Το όνομα της Τανσού Τσιλέρ, της πρώτης γυναίκας πρωθυπουργού της Τουρκίας, έχει συνδεθεί στη χώρα μας με το περιβόητο ψήφισμα της τουρκικής εθνοσυνέλευσης που ανανέωνε το «casus belli» και την κρίση των Ιμίων που ακολούθησε λίγους μήνες μετά οδηγώντας Ελλάδα και Τουρκία στο παρά ένα μίας πολεμικής αναμέτρησης.

Σήμερα, 22 χρόνια μετά από εκείνα τα δραματικά γεγονότα που εξακολουθούν να «στοιχειώνουν» τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι δύο γιοι της Τσιλέρ κάνουν επιχειρηματικές συμφωνίες στη χώρα μας για να μεγαλώσουν το νεοσύστατο ενεργειακό όμιλο που ίδρυσαν.

Οι Μερτ και Μπερκ (φωτ.) Τσιλέρ ανακοίνωσαν πως η Suoz Energy Group, της οποίας ηγούνται (Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος αντίστοιχα), ετοιμάζει γραμμές παραγωγής φωτοβολταϊκών συστημάτων με την προμήθεια ελληνικών μηχανημάτων.

Συγκεκριμένα γνωστοποίησαν πως αγόρασαν τον εξοπλισμό παραγωγής γερμανικής τεχνολογίας δύο θυγατρικών του Ομίλου Κοπελούζου, της PIRITIUM A.E. και της SILCIO A.E., με έδρα την Πάτρα.

Σύμφωνα με τα δύο αδέλφια μάλιστα τουλάχιστον μία γραμμή παραγωγής αναμένεται να εγκατασταθεί στην περιοχή Dilovasi, κοντά στην Κωνσταντινούπολη.

ciller family

Τα μέλη της οικογένειας πριν από μερικά χρόνια όπως αποτυπώθηκαν σε δημοσίευμα τότε της εφημερίδας Χουριέτ

Όπως αναφέρεται στον Τύπο της γειτονικής μας χώρας με βάση την παρουσίαση των αδελφών Τσιλέρ η παραγωγική μονάδα της PIRITIUM Α.Ε. λειτουργεί με βάση το πυρίτιο για την παραγωγή περίπου 40 MWp φετών πολυκρυσταλλικού πυριτίου ετησίως, ενώ η μονάδα της SILCIO Α.Ε. διαθέτει παραγωγική δυναμικότητα 31 MWp σε φωτοβολταϊκές κυψέλες και 20 MWp σε φωτοβολταϊκά πλαίσια.

Σύμφωνα με στελέχη του ομίλου Κοπελούζου, που μίλησαν στο newmoney.gr, η εταιρεία πούλησε στους Τούρκους τον τεχνολογικό εξοπλισμό των δύο εργοστασίων καθώς αυτά παρέμεναν σε αδράνεια τα τελευταία χρόνια λόγω της ύφεσης της αγοράς φωτοβολταϊκών. Επιπλέον, ο ισχυρός ανταγωνισμός από την Κίνα με τις πολύ χαμηλές τιμές στα φωτοβολταϊκά πάνελ καθιστούν, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ασύμφορες τις επενδύσεις σε αυτό τον τομέα στη χώρα μας.

Απ’ την πλευρά του ο Μπερκ Τσιλέρ δηλώνει στα τουρκικά ΜΜΕ πως με την εξαγορά του εξοπλισμού η Suoz Energy Group θα είναι η πρώτη τουρκική εταιρεία που θα παράγει φωτοβολταϊκές κυψέλες και ως εκ τούτου η χώρα θα είναι σε θέση να μειώσει την εξάρτηση της απ’ τις εισαγωγές στη συγκεκριμένη αναπτυσσόμενη αγορά.