Η πιθανότητα θερμού επεισοδίου υπαρχει στο μυαλό μας εδώ και χρόνια δήλωσε το πρωί της Τετάρτης ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στο κανάλι Open, προσθέτοντας ότι «κάθε πρωθυπουργός κοιμάται και ξυπνάει με αυτή την πιθανότητα».

Μιλώντας για όσα αποφάσισε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων την Τρίτη, ο Αλέξης Τσίπρας το χαρακτήρισε «αποτέλεσμα της στρατηγικής συνεργασιών της Κύπρου στην περιοχή».

«Η Τουρκία αισθάνεται και είναι απομονωμένη. Δεν έχει συμμαχίες. Βλέπει ότι η Κύπρος είναι κράτος-μέλος της ΕΕ. Δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι το Κυπριακό και το ενεργειακό είναι διμερές θέμα» πρόσθεσε.

Όσον αφορά το πώς μπορεί να προετοιμαστεί μια χώρα για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου είπε ότι «αυτό που πρέπει να κάνει η χώρα για να αισθάνονται οι πολίτες ασφαλείς είναι να κάνει συμμαχίες και ερείσματα ώστε να αποτρέψε το γείτονα από οποιεσδήποτε τέτοιες βλέψεις για να σκεφτεί τις συνέπειες που θα έχει».

«Βλέποντας την ομόθυμη καταδίκη από την ΕΕ της Τουρκίας, θέλω να πιστεύω ότι θα είναι πολύ σαφής η ΕΕ ως προς την πιθανότητα συγκεκριμένων μέτρων» συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ερωτηθείς αν η Τουρκία θα βάλει στο κάδρο και το Καστελόριζο και ο Ερντογάν θα βάλει ανάμεσα στο ελληνικό νησί και την Κύπρο το γεωτρύπανο απάντησε: «Εκτιμώ ότι δεν θα το κάνει, αλλά να διαβεβαιώσω τον λαό ότι έχουμε σχέδιο και δεν θα αφήσουμε να το κάνει».

Αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών σημείωσε: «Σήμερα και ο τελευταίος Ελληνας πολίτης, ακόμα κι αυτός που βρέθηκε με σφίξιμο στο στομάχι, καταλαβαίνει πόσο επωφελής ήταν η λύση για την πατρίδα μας όταν ο αληθινός κίνδυνος βρίσκεται ανατολικά».

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει πιθανότητα απευθείας επικοινωνίας με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απάντησε ότι «εδώ μας κατηγορούν για το ότι κρατήσαμε τους δίαυλους επικοινωνίας ανοιχτούς. Είναι πάντα ανοιχτοί οι δίαυλοι με την Τουρκία. Εάν κριθεί απαραίτητο και στρατηγικά επιβεβλημένο βεβαιώς θα μιλήσω αλλά δεν είμαστε στη φάση αυτή».

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στον Γιάννη Στουρνάρα για τον οποίο είπε ότι «πολλαπλασίασε το πρώτο 4μηνο επί 3 και δεν υπολόγισε το δεύτερο 4μηνο που είναι το καλοκαίρι με τα μεγάλα έσοδα».

«Με πολύ συνητηρητική πρόβλεψη μοιράσαμε το πλεόνασμα, με πολύ συντηρητική πρόβλεψη» υποστήριξε ο πρωθυπουργός και ζήτησε «να φύγουμε απ’ αυτή την κινδυνολογία και να περάσουμε στους υπαρκτούς κινδύνους».

«Αυτά που λέει ο Βέμπερ τα επανέλαβε και ο κ. Ρέγκλινγκ που ανήκει στην ίδια συνομοταξία. Και ο κ. Στουρνάρας ανήκει στην ίδια λογική σε συνεννόηση με τον κ. Μητσοτάκη. Αν ο ελληνικός λαός δεν επιδοκιμάσει αυτά τα μέτρα και αυτή την πολιτική, θα υπάρξουν φωνές να ξηλωθούν αυτά τα μέτρα. Και υπάρχουν φωνές: Στουρνάρας, Βέμπερ, Ρέγκλινγκ. Ο υπαρκτός κίνδυνος είναι αν την επόμενη μέρα των εκλογών δεν υπάρξει πολιτική ανατροπή να έχουν έτοιμο και α εφαρμόσουν ένα κοστούμι κομμένο και ραμμένο που ζήσαμε από το 2019 και ο ελληνικός λαός δεν θέλει αυτό τον εφιάλτη να τον ξαναζήσει» συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στρέφοντας τα πυρά του στη ΝΔ είπε, ακόμα, «ξέρετε τι λέει η ΝΔ; Περικοπές δαπανών. Ξέρετε τι είναι δαπάνες; Είναι μισθοί, συντάξεις, επιδόματα. Το οικογενειακό επίδομα, το επίδομα αναπηρίας, το επίδομα στέγης που δίνουμε σε 420.000 νοικοκυριά. Ρωτάω λοιπόν: Ποια απ’ αυτά τα επιδόματα θα περικοπούν;».

