Σκηνικό ιδιαίτερα θετικής υποδοχής για την επιστροφή της Ελλάδας στο δανεισμό μέσω ομολόγων, δημιουργείται στις αγορές. Έπειτα και από τις χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για την επερχόμενη έκδοση 3ετών έως 5ετών τίτλων, το αγοραστικό ενδιαφέρον για τα ελληνικά ομόλογα γίνεται ακόμα εντονότερο, μαρτυρώντας τη θετική υποδοχή που ετοιμάζουν οι επενδυτές για τις ελληνικές εκδόσεις, παρά τις συστάσεις αρθρογράφου του Bloomberg να μείνουν μακριά (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ).

Το ράλι των ελληνικών ομολόγων κάθε άλλο παρά πλήττεται από τις πληροφορίες που θέλουν την προσφορά των τίτλων να αυξάνεται, με αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί σε νέο χαμηλό 4ετίας, στο 6,19%.

Ως γνωστόν, η απόδοση των ομολόγων μειώνεται όταν οι τιμές τους ενισχύονται.

Η τελευταία φορά που  η Ελλάδα μπορούσε να δανειστεί με ένα τέτοιο επιτόκιο ήταν τον Απρίλιο του 2010, δηλαδή πριν από το πρώτο σοβαρό κύμα της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι πριν από δύο χρόνια, οι αγορές “χρέωναν” επιτόκιο 30% για να δανείσουν την Ελλάδα.

Οι επενδυτές στις αγορές ομολόγων ενθαρρύνονται από τις διαβεβαιώσεις τόσο του υπουργού Οικονομικών όσο και -κυρίως- του προέδρου του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας είναι πλήρως καλυμμένες για τους επόμενους 12 μήνες. Οι διαβεβαιώσεις αυτές απομακρύνουν το ενδεχόμενο μιας νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

“Η Ελλάδα αρχίζει να γίνεται ενδιαφέρουσα. Πήραν το πράσινο φως για τη νέα δόση και αναμένεται να επιστρέψουν στην αγορά, κάτι που είναι πολύ σημαντικό, καθώς θα ευνοήσει τις αξιολογήσεις τους”, λέει στο Reuters ο στρατηγικός αναλυτής της ING, Alessandro Giansanti. “Επίσης, πολλοί επενδυτές ψάχνουν  για αποδόσεις και δίνουν πολύ χαμηλή πιθανότητα για default, γιατί το ελληνικό χρέος που βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών είναι πολύ περιορισμένο, επομένως δεν αναμένεται να γίνει μαι νέα αναδιάρθρωση”.

Πραγματικά, το ελληνικό χρέος που βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών ανέρχεται μόλις στο ένα δέκατο του συνόλου. Επομένως, ένα νέο haircut στα ομόλογα αυτά δεν θα είχε ιδιαίτερες επιπτώσεις στη βιωσιμότητα του χρέους συνολικά.

Ωστόσο, βασική εστία ανησυχίας για τους επενδυτές σε αυτή τη φάση παραμένει το πολιτικό ρίσκο και η εύθραυστη κυβέρνηση συνασπισμού.

“Όταν οι συνασπισμοί βλέπουν την πλειοψηφία τους να γίνεται οριακή, οι επενδυτές πρέπει να παρακολουθούν την κατάσταση στενά”, λέει ο Colm McDonagh, της Insight Investment, η οποία έχει επενδύσει στα ελληνικά ομόλογα. “Αυτό που επιθυμούν όλοι οι επενδυτές είναι η σταθερότητα των πολιτικών και εάν αυτή διαταραχθεί από μια αλλαγή της κυβέρνησης, αυτό σίγουρα θα προκαλέσει ανησυχίες”.