Ο ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ

Πυρά Παπανδρέου κατά Τσίπρα, Σαμαρά και Καραμανλή

  • newsroom


Ο πρώην πρωθυπουργός αποκάλυψε πλούσιο παρασκήνιο από το διάστημα που η Ελλάδα οδηγήθηκε στα μνημόνια - «Ο ΣΥΡΙΖΑ χρέωσε τη μεσαία τάξη και επιβάρυνε την οικονομία», δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου

Σφοδρή κριτική για τις «συντηρητικές πολιτικές» που εφάρμοσε, άσκησε στον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος αποκάλυψε πλούσιο παρασκήνιο από την εποχή που «έσκασε η φούσκα» και η χώρα μπήκε στα μνημόνια. Ο πρώην πρωθυπουργός απέφυγε να απαντήσει αν το Κίνημα Αλλαγής θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης ή αν θα συνεργαστεί σε μία κυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία την επομένη των Εθνικών Εκλογών της 7ης Ιουλίου και επιτέθηκε στον Αντώνη Σαμαρά και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Αρχικά, στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ, ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά, λέγοντας:

«Η Τουρκία να λειτουργεί στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και της νομιμότητας. Εγώ ξεκίνησα τη συνεργασία Ελλάδας, Ισραήλ, Κύπρου και εξασφαλίσαμε μέσω της Συνθήκης του Ελσίνκι, να διασφαλίσουμε ότι οι όποιες διαφορές θα επιλύονται μέσω του δικαστηρίου της Χάγης. Μέσω της Συνθήκης της Λισαβόνας, καταφέραμε αυτό που ζητούσε και ο Ανδρέας Παπανδρέου, να διασφαλιστεί η αλληλεγγύη της Ευρώπης. Αν οποιοδήποτε μέλος απειληθεί, θα πρέπει να συνδράμουν όλα τα μέλη της ΕΕ.

Χρειάζεται εθνική ομοψυχία, ανεξάρτητα αν είμαστε σε προεκλογική περίοδο. Να υπάρξει μία σωστή ενημέρωση, ώστε να γνωρίζουμε όλοι. Να σταθούμε στο ύψος των ευθυνών μας όλοι και να μην αντιμετωπίσουμε ένα πιθανό θερμό επεισόδιο, μέσα από το πρίσμα της προεκλογικής περιόδου. Η ενημέρωση των αρχηγών των κομμάτων είναι πολύ σημαντική, όπως και να μην διακόψουμε τον διάλογο με την Τουρκία. Στην Τουρκία υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν τη συνεργασία και την καλή γειτονία με την Ελλάδα».

Σε ερώτηση για τις ενέργειες του Πάνου Καμμένου ως υπουργού Άμυνας, είπε: «Για τον Πάνο Καμμένο έχω πολλά να πω. Ήταν εκείνος που λοιδορούσε τον αδερφό μου. Όταν υψώνουμε την ελληνική σημαία, πρέπει να κερδίζουμε και να ξέρουμε πού δίνουμε τις μάχες. Ήταν λάθος ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούσε. Είναι ανεύθυνο να λειτουργείς έτσι και να επιφέρεις ζημιά στη χώρα. Εκείνος έβλεπε το δικό του ίματζ. Δυστυχώς, ήταν υπό τη σκέψη του Αλέξη Τσίπρα».

Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ πλήρωσε την απογοήτευση του κόσμου. Θα μπορούσε να είχε διαχειριστεί διαφορετικά την κατάσταση. Είχε πει πολλά ψέματα. Η πολιτική που ακολούθησε επιβάρυνε την οικονομία. Ουσιαστικά ακολούθησε μία πολύ συντηρητική πολιτική. Απλώς αναπαρήγαγε το σύστημα που πρέπει να αλλάξουμε στη χώρα μας. Αντί να χτυπήσει τα προβλήματα, έκανε παιχνίδια, ιδιαίτερα τώρα πριν τις εκλογές. Υπηρέτησε μία παλαιοκομματική, ρουσφετολογική τακτική και συμμάχησε με τη δεξιά καραμανλική πτέρυγα, τους ΑΝΕΛ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να λέει ότι είναι αριστερή παράταξη, με τις συντηρητικές πολτικές που εφάρμοσε. Τεράστιο σφάλμα, που πληρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, που ουσιαστικά θέλησαν να συμβάλλουν στη στήριξη μίας πολιτικής για την έξοδο από τα μνημόνια. Τώρα προσπαθεί να κλέψει κάποια στελέχη, με έναν τρόπο που δεν βοηθά, αλλά εξαγριώνει ακόμα περισσότερο. Ο καθένας κρίνεται, έτσι θα κριθούν και τα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ που πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μία απέλπιδα του ΣΥΡΙΖΑ. Εάν πράγματι πίστευε σε αυτά που έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου, θα τα έκανε. Δεν θα ήταν μίμηση. Δεν έχει καμία σχέση ο ΣΥΡΙΖΑ με αυτό. Προφανώς ο Τσίπρας για να φτάσει από το 3% στο 35% είναι χαρισματικός. Όμως παίζει ρόλο πώς αξιοποιείς τα χαρίσματά σου. Αριστερός είσαι στην πράξη, όχι στα λόγια. Δεν μπορώ να δω τι το προοδευτικό έκανε ο κ. Τσίπρας. Φόρτωσε χρέη τη μεσαία τάξη και επιβάρυνε την οικονομία».

Στη συνέχεια μίλησε για τη Νέα Δημοκρατία και τους πρώην πρωθυπουργούς Κωνσταντίνο Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά:

«Για μένα η ΝΔ δεν έχει αλλάξει. Οι πολιτικές του κ. Μητσοτάκη είναι άκρως συντηρητικές. Πρώτη φορά επί Σαμαρά κυκλοφόρησε το κρυφό σχέδιο για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Ο κ. Σαμαράς επεδίωξε και πέτυχε την πτώση της κυβέρνησης Παπαδήμου, λόγω της οποίας ακολούθησαν αλεπάλληλες εκλογές. Ήθελε να γίνει πρωθυπουργός. Είχαμε 260 ψήφους και μπορούσαμε να κάνουμε τις μεγαλύτερες αλλαγές. Να χτυπήσουμε τη διαφθορά, να φτιάξουμε τις τράπεζες. Όχι, μου είπε ο κ. Σαμαράς, εγώ θέλω να πάμε σε εκλογές. Πρέπει να αξιολογήσουμε ποια θα είναι η κατάσταση μετά τις εκλογές.

Θα πω για πρώτη φορά, ότι ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, όταν ήμουν κυβέρνηση, με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι επικοινώνησε μαζί του η Άνγκελα Μέρκελ και του ζήτησε να κάνουμε δημοψήφισμα και όχι εκλογές. Όμως δεν γινόταν, διότι είχαμε ανακοινώσει ήδη τη διεξαγωγή τους. Υπερτίμησα τον πατριωτισμό του κ. Σαμαρά.

Ο κ. Καραμανλής και η κυβέρνησή του δημιούργησαν τη μεγαλύτερη κρίση στη μεταπολίτευση. Εκείνος πρέπει να απολογηθεί. Δεν είπε την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Με τα δάνεια έκανε τα ρουσφέτια του. Αυτόν τον Γεωργίου, πόσες φορές θα τον δικάσουμε; Και όλα αυτά, για να καλύψουμε την κυβέρνηση Καραμανλή.

Ένα λάθος που έκανα, ήταν ότι δεν επεδίωξα το δημοψήφισμα, αντί για τις εκλογές. Πιστεύω ότι η χώρα θα είχε την ευκαιρία να βγει πιο γρήγορα από την κρίση».

Σχετικά με τη στάση του Κινήματος Αλλαγής την επομένη των εκλογών και το ενδεχόμενο να στηρίξει τον σχηματισμό κυβέρνησης ο κ. Παπανδρέου είπε: «Σε όσους ρωτούν τι θα κάνουμε απαντώ: για να ρωτάτε, θεωρείτε την Παράταξή μας χρήσιμη για τους Έλληνες και τη χώρα. Όσο πιο ισχυρή κάνετε την παράταξή μας, τόσο πιο χρήσιμοι και αποτελεσματικοί θα γίνουμε . Είμαστε εδώ, συνεπείς σε όσα είπαμε και κυρίως υπερήφανοι για όσα κάναμε, βάζοντας πάνω από την παράταξή μας τους Έλληνες και τη χώρα. Είμαστε εδώ για να ξαναδώσουμε ελπίδα και προοπτική. Με όραμα και σχέδιο».

Απόρρητο Απόρρητο