Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

Της Στεφανίας Σούκη

Στα 974 εκατ. ευρώ έχουν φθάσει τα χρέη των ιδιοκτητών ακινήτων εξαιτίας της “έκρηξης’” της φορολογίας των τελευταίων ετών, με την οικοδομική δραστηριότητα να έχει υποχωρήσει μόλις στο 7,9% σε σύγκριση με το 2005 και τις αγοραπωλησίες σπιτιών για το 2013 να εκτιμώνται, από τους μεσίτες και τις τράπεζες στις 5- 10 χιλιάδες, την στιγμή που μερικά χρόνια πρίν ο ίδιος αριθμός έφθανε τις 200.000.

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν από στελέχη της κτηματαγοράς και εκπροσώπους των μεγαλύτερων τραπεζών στην ημερίδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής για την ελληνική κτηματαγορά, όπου επιπλέον επισημάνθηκε ότι 250-270 χιλιάδες κατοικίες είναι αυτή την στιγμή απούλητες. Πάντως, από πλευράς των τραπεζών επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η αγορά θα αγγίξει τα κατώτατα επίπεδα το 2014, θα σταθεροποιηθεί το 2015 και από το 2016 θα παρουσιαστούν οι πρώτες αυξήσεις στις τιμές. Ωστόσο “η παγίωση της μη ορθολογικής φορολογικής πολιτικής για τα ακίνητα (τόσο σε άμεση φορολογία, όσο και ως τεκμήριο εισοδήματος) που σε πρώτη φάση είχε προσωρινό χαρακτήρα με σκοπό (όπως είχε λεχθεί από επίσημα χείλη) την προστασία της περιουσίας των πολιτών δεν επιτρέπει καμία αισιοδοξία. Καθίσταται επιτακτική ανάγκη η άμεση διόρθωση της φορολογικής πολιτικής της πολιτείας για τα ακίνητα σε ορθολογικά πλαίσια: Η φορολόγηση να προσαρμοστεί κυρίως στη βάση του παραγόμενου εισοδήματος”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γορδιος, εκπρόσωπος της Εθνικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάσθηκαν από την Εθνική Τράπεζα, το 2005 είχαν εκδοθεί οικοδομικές άδειες που αντιστοιχούσαν σε 22.790.870 τ.μ. σε όλη τη χώρα. Το 2013 οι άδειες αντιστοιχούσαν σε μόλις 1.805.741 τ.μ. και είναι το 7,9% της δραστηριότητας σε σύγκριση με το 2005. Στην Αττική πριν 9 χρόνια είχαν εκδοθεί άδειες για 7.096789 τ.μ. Και πέρυσι μόλις 334.279 τ.μ. ή το 4,7% σε σύγκριση με το 2005.
Η μεσοσταθμική μείωση τιμών από την αρχή της κρίσης είναι της τάξης του 30%-35% αλλά στις πολύ ακριβές περιοχές (λόγω φορολόγησης) και στις πολύ φθηνές κατοικίες (λόγω ανυπαρξίας αγοραστών) η πτώση φτάνει το 50%. Σε μερικές περιπτώσεις η αγοραία αξία νεόδμητων δεν είναι «δίκαιη» καθώς δεν καλύπτει το κόστος παραγωγής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurobank, η  αύξηση των πραγματικών αξιών των ακινήτων 1989-2013 ήταν 17% και σε ονομαστικές τιμές 400%. Η μέση ετήσια απόδοση ήταν 0,7% ενώ η μέση ετήσια ονομαστική απόδοση 7%. Την ίδια περίοδο το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε 23% ή 0,9% ανά έτος. Τέλος, το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών αυξήθηκε 35% η 1,3% το χρόνο.
Το 2013 μόλις το 17% των συναλλαγών αγοράς κατοικίας έγινε με δάνειο όταν το 2009 ήταν στο 82%. Οι τράπεζες δίνουν μόλις το 35% της συνολικής αξίας του ακινήτου έναντι 70% στις αρχές του 2009.