search icon

Ο ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ

Οι «αυτοκράτορες» της ΕΧΑΕ και οι σαμπάνιες με θέα τον Τάμεση

Τίποτε δεν είναι τυχαίο με τον Σύριζα.

Τίποτε δεν είναι τυχαίο με τον Σύριζα. Όλοι έχουν καταλάβει για παράδειγμα ότι, θέλουν να δημιουργήσουν ένα σαθρό δημόσιο τομέα όπου οι περισσότεροι θα παίρνουν μισθό κάτω από 1.000 ευρώ. Πάνω από αυτές τις τάξεις βρίσκεται πάντοτε η νομενκλατούρα που «ξέρει», «γνωρίζει» καλύτερα από τους κοινούς θνητούς. Δεν γνωρίζουμε αν είχαν αυτή την λογική στο χρηματιστήριο καθώς επιλέχθηκε το εστιατόριο Hutong Shangai Bar (φωτ.). Αυτό βρίσκεται σ’ ένα ουρανοξύστη Shard στο 33ο όροφο στο City του Λονδίνου. Τι σημαίνει Hutong στα κινέζικα; Είναι οι κατοικίες στα στενά δρομάκια του Πεκίνου, αλλά και στην Βόρεια Κίνα την εποχή της δυναστείας των Αυτοκρατόρων της Κίνας. Σ’ αυτά τα στενά σοκάκια ζούσαν οι κοινοί θνητοί, οι τεχνίτες, οι εργάτες. Καμία σχέση φυσικά με τo Ηutong του Λονδίνου, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή της Γέφυρας του Λονδίνου, μέσα στο city.

Εκεί στον 33ο όροφο του ουρανοξύστη, η ΕΧΑΕ υποδέχθηκε τους καλεσμένους της (εισηγμένους επιχειρηματίες, στελέχη εταιρειών, χρηματιστές σπόνσορες του Roadshow). Οι τελευταίοι ήπιαν σαμπάνια ή κοκτέιλ με την συνοδεία γαρίδων ή εδεσμάτων της βορειοκινεζικής κουζίνας. Πίνοντας σαμπάνια και βλέποντας τα φώτα της πόλης του Λονδίνου, σίγουρα δεν μπορείς να είσαι οπαδός του δημοκρατικού σοσιαλισμού, όπως ο Μπαλτάς. Απλώς σκέπτεσαι γιατί η Αθήνα δεν έχει ένα ανάλογο ποτάμι και γέφυρα – αν και η θέα στο Ελληνικό θα είναι μακράν καλύτερη.

Η ταλαιπωρία των στελεχών του 11 Roadshow αποζημιώθηκε με θέα από το εστιατόριο Hutοng. Κυρίως των τραπεζιτών που πέρασαν μια δύσκολη ημέρα καθώς αναλυτές τους βομβάρδιζαν με ερωτήσεις του τύπου: γιατί δεν μειώνετε τα κόκκινα δάνεια. Το ερώτημα που αναδύεται από τις παραπάνω εικόνες είναι ένα: Το χρηματιστήριο έφθασε ως θεσμός στα βάραθρα από τις κακές πολιτικές των τελευταίων. Η διοίκηση του χρηματιστηρίου και οι χρηματιστηριακές αρχές είναι μέρος αυτών των πολιτικών. Όταν οι επενδυτές δεν ενημερώνονται όπως πρέπει – επί ένα χρόνο δεν ξέρουμε ποιοι διοικούν τις τράπεζες λ.χ – κάποιοι έχουν τις ευθύνες. Αξίζουν άραγε να βρίσκονται στο Hutong Shangai Bar ή στην σκονισμένη pub που βρίσκεται εκατό μέτρα από το κτίριο του Bloomberg; 

ΔΗ. ΠΑΦ.

Exit mobile version