Προκλητική ανακοίνωση με την οποία αρχικά υποστηρίζει ότι η διακήρυξη που υπέγραψαν την Τρίτη Ελλάδα-Κύπρος-Αίγυπτος «δεν έχει καμία αξία και είναι αβάσιμη» εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στην ίδια ανακοίνωση οι Τούρκοι επιτίθενται σε Ελλάδα και Κύπρο γράφοντας ότι «η διακήρυξη αποτελεί το τελειταίο παράδειγμα για το πώς το δίδυμο Ελλήνων/Ελληνοκυπρίων εμπλέκει περιφερειακές χώρες και τις χρησιμοποιεί ως εργαλεία για τις μαξιμαλιστικές εθνικές τους πολιτικές και σε βάρος του διεθνούς δικαίου».

Οι Τούρκοι κατηγορούν επίσης την ελληνοκυπριακή πλευρά για το γεγονός ότι δεν έχει επιλυθεί ακόμα το Κυπριακό γράφοντας ότι «η πλευρά που απέρριεψε το σχέδιο Ανάν το 2004 και έφυγε από το τραπέζι στο Κραν Μοντανά το 2017 είναι γνωστή σε όλους».

Ειδικά για το Κυπριακό το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας λέει ότι «δεν θα επιλυθεί για όσο διάστημα το δίδυμο Ελλήνων/Ελληνοκυπρίων που αγνοεί την ύπαρξη των τουρκοκυπρίων θα αρνείται την πολιτική τους ισότητα και θα τους αντιλαμβάνεται ως μειονότητα».

«Αυτή η νοοτροπία αποτελεί τον βασικό λογο πίσω από την αποτυχία κάθε διαπραγμάτευσης τις τελευταίες πέντε δεκαετίες» υποστηρίζει σε προκλητικό ύφος το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Η Άγκυρα σημειώνει, τέλος, ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματά της και τα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο».

Το κείμενο της διακήρυξης που υπέγραψαν Μητσοτάκης-Αναστασιάσδης-Αλ Σίσι την Τρίτη ανέφερε για τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο:

«Οι Αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων εξέφρασαν τη βαθειά ανησυχία τους σχετικά με την παρούσα κλιμάκωση εντός των θαλάσσιων ζωνών στο ανατολικό τμήμα της Μεοσγείου και ειδικότερα, καταδικάζουν έντονα της συνεχιζόμενες ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και την υφαλοκρηπίδα που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, καθώς και τις νέες προσπάθειες για την πραγματοποίηση παράνομων γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, σε θαλάσσιες ζώνες που έχουν οριοθετηθεί στη βάση του διεθνούς δικαίου. Εξέφρασαν την ανησυχία τους για την αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση της περιοχής η οποία απειλεί τη σταθερότητα ευρύτερα, την ειρήνη και την ασφάλεια στη Μεσόγειο».

Οι ηγέτες των τριών χωρών καταδίκασαν και τις ενέργειες της Τουρκίας στη Συρία: «Εκφράζοντας τη βαθειά ανησυχία τους για την ανακοίνωση της Τουρκίας αναφορικά με την παράνομη και παράτυπη στρατιωτική δράση σε συριακά εδάφη, και τόνισαν την ανάγκη να διατηρηθεί ενότητα, η δημογραφική και εδαφική ακεραιότητα, και καταδικάζουν έντονα την τουρκική προσπάθεια να την υποθάλψουν ή να προχωρήσουν σε δημογραφική αλλοίωση της Συρίας».

Όσον αφορά τα ενεργειακά Αναστασιάδης, Μητσοτάκης και Σίσι «εξέφρασαν τη βούλησή τους να ενισχύσουν τη μεταξύ τους συνεργασία μέσα από μια σειρά συμφωνίες για έρευνα και μεταφορά φυσικού αερίου». Τονίζοντας την ίδια ώρα πως η ανακάλυψη υδρογονανθράκων μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για την περιφερειακή σταθερότητα και ανάπτυξη.