Στις πρώτες σελίδες του διεθνούς Τύπου βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα, στον απόηχο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε με την τρόικα αλλά και της προοπτικής εξόδου της χώρας στις αγορές κεφαλαίου.

Οι Financial Times επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι «η Ελλάδα συμφώνησε με την τρόικα μια σειρά από διαρθρωτικές αλλαγές που θα επιτρέψουν το ξεκλείδωμα της δόσης των 10 δισ. ευρώ. Για νέα αρχή, μετά από μια ταραχώδη περίοδο έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, επισημαίνοντας ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές θα απελευθερώσουν την αγορά, θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα και θα μειώσουν τις τιμές, ενώ ανακοίνωσε μέτρα αποκατάστασης αδικιών που έχουν υποστεί συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες.

Στην επίσης βρετανική Guardian γίνεται αναφορά στη συμφωνία με την τρόικα και την ανακοίνωση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ότι 500 εκατ. ευρώ θα διανεμηθούν στις φτωχότερες οικονομικά τάξεις.

Στη Wall Street Journal επισημαίνεται ότι το ποσοστό του πλεονάσματος που έγινε επιτρεπτό από την τρόικα να διοχετευθεί σε προγράμματα κοινωνικού χαρακτήρα ανέρχεται στο 70%. Σημειώνονται επίσης τα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας με την περικοπή των συνεισφορών στα συνταξιοδοτικά ταμεία και την αποπληρωμή των οφειλών του δημοσίου.

Στο ίδιο θέμα αναφέρονται με δημοσιεύματά τους οι New York Times, το CNBC, οι γαλλικές Le Figaro, Les Echos, L’ Echo, το Γαλλικό (AFP) το Γερμανικό (DPA) και το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων (Xinhua), όπως και η διαδικτυακή σελίδα του γερμανικού Spiegel.

Το αμερικανικό Bloomberg κάνει λόγο για διαδικασία επανόδου της Ελλάδα στις αγορές, η οποία σηματοδοτείται από την πώληση ομολόγων αξίας 500 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς.

Στο ίδια δημοσίευμα γίνεται μνεία στις δηλώσεις του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μ. Χρυσοχοΐδη, πως η Ελλάδα θα προβεί στην πρώτη έκδοση ομολόγων σύντομα, πριν τον Μάιο.

Η γερμανική Handelsblatt σε δημοσίευμα με τίτλο: «Η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει στην επόμενη δανειακή δόση» σημειώνει ότι «μετά από διαπραγματεύσεις επί ένα εξάμηνο η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει στην επόμενη δανειακή βοήθεια των διεθνών πιστωτών της. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας επιβεβαίωσε τη συμφωνία με τους εμπειρογνώμονες της τρόικας».

Το επίσης γερμανικό Focus-Online/ φέρει δημοσίευμα με τίτλο: «Το επιτόκιο για τα ελληνικά ομόλογα μειώνεται αισθητά μετά την εκταμίευση της νέας δανειακής δόσης ύψους δισεκατομμυρίων. Στις αγορές η κατάσταση για τα ελληνικά ομόλογα χαλάρωσε και πάλι σημαντικά χθες, μετά την εκταμίευση νέας δανειακής βοήθειας για την πληττόμενη από κρίση χώρα της ευρωζώνης».

Αντιστοίχως η FAZ φέρει δημοσίευμα με τίτλο «Ελεύθερος ο δρόμος για νέα δάνεια στην Ελλάδα»: Η επιτευχθείσα συμφωνία με την τρόικα ανοίγει τον δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης δανειακής βοήθειας, ενώ στη διαδικτυακή Faz.net το σχετικό δημοσίευμα φέρει τίτλο: «Η Ελλάδα έχει δημοσιονομικό πλεόνασμα ύψους 2,9 δισ. ευρώ».