Tο 2013, η ελληνική οικονομία  και ειδικότερα  η αγορά χάλυβα  συνέχισαν  την  καθοδική  τους  πορεία  και σε συνδυασμό με τις αρνητικές συνθήκες που επικρατούν στον κλάδο διεθνώς, επηρέασαν δυσμενώς τα οικονομικά μεγέθη του Ομίλου ΣΙΔΕΝΟΡ.  

Συγκεκριμένα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε στη χρήση 2013 σε 807,7  εκ.  ευρώ  έναντι  1.046,7  εκ.  ευρώ  το  2012 καταγράφοντας πτώση κατά 22,8%. Τα ενοποιημένα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοδοτικών, αποτελεσμάτων  και  συνολικών  αποσβέσεων  (EBITDA)  διαμορφώθηκαν σε 10,8 εκ. ευρώ έναντι 27,1 εκ. ευρώ πέρυσι,  απόρροια  πέρα των ανωτέρω και του  υψηλού ενεργειακού κόστους.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί -όπως αναφέρει η εταιρεία- ότι τα αποτελέσματα επιβαρύνθηκαν και από έκτακτες ζημιές ύψους 12,8 εκ.  ευρώ,  τα  οποία  κατά  κύριο  λόγο  αφορούσαν  στην  προσωρινή  αναστολή  της  παραγωγικής λειτουργίας του εργοστασίου της Sovel στον Αλμυρό Μαγνησίας, στο κόστος αδράνειας των εργοστασίων  της  Stomana Industry και  της  Σωληνουργεία Κορίνθου,  καθώς  και στη  μη επαναλαμβανόμενη απομείωση παγίων στοιχείων του εργοστασίου  της Βετ.

Τέλος, τα αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν στη χρήση 2013 σε ζημιές 73,2 εκ. ευρώ (ζημιές 0,7602 ευρώ ανά μετοχή) έναντι ζημιών 66,7 εκ. ευρώ (ή ζημίες 0,6926 ευρώ ανά μετοχή) το 2012, γεγονός που αποδίδεται  τόσο στα  παραπάνω, όσο και στην  αύξηση  του φορολογικού  συντελεστή φορολόγησης των εταιρικών κερδών (από 20% σε 26%) και του επαναϋπολογισμού του υπολοίπου του αναβαλλόμενου φόρου, των ελληνικών εταιριών του Ομίλου, από τον οποίο προέκυψε εφάπαξ αναβαλλομένη  ζημία  ύψους  13,6  εκ.  ευρώ,  που  αναγνωρίστηκε  το  1ο  τρίμηνο  και επιβαρύνει  τα αποτελέσματα της χρήσης του 2013. Αξιοσημείωτο στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι ο Όμιλος συνεχίζει να καταγράφει σημαντικά  θετικές ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες, ενώ το 2013,  σε αντίθεση με το 2012, κατέγραψε θετικό πρόσημο και στις συνολικές ταμειακές ροές, ως αποτέλεσμα των ενεργειών με στόχο τη συνεχή μείωση του λειτουργικού κόστους και τη βελτίωση της διαχείρισης πρώτων υλών και αποθεμάτων. Κατά το 2013 ο Όμιλος  ΣΙΔΕΝΟΡ υλοποιώντας το επενδυτικό του πρόγραμμα πραγματοποίησε επενδύσεις ύψους 28 εκ. ευρώ.

Το επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου ΣΙΔΕΝΟΡ εντάσσεται στη γενικότερη στρατηγική για περαιτέρω βελτίωση της αποδοτικότητας των παραγωγικών μονάδων, διεύρυνση του χαρτοφυλακίου προϊόντων του, μείωση της αναλισκόμενης ενέργειας και του αποτυπώματος άνθρακα, καθώς και της ενίσχυσης της ασφάλειας στην εργασία. Στο πλαίσιο αυτού του επενδυτικού προγράμματος, πρόσφατα ανακοινώθηκε επένδυση ύψους 10 εκ. ευρώ στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης στο οποίο θα τοποθετηθεί ηλεκτρικός φούρνος (επαγωγικός), σε σειρά με τις γραμμές χύτευσης. Με την επένδυση αυτή, θα εξοικονομείται σημαντική ποσότητα ενέργειας, ενώ ταυτόχρονα θα επιτευχθεί μείωση του συνολικού αποτυπώματος άνθρακα της εγκατάστασης, δεδομένου ότι πλέον η έλαση χάλυβα θα έχει μηδενικό άμεσο αποτύπωμα άνθρακα (λόγω της μη χρήσης φυσικού αερίου).

Ο σαφής πλέον εξαγωγικός προσανατολισμός του Ομίλου, ο οποίος θα ενισχυθεί περαιτέρω από τις εξαγγελθείσες μειώσεις  του κόστους ενέργειας, η υψηλή δυναμικότητα  των παραγωγικών μονάδων, το εκτεταμένο δίκτυο πωλήσεων, οι συνεχείς ενέργειες για διείσδυση σε νέες αγορές, σε συνδυασμό με την επανεκκίνηση των εγχώριων δημόσιων έργων που αφορούν σε οδικούς άξονες, αποτελούν εχέγγυα για την αποτελεσματική  επέκταση  των δραστηριοτήτων του Ομίλου ΣΙΔΕΝΟΡ και την αντιστάθμιση  των αρνητικών συνθηκών που επικρατούν τα τελευταία χρόνια στην αγορά.