Νέο, ακόμη πιο ξεκάθαρο μήνυμα, προς την Τουρκία έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, μιλώντας στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ο κ. Πομπέο, ο οποίος και στις κοινές δηλώσεις με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια είχε τονίσει ότι “Υπάρχουν κάποια όρια, δεν μπορούμε να αφήσουμε τον οποιονδήποτε, την Τουρκία να κάνει παράνομες γεωτρήσεις”, πήγε ένα βήμα πιο πέρα ερωτηθείς τι να περιμένει η Ελλάδα από τις ΗΠΑ εάν η Άγκυρα κλιμακώσει την προκλητικότητα.

Αν και δήλωσε με χιούμορ πως ενάμιση χρόνο τώρα έχει μάθει να μην απαντά σε υποθετικές ερωτήσεις, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε το σεβασμό των ΗΠΑ και της διακυβέρνησης Τραμπ στη διεθνή νομιμότητα, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει καμία άλλη χώρα που να έχει επιβάλλει τόσες κυρώσεις στη Ρωσία για τη συμπεριφορά της στην Ουκρανία.

Και πρόσθεσε ότι πρέπει να είναι κανείς σίγουρος ότι οι ΗΠΑ θα κινηθούν με τρόπο που να προστατεύει την εθνική κυριαρχία και τη διεθνή νομιμότητα. Εστίασε πάντως στην ανάγκη να προληφθούν ενέργειες και ειδικότερα όσον αφορά στις γεωτρήσεις, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να δουλεύουν για να πείσουν την Τουρκία πως αυτό δεν είναι προς το συμφέρον κανενός.

“Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι οι παράνομες γεωτρήσεις είναι απαράδεκτες” τόνισε ο κ. Πομπέο και υπογράμμισε ότι η αμερικανική πλευρά θα συνεχίσει να το επικοινωνεί αυτό προς την Τουρκία με τη διπλωματική της δύναμη.

“Κάθε χώρα ξέρει τους κανόνες” σχολίασε άλλωστε ο κ. Πομπέο, αν και όπως είπε μερικές παριστάνουν ότι δεν τους γνωρίζουν, καταλήγοντας ότι όλος ο κόσμος και όχι μόνο οι ΗΠΑ καθιστούν εν τέλει υπόλογες τις χώρες αυτές.

Δεν συνέδεσε πάντως την αναβάθμιση της συμφωνίας για τις βάσεις με διαφοροποίηση της στάσης της Ουάσινγκτον απέναντι στην Τουρκία, αλλά υπογράμμισε τη βαθιά στρατηγική σχέση ΗΠΑ- Ελλάδας και είπε ότι στην αναβάθμιση δεν οδήγησε η στάση απέναντι σε κάποια άλλη χώρα, αλλά η γνώση ότι είναι προς όφελος των δύο χωρών να δουλεύουν μαζί.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, υπογράμμισε το ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή, ενώ χαρακτήρισε τη συμφωνία των Πρεσπών βήμα σταθερότητας για τα Βαλκάνια.

“Κοιτάω γύρω και δεν βλέπω πολλές σταθερές κυβερνήσεις στην περιοχή” σχολίασε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι η Ελλάδα μπορεί να δείξει το δρόμο, ενώ σημείωσε ότι η ελληνική δημοκρατία αποδείχθηκε ανθεκτική και τώρα η ελληνική οικονομία μπορεί να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο. “Το μέλλον μοιάζει πολύ λαμπρό για την Ελλάδα” εκτίμησε μάλιστα ο κ. Πομπέο, ο οποίος σημείωσε ότι υπάρχουν αμερικανικές εταιρείες πρόθυμες να επενδύσουν στην Ελλάδα αρκεί να υπάρχει σταθερή νομοθεσία.

Οι εταιρείες επενδύουν όπου υπάρχουν σταθερές κυβερνήσεις και πλαίσιο νόμων που είναι προβλέψιμο για χρόνια, σημείωσε ειδικότερα ο κ. Πομπέο με αφορμή τον αγωγό Eastmed, για τον οποίο είπε ότι υπάρχει πλέον μεγάλο ενδιαφέρον αν και πρέπει να γίνουν βήματα ακόμη.

