Μνήμες από το 2015 ξυπνάνε τα όσα διαδραματίζονται αυτή την περίοδο στην Ελλάδα με την ελληνική κυβέρνηση να προσπαθεί να συμφωνήσει με τους δανειστές της , σύμφωνα με το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα παλιά προβλήματα έρχονται πάλι στο προσκήνιο και μάλιστα σε μία φάση που η Ευρώπη έχει πολλές έγνοιες.

Κάνοντας μια αναδρομή στο περσινό καλοκαίρι ο αρθρογράφος του κειμένου θυμάται τις διαπραγματεύσεις που τράβαγαν επί εβδομάδες, τη μία σύνοδο να ακολουθεί την άλλη μέχρι που η Ελλάδα έφτασε στο παρά πέντε του Grexit.

«Σήμερα απειλείται μία επανάληψη του δράματος» συνεχίζει ο αρθρογράφος εξηγώντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε να ζητήσει τη σύγκληση Συνόδου Κορυφής, κάτι που δεν έγινε δεκτό από τους Ευρωπαίους. Όπως αναφέρεται, ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε ξανά να θέσει το ζήτημα σε υψηλό, πολιτικό επίπεδο αλλά ο Σόιμπλε του είπε ένα ξεκάθαρο «όχι».

Ο λόγος για τη νέα αναστάτωση γράφει το περιοδικό είναι τα πρόσθετα μέτρα που ζητούν οι δανειστές και αποτελούν προϋποθεση για το ΔΝΤ ώστε να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα – κάτι που η Γερμανία επιθυμεί διακαώς.

Ο Τσίπρας προτείνει από την πλευρά του αν η ελληνική οικονομία δεν πετύχει τους στόχους να μειωθούν αυτομάτως κατά 10% οι κυβερνητικές δαπάνες. Οι δανειστές όμως θεωρούν ότι η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης είναι αόριστη.

Σύμφωνα με το Spiegel το αίτημα Τσίπρα για σύγκληση Συνόδου ήταν μία έκπληξη καθώς η Αθήνα στη συνάντηση του Σαββάτου δεν είχε προβάλλει αντιρρήσεις στα πρόσθετα μέτρα. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ήταν παρών σε αυτή τη συνάντηση, λέει με νόημα το περιοδικό.

Όμως τώρα ο χρόνος τελειώνει. Χωρίς τα χρήματα, η Ελλάδα μπορεί να αντέξει το αργότερο μέχρι τις 20 Ιουλίου, που θα πρέπει να πληρώσει στο ΔΝΤ δόση 2,4 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, η Αθήνα είναι ήδη στα κόκκινα και γι αυτό σκουπίζει τα αποθεματικά και ταμειακά διαθέσιμα των κρατικών οργανισμών.

Αν δεν βρεθεί άμεσα λύση, η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί με απρόβλεπτους ρυθμούς καθώς η Αθήνα έχει και το προσφυγικό να αντιμετωπίσει.

Λαμβάνοντας υπόψη το μεταναστευτικό, τον κίνδυνο Brexit και την ασταθή κατάσταση στην Ισπανία, το Spiegel αναφέρει ότι ο Τσίπρας έχει περιθώρια να πιέσει. Την ίδια στιγμή όμως αυτό είναι δίκοπο μαχαίρι, καθώς εν αντιθέσει με το 2015, το ελληνικό θέμα δεν είναι το επίκεντρο της προσοχής.