Τη στήριξή του στον Νίκολας Μαδούρο εξέφρασε ο ΣΥΡΙΖΑ, δια του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, Πάνου Σκουρλέτη, που συναντήθηκε με τον επιτετραμμένο της πρεσβείας της Βενεζουέλας στην Αθήνα.

Αν και η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη και εθιμοτυπική, συνέπεσε με τις ραγδαίες εξελίξεις στη Βενεζουέλα, που εγείρουν φόβους για εμφύλιο.

Πάντως, ο κ. Σκουρλέτης έσπευσε να εκφράσει την αμέριστη στήριξη και την αλληλεγγύη του στον νόμιμο Πρόεδρο της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, ύστερα από τη χθεσινή ενέργεια του ηγέτη της αντιπολίτευσης και προέδρου της Εθνικής Συνέλευσης της χώρας, Χουάν Γκουάιδο, να ανακηρύξει τον εαυτό του προσωρινό Πρόεδρο της χώρας, αμφισβητώντας με αυτό τον τρόπο, η αντιπολίτευση το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του περασμένου Μαΐου.

«Στόχος είναι να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση Μαδούρο»

Σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη, η πράξη του αρχηγού της αντιπολίτευσης «έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά ενεργειών της αντιπολίτευσης το τελευταίο διάστημα, που ως στόχο έχουν να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση και να εμφανίσουν τον Πρόεδρο της χώρας ως παράνομο. Οι ενέργειες αυτές δεν έχουν σχέση με έναν ειλικρινή διάλογο που πρέπει να γίνει μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης. Οι νεκροί των δύο τελευταίων ημερών και από τις δύο πλευρές πρέπει να είναι και οι τελευταίοι».

Επίσης, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι η Κουμουνδούρου στηρίζει «την από καιρό διεθνή πρωτοβουλία του πρώην πρωθυπουργού της Ισπανίας Θαπατέρο ώστε να προχωρήσει ένας ειλικρινής και γόνιμος δημοκρατικός διάλογος μεταξύ των μερών, που θα επαναφέρει τη Βενεζουέλα στη σταθερότητα. Πάνω από όλα όμως, πρέπει να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις του λαού της Βενεζουέλας».

Στην αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν η Νατάσα Θεοδωρακοπούλου, μέλος της Π.Γ. και επικεφαλής του Τομέα Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων, ο Νεκτάριος Μπουγδάνης, συντονιστής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Εξωτερικής Πολιτικής, και τα μέλη της Γραμματείας του Τμήματος Έλενα Μαράκα και Δημήτρης Ραπίδης.