Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

Της Μαριάννας Τζάννε

Με τον σχεδιασμό που φαίνεται να υπάρχει στο ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να ενεργοποιηθεί το επόμενο διάστημα η εν η υπνώσει διαγωνιστική διαδικασία για την ΕΥΑΘ, με τις πληροφορίες να μιλούν ανεπίσημα για κατάθεση προσφορών από τους δύο ενδιαφερομένους στις 13 Ιουνίου για την παραχώρηση του 51% της εταιρείας. Εδώ και μήνες στην επόμενη φάση για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ έχουν περάσει δύο επενδυτικά σχήματα: η γαλλική Suez με τον όμιλο Ελλάκτωρ και ο όμιλος Αποστολόπουλου με την ισραηλινή Mekorot και τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Πληροφορίες από την πλευρά των ιδιωτών επιβεβαιώνουν την κινητικότητα που υπάρχει (αναφέρουν μάλιστα ότι ανεβαίνουν συνεχώς στοιχεία στο data room με πρόσφατο τα οικονομικά στοιχεία της τελευταίας χρήσης). Σύμφωνα με τη σύμβαση παραχώρησης, ο ανάδοχος του έργου στην επόμενη πενταετία υποχρεούται σε επενδύσεις ύψους 138 εκατ. ευρώ, από τις οποίες περίπου 85 εκατ. αφορούν στην επέκταση των αντλιοστασίων και υδραγωγείων και τα υπόλοιπα στη συντήρηση των αγωγών. Στον τομέα της ύδρευσης η ΕΥΑΘ διαθέτει 510.000 πελάτες και μία μονάδα επεξεργασίας πόσιμου νερού, ενώ στην αποχέτευση εξυπηρετεί 1 εκατομμύριο πελάτες με δύο μονάδες επεξεργασίας λυμάτων. Ωστόσο το 15%-20% της αποχέτευσης υπολογίζεται ότι δεν πηγαίνει στο δίκτυο αλλά ξεβράζεται στον Θερμαϊκό!

Κατά πληροφορίες, η σύμβαση παραχώρησης ορίζει ότι ο ιδιώτης οφείλει να κρατήσει το προσωπικό της εταιρείας αλλά και να προχωρήσει σε νέες προσλήψεις, καθώς επίσης και να μειώσει από 3% έως 5% τα τιμολόγια, παρά το γεγονός ότι υπάρχει γενικευμένη ανησυχία ότι η έλευση ιδιωτών στο δίκτυο θα εκτινάξει τα τιμολόγια ύδρευσης. «Δεν είναι αλήθεια ότι ο ιδιώτης συνεπάγεται και υψηλότερη τιμή», τόνισε σε συνάντηση που είχε πρόσφατα με Ελληνες δημοσιογράφους η κυρία Νταϊάν Νταράς, υπεύθυνη της γαλλικής Suez, η οποία συμμετέχει στον διαγωνισμό και ελέγχει το 5,46% των μετοχών της ΕΥΑΘ. Υπογράμμισε μάλιστα ότι «αυτό που είναι αλήθεια είναι ότι μια ιδιωτική εταιρεία δεν μπορεί να δεχτεί να έχει έλλειμμα για μεγάλη περίοδο».

Η ίδια σημείωσε στις αναφορές της ότι η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία έχουν τα φθηνότερα τιμολόγια νερού, με το κόστος να διαμορφώνεται σε 1,06 ευρώ (Ελλάδα, Ιταλία) και 1,72 ευρώ (Ισπανία) ανά κυβικό μέτρο. Αντίστοιχα ο μέσος όρος είναι 3,49 ευρώ ανά κ.μ., υπογραμμίζοντας ότι στον Βορρά, όπου η τιμολόγηση είναι υψηλή, δεν υπάρχουν πολλοί ιδιώτες.