Της Ελένης Στεργίου

Για την αποπληρωμή του χρέους ή την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της περιόδου 2015-2016 προορίζονται τα χρήματα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τα οποία υπολογίζονται περίπου στα 11 δισ. ευρώ. Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι οι ελληνικές τράπεζες να εξαντλήσουν όσο μπορούν τις δικές τους πηγές εξεύρεσης χρημάτων, ώστε το ποσό που θα μείνει από το “μαξιλάρι ασφαλείας” των κεφαλαιακών αναγκών, να πάει στο κράτος.

Ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά το τέλος του Ecofin, εξήγησε ότι είναι σημαντικό να καλυφθούν οι όποιες επιπλέον ανάγκες των τραπεζών από τον ιδιωτικό τομέα, τονίζοντας ότι τα χρήματα αυτά θα απομακρύνουν το ενδεχόμενο η Ελλάδα θα συνάψει τρίτο πακέτο στήριξης

Ωστόσο, το θέμα δεν έχει τεθεί επισήμως στους Ευρωπαίους, αλλά πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα δεν έχει αντιρρήσεις με το σενάριο να διοχετευθούν τα χρήματα για δημοσιονομικές ανάγκες, εφόσον οι τράπεζες είναι ασφαλείς. Προϋπόθεση είναι η άσκηση αντοχής των ευρωπαϊκών τραπεζών, που θα διαπιστώνουν ότι δεν υπάρχουν πρόσθετες ανάγκες.

«Πρέπει να διαφυλάξουμε τα χρήματα του ΤΧΣ», ανέφερε το ίδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, τονίζοντας ότι είναι δημόσιο συμφέρον τα 3 δισ. ευρώ της Eurobank να βρεθούν από ιδιώτες, καθώς θα γίνει αύξηση fair value που θα οριστεί από δύο ανεξάρτητους αποτιμητές.

Τραπεζικοί αναλυτές αναφέρουν ότι η Eurobank ζημιώθηκε από το PSI κατά 5,5 δισ. ευρώ περίπου. Πέρσι, σχεδόν τέτοια εποχή, το ελληνικό Δημόσιο, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), τοποθέτησε 5,8 δισ. ευρώ αποκτώντας 3,78 δισ. μετοχές της τράπεζας προς 1,54 ευρώ εκάστη. Σήμερα η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της τράπεζας είναι περίπου στα 0,48 ευρώ και οι απώλειες του Δημοσίου είναι κοντά στο 50%.

Επενδύοντας 2,5 ή 3 δισ. ευρώ οι ιδιώτες, τότε βελτιώνεται το προφίλ ρίσκου της Eurobank και μειώνεται η συμμετοχή του κράτους στην τράπεζα. Επίσης, θα βελτιωθούν οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, με το ενδεχόμενο του ΤΧΣ να χρειαστεί να επενδύσει πάλι νέα κεφάλαια για να καλύψει νέες ανάγκες, να απομακρύνεται.

Σημειώνεται ότι το ΤΧΣ επένδυσε 5,8 δισ. ευρώ και σύμφωνα με αναλυτές με το όφελος της αναβαλλόμενης φορολογίας και με τα 3 δι.σ ευρώ της ΑΜΚ, η Eurobank αποκτά μεγάλη αξία, η οποία ανταγωνίζεται της Alpha Bank. Παράλληλα, η επιτυχημένη ιδιωτικοποίηση της Eurobank, θα αποτελέσει καλό μήνυμα για τις αγορές, με την τράπεζα να αποκτά σταδιακά πρόσβαση στις αγορές χρήματος.

Οπως είχε γράψει από χθες το newmoney.gr, ανεξάρτητοι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι του ΤΧΣ για την Eurobank έχουν οριστεί οι Morgan Stanley και Lazard, προκειμένου να αποτιμήσουν την τράπεζα και να προτείνουν την εύλογη τιμή διάθεσης των νέων μετοχών, που υπολογίζεται γύρω στο 0,30-0,40 ευρώ. Επίσης, μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της Eurobank για να ορίσει γενική συνέλευση. Το σχέδιο θα κατατεθεί εντός των επόμενων έξι ημερών, ενώ η ΑΜΚ θα γίνει μέχρι τέλος Απριλίου.

Να σημειωθεί ότι το σχέδιο ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Αττικής θα κατατεθεί μέχρι 15 Απριλίου και της Εθνικής μέχρι τέλη Μαΐου.