Τόνισε μάλιστα ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει “φανταστική δουλειά” στο να επιταχύνει θέματα επενδύσεων. Ξεχωριστή μνεία έκανε στις ενέργειες της Αθήνας για το φάσμα 5G.

Ο κ. Πομπέο εξάλλου, ο οποίος ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας “καλησπέρα” στα ελληνικά, αναφέρθηκε στο 1,4 εκατομμύρια ελληνικής καταγωγής πολίτες στις ΗΠΑ και στο έντονο ελληνικό στοιχείο στην πολιτεία του, το Κάνσας, χρησιμοποίησε τους όρους “renewal” και “gamechanger”, δηλαδή ανανέωση και παράγοντα που αλλάζει το παιχνίδι για να αναφερθεί στην Ελλάδα. Αναφέρθηκε και στις πολιτικές για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ και υποστήριξε ότι ξέρουμε πως αυτή η φόρμουλα δουλεύει, γιατί δούλεψε επί Θάτσερ και Ρήγκαν, και ξέρουμε ότι θα δουλέψει και εδώ, για επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας για τους απλούς ανθρώπους, που θέλουν δουλειά.

Ιδιαίτερα στάθηκε στον ενεργειακό τομέα, εκφράζοντας την ικανοποίηση των ΗΠΑ για τη συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ και υπογραμμίζοντας ότι πρέπει οι ενεργειακές πηγές να εξαχθούν συντονισμένα και ειρηνικά, ενώ όπως αναφέρθηκε μίλησε και για τον Eastmed.

Ο κ. Πομπέο όμως δεν παρέλειψε να αναφερθεί με αποφασιστικό τρόπο και σε Ρωσία, Ιράν και Κίνα. Κατηγόρησε τη Ρωσία για υπονόμευση της σταθερότητας των γειτόνων της, το Ιράν για αποσταθεροποίηση της Μέσης Ανατολής με αποτέλεσμα τη δημιουργία κύματος προσφύγων, τις συνέπειες του οποίου υφίσταται και η Ελλάδα, ενώ ιδιαίτερα σκληρός ήταν και όσον αφορά στην Κίνα, σημειώνοντας ότι η ΕΕ την έχει χαρακτηρίσει ως συστημικό αντίπαλο.

Μάλιστα έδειξε ξεκάθαρα τη διάθεση της χώρας του όσον αφορά στο ενδεχόμενο νέων κινεζικών επενδύσεων στην Ελλάδα, στην οποία βεβαίως η Κίνα έχει παρουσία με την COSCO στον Πειραιά. Ο κ. Πομπέο δήλωσε σίγουρος ότι ο ελληνικός λαός και η ελληνική κυβέρνηση θα πάρουν σωστές αποφάσεις για το εάν και πότε θα πάρουν κινέζικες επενδύσεις, καθώς όπως είπε τα ανεξάρτητα κράτη παίρνουν αποφάσεις. Σχολίασε ωστόσο ότι μερικές φορές αν κάτι είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό τότε δεν είναι, σημειώνοντας ότι μία χώρα μπορεί να έρχεται με ένα δήθεν εμπορικό προϊόν αλλά έχει πολιτικούς σκοπούς. Ειδικότερα έφερε ως παράδειγμα τις τηλεπικοινωνίες και το ενδεχόμενο το κομμουνιστικό κόμμα της Κίνας να θέλει να κλέψει πληροφορίες, θέτοντας το ερώτημα πόσο σίγουροι θα είναι σε αυτή την περίπτωση οι Έλληνες ότι θα έχουν ληφθεί οι σωστές αποφάσεις, καταλήγοντας πως εάν σε μία εμπορική συμφωνία η καλύτερη προσφορά είναι από την Κίνα, τότε η χώρα θα πρέπει να την πάρει, αλλά να έχει τα μάτια της ανοιχτά, καθώς όπως εκτίμησε σε ορισμένες περιπτώσεις τα ρίσκα για την εθνική ασφάλεια είναι υψηλά.