της Ελένης Στεργίου

Αποτελούσαν βασικές “κόκκινες” γραμμές του προκατόχου του στο υπουργείο Ενέργειας. Πρόκειται για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων τις ενεργειακές ΔΕΚΟ, όπως ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ. Ο νέος υπουργός Πάνος Σκουρλέτης αναλαμβάνει την “ηλεκτρική” καρέκλα, όπως την ονόμασε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, λόγω των “πολλών συμφερόντων”.

Πώς θα αντιμετωπίσει, λοιπόν, ο “άλλος Πάνος” τα περί ιδιωτικοποιήσεων των ΑΔΜΗΕ και ΔΕΗ; “Δεν μιλάμε για αλλαγή κατεύθυνσης, αλλά για αλλαγή σκυτάλης… Η εξάμηνη διαπραγμάτευση ανέδειξε το σχέδιο των σημερινών κυρίαρχων δυνάμεων”, τόνισε χαρακτηριστικά ο νέος υπουργός, δίνοντας το στίγμα.

Σύμφωνα με το νέο υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Ενέργειας και Περιβάλλοντος παραμένει στρατηγικού χαρακτήρα η πολιτική για την προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ και των θυγατρικών της. Εννοεί, δηλαδή, τον ΑΔΜΗΕ, τη θυγατρική της στα δίκτυα, που αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα.

Υπάρχουν, βέβαια, δύο εναλλακτικές στη συμφωνία με τους Θεσμούς: Είτε ιδιωτικοποίηση ή ισοδύναμα μέτρα, με το ίδιο αποτέλεσμα. Στην ουσία αυτό σημαίνει να αγοράσει το Δημόσιο τον ΑΔΜΗΕ και να λειτουργεί πλήρως διαχωρισμένος ιδιοκτησιακά από τη ΔΕΗ. Ωστόσο, το ερώτημα είναι: που θα βρεθούν τα κεφάλαια;

Σημειώνεται ότι οι αποκρατικοποίησεις από την προηγούμενη κυβέρνηση περιλάμβαναν την πώληση της μικρής ΔΕΗ, με εκτιμώμενα έσοδα περί το 1,5 δισ. ευρώ και την πώληση του 66% της θυγατρικής ΑΔΜΗΕ που διαχειρίζεται το δίκτυο μεταφοράς, από την οποία αναμένονταν έσοδα της τάξης των 600 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, από την ημέρα που ανέλαβε ο νέος υπουργός Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης ξεκαθάρισε ότι δεν θα προβεί σε πώληση των ενεργειακών ΔΕΚΟ.

Μάλιστα, η διοίκηση της ΔΕΗ έχει εκφράσει την αντίθεσή της σε ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Είχε αντικρούσει δε τις απαιτήσεις λέγοντας ότι:

1. Από καμία κοινοτική οδηγία δεν προκύπτει ότι ο ΑΔΜΗΕ πρέπει ν’ αλλάξει ιδιοκτησιακό καθεστώς, προκειμένου να υπάρξει συμβατότητα με το κοινοτικό δίκαιο,

2. Τα περί ελέγχου του εμπορίου και αθέμιτου ανταγωνισμού από τη ΔΕΗ μέσω του ΑΔΜΗΕ είναι μυθεύματα και

3. Το επιχείρημα περί δήθεν ανάγκης πώλησης του ΑΔΜΗΕ για εξεύρεση κεφαλαίων, πέρα από τις προφανείς σκοπιμότητες που υποκρύπτει, είναι απολύτως αβάσιμο.