας από την καταστολή είμαστε έτοιμοι να την ακούσουμε. Αυτό που δεν είμαστε έτοιμοι να κάνουμε είναι να δέσουμε τα χέρια μας πισθάγκωνα και να περιμένουμε απλώς να ολοκληρωθεί το πλήρωμα του χρόνου για να βρεθούμε σε μεγαλύτερα αδιέξοδα».

Εκτίμησε ότι η αποδοχή αυτής της ρύθμισης είναι μονόδρομος  «όταν έχει κανείς στο τραπέζι μια ρύθμιση η οποία εκ των πραγμάτων δεν λειτουργεί να μην συζητάμε πως αυτό το πρόβλημα θα το υπερβούμε».

Μιλώντας για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ επανέλαβε ότι θα γίνει σταδιακά και με τέτοιο τρόπο ώστε να μην υπάρχει αρνητική εξέλιξη σε σχέση με τις μικρές επιχειρήσεις.

Τόνισε δε εκ νέου ότι δεν θα μειωθούν περαιτέρω μισθοί και συντάξεις.

Χαρακτήρισε ακόμη «καταστροφική επιλογή» τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, σημειώνοντας ότι επιβάλλει την απόσυρση του δημοσίου από την στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος.

«Αυτή η ρήτρα πρέπει να φύγει από το τραπέζι» στην ολοκλήρωση της τετράμηνης διαδικασίας, υποστήριξε και πρόσθεσε ότι “πρέπει να ρίξουμε ένα μεγάλο βάρος στην αποκατάσταση των αποθεματικών και της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων».

Ξεκαθάρισε ότι η ελληνική κυβέρνηση καταθέτει μια σειρά από προτάσεις και είναι έτοιμη να συζητήσει «με δεδομένο ότι υπάρχουν θέματα κυριαρχίας τα οποία αφορούν την εσωτερική πολιτική και δεν αποτελούν κομμάτι της διαπραγμάτευσης».

Όπως διευκρίνισε, η κυβέρνηση καταρτίζει μία λίστα με μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν πιο αποτελεσματικό το δημόσιο και ως προς την οργάνωσή του και ως προς την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Αναφορά με το χρέος ο κ. Παππάς διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τις συμφωνημένες υποχρεώσεις, ωστόσο δεν απέχει, όπως είπε, από τη θέση ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.

«Το χρέος είναι απολύτως στο τραπέζι», ανέφερε.

Κάλεσε τέλος «τους τυφλούς οπαδούς του Μνημονίου να μην επενδύουν στην αποτυχία της κυβέρνησης και να μην προσπαθούν να επαναφέρουν ένα κλίμα κατάθλιψης στον κόσμο γιατί αυτό αφορά μόνο τη δική τους πολιτική σωτηρία» και πρόσθεσε ότι «σύντομα θα βρεθούν στη βάσανο να εξηγήσουν γιατί δεν έκαναν κάτι τέτοιο αυτοί».