Φρένο στη δυνατότητα αποφυλάκισης των τρομοκρατών της «17 Νοέμβρη» αλλά και επικίνδυνων εγκληματιών βάζει η κυβέρνηση με πάγωμα έως τις 16 Σεπτεμβρίου του νέου Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ λίγες μέρες πριν από τις εκλογές.

Παράλληλα το υπουργείο Δικαιοσύνης επεξεργάζεται τις αλλαγές που θα φέρει για ψήφιση το συντομότερο δυνατό στη Βουλή προκειμένου να σταματήσει ένα ντόμινο ευνοϊκών διατάξεων που έχουν ως αποτέλεσμα αποφυλακίσεις όπως αυτή του Αριστείδη Φλώρου.

Ανάμεσα στις αλλαγές που έχει δρομολογήσει η νέα ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι η τροποποίηση άρθρων του νέου Ποινικού Κώδικα βάσει των οποίων μετατρέπονται μια σειρά από κακουργήματα σε πλημμελήματα, η ελάφρυνση ποινών για μια σειρά αδικήματα όπως η εμπορία ναρκωτικών, η εμπορία όπλων, η αρχαιοκαπηλία κ.λπ. Επίσης, η μετατροπή του αδικήματος της κατοχής μολότοφ από πλημμέλημα σε κακούργημα, αλλά και αυτό της δωροδοκίας-δωροληψίας στο Δημόσιο ξανά σε κακούργημα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας μαζί με τον υφυπουργό και τέως αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου Δημήτρη Κράνη, τον νέο γενικό γραμματέα του υπουργείου Πάνο Αλεξανδρή, αλλά και μια αφανή ομάδα μαχόμενων δικηγόρων και νομικών ξεκινούν αμέσως μετά τις προγραμματικές δηλώσεις την αποξήλωση των διατάξεων εκείνων που μείωσαν τις ποινές και καθιέρωσαν την αποφυλάκιση ατόμων υψηλού κινδύνου, αλλά και την ατιμωρησία των παραβατικών ατόμων που έχουν καταδικαστεί πολλάκις σε ισόβια. Στόχος της νέας ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι η κατάργηση ή τροποποίηση των άρθρων εκείνων που ελαστικοποιούν ή μηδενίζουν τις ποινές για παραβάσεις επαχθών εγκλημάτων και εγκλημάτων τρομοκρατίας, κάτι που οδηγεί σε αποφυλακίσεις.

Αξίζει να αναφερθεί ότι καθημερινά στον Ποινικό Κώδικα ανακαλύπτονται αδικήματα τα οποία μετατρέπονται σε πλημμελήματα και στη συνέχεια εξαλείφονται, ενώ για άλλα πλημμελήματα που καταργούνται δεν προβλέπονται καν διοικητικές κυρώσεις. Για παράδειγμα, η διατάραξη της κοινής ησυχίας καταργήθηκε ως πλημμέλημα, ενώ για τους παραβάτες δεν προβλέπεται καμία διοικητική κύρωση.

Ποια άρθρα τροποποιούνται άμεσα

Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΘΕΜΑτος», η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης επιδιώκει στον συντομότερο δυνατό χρόνο να επιφέρει τροποποιήσεις και καταργήσεις του νέου Ποινικού Κώδικα, έτσι ώστε να αποφευχθούν οι αποφυλακίσεις πολυϊσοβιτών, ατόμων που έχουν διαπράξει βαριά αδικήματα κ.λπ.

Ειδικότερα, ως προς το δικαίωμα που έχουν πλέον με τον νέο Ποινικό Κώδικα οι καταδικασθέντες για τρομοκρατικές ενέργειες (17Ν κ.λπ.) να αιτηθούν υφ’ όρους αποφυλάκιση εφόσον έχουν συμπληρώσει 16 χρόνια φυλάκισης, για το υπουργείο Δικαιοσύνης είναι πρώτης προτεραιότητας τροποποίηση.

