Έναν νέο ρόλο αποδέχτηκε ο σταρ του Χόλιγουντ, Johnny Depp: αυτή τη φορά ανεβαίνει στη σκηνή ως πρέσβης των ταινιών του Χόλιγουντ στην Κίνα, καθώς είναι το νέο αστέρι που “βάζει πόδι” στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά κινηματογραφικών ταινιών στον κόσμο, με τη νέα ταινία στην οποία πρωταγωνιστεί.
Η κάμερα του Bloomberg ακολούθησε τον 50χρονο ηθοποιό που εξακολουθεί να σκορπά ρίγη συγκίνησης και θαυμασμού στο γυναικείο κοινό. Τον απαθανάτισε να αγκαλιάζει ξανά και ξανά τους Κινέζους φαν, να επιδεικνύει ένα κινέζικο τατού, αλλά και να μιλά κινέζικα. Σύμφωνα δε με τον δημοσιογράφο του δικτύου, Stephen Engle, που πήρε συνέντευξη από τον ηθοποιό, οι αγορές του Χόλιγουντ και της Κίνας έχουν πολλά να προσφέρουν η μια στην άλλη.
Ο Depp βρέθηκε στο Πεκίνο, προκειμένου να προμοτάρει την ταινία Transcendence, με συμπρωταγωνιστή τον Morgan Freeman, η οποία αποτελεί συμπαραγωγή ΗΠΑ – Κίνας. Σε αυτήν υποδύεται έναν ετοιμοθάνατο ειδικό σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης, η συνείδηση του οποίου “μεταφορτώνεται” στο διαδίκτυο πριν αφήσει την τελευταία του πνοή. Όπως, πάντως, εξομολογείται ο ίδιος, στην πραγματική ζωή η σχέση του με τις νέες τεχνολογίες είναι… τουλάχιστον ανύπαρκτη.
Ο Depp έχει καταγραφεί και ως ο πλουσιότερος σταρ του Χόλιγουντ με περιουσία που ανέρχεται σε 350 εκατ. δολάρια. Σημειωτέον ότι κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της ταινίας, ο Depp επιβεβαίωσε τις φήμες ότι αρραβωνιάστηκε με τη συμπρωταγωνίστριά του στην ταινία Rum Diary, Amber Heard., επιδεικνύοντας μάλιστα το “γυναικείο”, όπως είπε διαμαντένιο δαχτυλίδι που έφερε στον παράμεσο.
Όσο για την αγορά κινηματογράφου της Κίνας, τα αμερικανικά στούντιο τη βλέπουν ως “παράδεισο” και στην κυριολεξία τους τρέχουν τα σάλια όταν ακούγονται τα νούμερα που βγαίνουν από εκεί. Σε αντίθεση με τη Βόρεια Αμερική, όπου τα έσοδα του box office αυξήθηκαν κατά μόλις 1% πέρυσι, οι πωλήσεις εισιτηρίων στην Κίνα εκτοξεύθηκαν κατά 27%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Κινηματογράφου των ΗΠΑ (MPPA). Ωστόσο, η πώληση αμερικανικών φιλμ στην Κίνα είναι πολύ πιο δύσκολη απ’ ό,τι για άλλα αγαθά κι αυτό λόγω κανονιστικών και πολιτισμικών φραγμών που θέτει το Πεκίνο.
Σε νούμερα, η Κίνα έχει καταστεί η μοναδική αγορά εκτός της Β. Αμερικής που ξεπέρασε τα 3 δισ. δολ. σε πωλήσεις εισιτηρίων (για την ακρίβεια 3,6 δισ), αυξάνοντας κατά 4% τα παγκόσμια έσοδα από εισιτήρια, στα 35,9 δισ. δολάρια.
Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι η ταχύτατα αναπτυσσόμενη βιομηχανία κινηματογράφου της Κίνας πλησιάζει προς τη “χρυσή εποχή” της.
Ενδεικτικά, κάθε μέρα χτίζονται σχεδόν 13 νέοι κινηματογράφοι στην Κίνα. Ο κινεζικός όμιλος Dalian Wanda Group, που είναι και ιδιοκτήτης μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες κινηματογράφων , κατασκευάζει στην πόλη Κινγκντάο αυτό που θεωρείται ότι θα είναι το μεγαλύτερο κέντρο τηλεόρασης και κινηματογράφου στον κόσμο.
Ωστόσο, δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρο σε τι ποσοστό θα ενισχύσει την παγκόσμια βιομηχανία κινηματογράφου αυτή η αλματώδης ανάπτυξη. Ας μην ξεχνούμε ότι αυτή τη στιγμή επιτρέπονται μόνο 34 ξένες ταινίες στην Κίνα κατ’ έτος. Περιορισμοί όμως επιβάλλονται και στο διαδίκτυο , καθώς οι εταιρείες Internet θα πρέπει να προσλαμβάνουν λογοκριτές της κινεζικής κυβέρνησης, καθώς και να λαμβάνουν άδεια λογοκρισίας προτού προβάλουν ξένα σόου και ταινίες.
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.