Ταυτόχρονα προκάλεσε ισχυρό πλήγμα στο χρηματιστήριο της Ελβετίας, το οποίο αν και δεν βρίσκεται, συχνά, στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου, «φιλοξενεί» ορισμένες από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες του κόσμου: από την Nestle και τη Richmond έως τη UBS και την The Swatch Group.

Σε report της η ελβετική τράπεζα UBS εξετάζει τις επιπτώσεις που έχει η κίνηση της SNB στις 20 εταιρείες που είναι εισηγμένες στον βασικό δείκτη της ελβετικής αγοράς, τον SMI. Σημειώνεται ότι και η UBS είναι εισηγμένη στον ίδιο δείκτη.

Η επίπτωση στις μετοχές
Σύμφωνα με την UBS θα υπάρξει και «δεύτερος γύρος» επιπτώσεων – πέραν της αρχικής εξαιρετικά αρνητικής αντίδρασης των αγορών – από την ανατίμηση του φράγκου για την ελβετική χρηματιστηριακή αγορά. Ταυτόχρονα πλήγμα θα δεχθούν τόσο επιχειρηματικοί όμιλοι όσο και ιδιώτες οι οποίοι έχουν δανειστεί σε ελβετικό φράγκο. Αυτή τη στιγμή η ελβετική αγορά είναι μία από τις ακριβότερες του κόσμου, εάν υπολογιστεί το P/E διαπραγμάτευσης του SMI το οποίο φθάνει στο 14,3, ενώ την ίδια ώρα το αντίστοιχο P/E για την Ευρώπη (εκτός Βρετανίας) φθάνει στο13,1 και για τη γερμανική αγορά στο 11. Η ανατίμηση του φράγκου θα δράσει ως ένας ακόμη «αντίθετος άνεμος» για το ελβετικό χρηματιστήριο.

Οι μετοχές του SMI
Οι αναλυτές της UBS εξετάζουν την πορεία ορισμένων κορυφαίων εταιρειών οι οποίες είναι εισηγμένες στον δείκτη SMI.

ABB: Σύσταση «neutral» και τιμή-στόχος στα 21 φράγκα (σημειώνεται ότι την Παρασκευή 16/1 η μετοχή βρίσκονταν στα 16,81 φράγκα). Ο όμιλος αντλεί το 36% του κύκλου εργασιών του από τις ευρωπαϊκές αγορές και το 27% από τη Β. Αμερική.

Adecco: Σύσταση «buy» και τιμή-στόχος στα 77 φράγκα (κλείσιμο 16/1: 59,35 φράγκα). Δεν υπάρχει επίπτωση στα κέρδη, καθώς η εταιρεία ανακοινώνει την κερδοφορία της σε ευρώ και όχι σε ελβετικό φράγκο. Αντλεί μόλις το 2% του κύκλου εργασιών της από την Ελβετία.

Holcim: Σύσταση «buy» και τιμή-στόχος στα 76 φράγκα (κλείσιμο 16/1: 60,25 φράγκα). Η έκθεσή της στην ευρωπαϊκή αγορά φθάνει στο 11%.

Nestle: Σύσταση «neutral» και τιμή-στόχος στα 66,5 φράγκα (κλείσιμο 16/1: 64,80 φράγκα). Πρόκειται για πολυεθνική εταιρεία, η οποία όμως καταβάλει τα μερίσματά της σε φράγκα. Η έκθεσή της στις αγορές εκτός Ελβετίας φθάνει στο 98%, ενώ στις ευρωπαϊκές αγορές αγγίζει το 26%.

Novartis: Σύσταση «buy» και τιμή-στόχος στα 110 φράγκα (κλείσιμο 16/1: 85,05 φράγκα). Η έκθεσή της στις ευρωπαϊκές αγορές φθάνει στο 31%, ενώ αντλεί το 99% του κύκλου εργασιών της από τις αγορές εκτός Ελβετίας.

Richemond: Σύσταση «buy» και τιμή-στόχος στα 100 φράγκα (κλείσιμο 16/1: 69,90 φράγκα). Η έκθεσή της στις ευρωπαϊκές αγορές φθάνει στο 31%. Ανατίμηση του φράγκου κατά 10% θα μειώσει το περιθώριο κέρδους κατά 160 μονάδες βάσης.

Roche: Σύσταση «neutral» και τιμή-στόχος στα 295 φράγκα (κλείσιμο 16/1: 247,20 φράγκα). Η έκθεσή της στις ευρωπαϊκές αγορές φθάνει στο 30%, ενώ αντλεί το 99% των εσόδων της από τις αγορές εκτός Ελβετίας.

Swatch Group: Σύσταση «neutral» και τιμή-στόχος στα 475 φράκα (κλείσιμο 16/1: 355,20 φράγκα). Ανατίμηση του φράγκου κατά 10%, μπορεί να μειώσει το περιθώριο κέρδους κατά 200 μονάδες βάσης.

Swiss Re: Σύσταση «neutral» και τιμή-στόχος στα 81 φράγκα (κλείσιμο 16/1: 77,85 φράγκα). Σημαντικό πλήγμα καθώς είναι αναγκασμένη να «μετατρέπει» σε ελβετικά φράγκα όλα τα κέρδη της (είτε σε δολάριο, είτε σε ευρώ). Πάντως, λόγω ορθής διαχείρισης, τα θεμελιώδη δεδομένα του ομίλου δεν θα επηρεαστούν σημαντικά.