Όσον αφορά την ένταση στα ελληνοτουρκικά είπε ότι «δεν μας αιφνιδιάζουν όσα συμβαίνουν . Εϊναι ένα σενάριο το οποίο λόγω της δυσμενούς θέσης που έχει βρεθεί η Τουρκία το αναμέναμε. Άλλο το να είμαστε σε εγρήγορση και άλλο να είμασετ στο παρα πέντε του θερμού επεισοδίου».

«Οι πολίτες πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς. Θα αισθάνονται πιο ασφαλείς αν σταματήσει η μικροπολιτική αντιμετώπιση στα εθνικά θέματα. Το ίδιο είχαμε και στο Μακεδονικό. Είναι μέγιστη υποκρισία να μιλούν για προδοτική συμφωνία και λίγο πριν τις εκλογές να τους ρωτούν τι θα κάνουν και να απαντούν θα επιτηρούμε την εφαρμογή της» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Όσον αφορά τη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ και το αν ενημερώθηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί υποστήριξε ότι «εγώ πάντοτε σε όλες τις κρισιμες στιγμές ενημέρωνα τους πολιτικούς αρχηγούς. Αυτές τις ημέρες ο υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία, δεν υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης και θα συγκαλέσει συνεδρίαση του εθνικού συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής».

«Το να λέμε ότι είναι δραματοποίηση (σ.σ. η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ) να συνεδριάζουν τα όργανα πριν να φύγει ο ΥΠΕΞ για να δούμε πώς θα συντονιστούμε, άρα είναι δραματοποίηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ» πρόσθεσε για το θέμα.

Μιλώντας για το ντιμπέιτ είπε ότι «εγώ τη δέχομαι αυτή την τηλεοπτική αντιπαράθεση των πέντε πολιτικών αρχηγών αλλά τουλάχιστον εύχομαι να υπάρχουν λίγο πιο χαλαροί κανόνες».

Σε ερώτηση για την υπόθεση Novartis απέφυγε να σχολιάσει τον υπαινιγμό του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι ο Ρασπούτιν είναι πρόσωπο στην ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης.

«Εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι. Εγώ δεν θα απειλήσω γιατί δεν έχω κανένα άγχος. Είναι προκλητικό να μιλάει ο κ. Μητσοτάκης για σκευωρία από τη στιγμή που προέκυψε από διεθνή έρευνα του FBI. Υπάρχουν ενδείξεις για εμπλοκή πολιτικών προσώπων αλλά δεν θα μιλήσω εγώ γι’ αυτό διότι διερευνείται από τη Δικαιοσύνη. Μιλούν για σκευωρία, κάνουν μηνύσεις, κάνουν κινήσεις εκφοβισμού. Ακόμη και ο κ. Αγγελής μίλησε για σκάνδαλο μεγάλο, απλώς είπε τις δικές του οπτικές.

Η χώρα δεν εξόκειλε έτσι, δεν έγινε μια στραβοτιμονιά. 240 εκατ. ευρώ ήταν το rebate που δεν εισέπρατε το υπουργείο Υγείας για να κάνουν τα στραβά μάτια στους φαρμακοβιομηχάνους. Η Ελλάδα είχε 4 δισ. μεγαλύτερη φαρμακευτική δαπάνη από χώρες με τον ίδιο πληθυσμό. Εδω γινότανε ένα μεγάλο πάρτι, είχαμε στα εξοπλιστικά Τσοχατζόπουλο-Παπαντωνίου, είδαμε το πάρτι στο φάρμακο. Ενω έγινε το PSI που κοστισε περίπου 20-22% στα ταμεία και στο δημόσιο, η Novartis είχε εσωτερική πληροφόρηση και είχε κόστος 2,3,4% γιατί τα πούλησε πιο πριν.

Σε ερώτηση για το αν «γυρίζει» το προβάδισμα των 9,3 μονάδων υπέρ της ΝΔ, όπως καταγράφηκε στις ευρωεκλογές απάντησε:

Είδατε τι έγινε στον ημιτελικό του Champions League. Η Μπαρτσελόνα νίκησε 3-0 στο Καμπ Νου και στον επαναληπτικό έβαλε 4 γκολ η Λίβερπουλ και το γύρισε. Στο ποδόσφαιρο, στην πολιτική και στη ζωή ανατροπές υπάρχουν. Με μια προϋπόθεση, να το πιστέψουμε. Όχι εμείς, οι πολίτες που θα έρθουν να ψηφίσουν. Στις ευρωεκλογές της 26ης Μαϊου ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε ένα ποσοστό 24%. Στις ευρωεκλογές του 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε 26% και στις εθνικές του Ιανουαρίου του 2015 είχε 36%

Ο κόσμος τώρα έχει να συγκρίνει το πού είμαστε τώρα και πού είμασταν χθες. Δεν είναι αδύνατο να συμβεί η ανατροπή. Θα είναι η μεγαλύτερη πολιτική ανατροπή αλλά δεν είναι απίθανο.

Πηγή: protothema.gr