Στο πλαίσιο αυτό για να εξαλείψει ή να περιορίσει το ενδεχόμενο αυτό θα νομοθετήσει σειρά ρυθμίσεων με δικονομικές δικλείδες οι οποίες δεν θα επιτρέπουν στους καταδικασθέντες για τρομοκρατία να αποφυλακιστούν με κατ’ οίκον περιορισμό. Κατά συνέπεια το άρθρο 110Α του νέου Ποινικού Κώδικα θα καταργηθεί και θα επανέλθει το παλαιό αυστηρότερο νομοθετικό πλαίσιο. Παράλληλα με άλλες διατάξεις θα επέλθουν αλλαγές στα άρθρα εκείνα του νέου Ποινικού Κώδικα, τα οποία μειώνουν τις ποινές και μετατρέπουν κακουργήματα σε πλημμελήματα.

Από τα πρώτα άρθρα που θα καταργηθούν είναι το 463 του νέου Ποινικού Κώδικα, που αφορά στη μείωση των ποινών και τους ειδικούς ποινικούς νόμους.

Να σημειωθεί ότι άρθρο αυτό καταλαμβάνει την ελάφρυνση των ποινών για μια σειρά αδικημάτων όπως η εμπορία ναρκωτικών, η εμπορία όπλων, η αρχαιοκαπηλία κ.λπ., όπου με τα νέα δεδομένα επιβάλλονται ποινές από ένα έτος φυλάκιση έως 6 έτη κάθειρξη.

Το άρθρο 272 του νέου Ποινικού Κώδικα που αφορά την προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλών, αλλά και κατασκευή μολότοφ θα δεχθεί σειρά τροποποιήσεων.

Οπως επισημαίνει ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Γώγος, «έχει προκαλέσει έκπληξη η μετατροπή του αδικήματος της παρασκευής προμήθειας και κατοχής εκρηκτικών υλών ή εκρηκτικών βομβών σε πλημμέλημα». Και αυτό γιατί «ακόμα και αν θεωρήσουμε ότι η κατοχή και η προμήθεια θα μπορούσαν να παραμείνουν πλημμελήματα, η παρασκευή εκρηκτικών βομβών είναι άμεση ανάγκη να διορθωθεί και να λάβει τον ορθό νομικό της χαρακτήρα αυτό της κακουργηματικής πράξης».

Τροποποίηση θα δεχτεί και το άρθρο 299 του νέου Ποινικού Κώδικα που αφορά το αδίκημα της ανθρωποκτονίας. Πρακτικά σήμερα είναι δυνατή η επιβολή ποινής έως 10 χρόνια και με αναγνώριση ελαφρυντικού μπορεί να επιβληθεί ποινή φυλάκισης, μόλις 5 ετών για απώλεια ανθρώπινης ζωής.

Τα άρθρα 236 και 237 του νέου Ποινικού Κώδικα, που αντιμετωπίζουν το αδίκημα της δωροδοκίας και δωροληψίας ως πλημμέλημα και μετά βεβαιότητας οδηγούν υποδίκους στο σπίτι τους, θα τροποποιηθούν και θα επανέλθουν στο παλαιό νομοθετικό πλαίσιο.

Τροποποίηση θα δεχθεί και το άρθρο 106 που αφορά τη διαγωγή των κρατουμένων στα καταστήματα κράτησης σε συνδυασμό με τις προϋποθέσεις της αποφυλάκισής τους.

Τα άρθρα που αλλάζουν

Στις πρώτες προτεραιότητες της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι η τροποποίηση ή η κατάργηση των εξής άρθρων του νέου Ποινικού Κώδικα:

  • Το 106 που αφορά τη διαγωγή του κρατουμένου μέσα στις φυλακές.
  • Το 110 Α το οποίο αφορά μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων και γενικότερα τους καταδικασθέντες για τρομοκρατία.
  • Το 236 και 237 για τη δωροδοκία και τη δωροληψία.
  • Το 299 για ανθρωποκτονία.
  • Το 272 για κατασκευή εκρηκτικών, μολότοφ κ.λπ.
  • Το 463 για τους ειδικούς ποινικούς νόμους και τη μείωση των ποινών.

 

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr