Το fast money αποχωρεί κιόλας από το νέο ελληνικό 5ετές ομόλογο, μια ημέρα μετά την έκδοσή του. Οι traders διαπιστώνουν γενικευμένες πωλήσεις, εξηγώντας πως οι επενδυτές που μπήκαν στην έκδοση δεν είναι τύποι της στρατηγικής “buy and hold”, αλλά αναζητούν το γρήγορο κέρδος.

Ράλι των νέων ελληνικών ομολόγων βλέπει η BNP Paribas – Στο 4,84% η δίκαιη απόδοση.

Στο πλαίσιο αυτό, η απόδοση του νέου 5ετούς ομολόγου ενισχύεται κατά 18 μονάδες βάσης, στο 5,13%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Tradeweb. Υπενθυμίζεται ότι το ομόλογο εκδόθηκε με απόδοση 4,95%. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν traders στο Newmoney.gr, το νέο 5ετές ξεκίνησε σήμερα με τιμή 99,15 και έφτασε στο υψηλό ημέρας του 99,7. Αυτή την ώρα, υποχωρεί στο 99. 

Ως γνωστόν, οι αποδόσεις των ομολόγων ενισχύονται όταν οι τιμές τους υποχωρούν.

“Ο γενικός τόνος στην αγορά είναι ασθενέστερος σήμερα, αλλά ακόμα και με αυτό, τα νέα ομόλογα ‘κρατάνε’”, λέει στο Reuters ο Andrew Salvoni της Morgan Stanley, η οποία ήταν ένας εκ των αναδόχων της έκδοσης.

Όμως, ο David Schnautz, στρατηγικός αναλυτής της Commerzbank, δηλώνει ότι οι τεράστιες προσφορές για τα νέα ομόλογα δεν αντανακλούν την πραγματική ζήτηση, καθώς οι επενδυτές έδωσαν μεγάλες εντολές για να διασφαλίσουν ότι θα πάρουν τα ομόλογα που πραγματικά ήθελαν.

Κάποιοι αποδίδουν το σημερινό sell off των ομολόγων στην πολύ επιθετική τιμολόγηση του ομολόγου. “Τιμολογήθηκε τουλάχιστον 25 μονάδες βάσης κάτω από τις εκτιμήσεις. Εκμεταλλεύτηκαν το μεγαλύτερο βιβλίο προσφορών και μάλλον αναθεώρησαν υπερβολικά την τιμή”, λέει ο Alessandro Giansanti, στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων της ING. “Κάποιοι επενδυτές πουλάνε σκεπτόμενοι ότι το ομόλογο εκδόθηκε με απόδοση που ήταν πολύ μικρή”.

Πραγματικά, τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι το ένα τρίτο των ομολόγων πουλήθηκαν σε hedge funds, που είναι γνωστά για τον πολύ βραχυπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντά τους. (ΔΕΙΤΕ ΠΟΙΟΙ ΑΓΟΡΑΣΑΝ ΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΕΔΩ).

Υποχωρεί και η τιμή του 10ετούς ομολόγου

Ανάλογο είναι το κλίμα και για το ελληνικό 10ετές ομόλογο, που σημειώνει πτώση τιμών, σε μία ημέρα υποχώρησης τόσο των υπόλοιπων ομολόγων της περιφέρειας όσο και των διεθνών χρηματιστηρίων.

Οι αποδόσεις του ισπανικού και του ιταλικού 10ετούς ομολόγου ενισχύονται κατά 12 μονάδες βάσης έκαστη, στο 3,16% και 3,17% αντίστοιχα. Κατά 16 μονάδες βάσης υψηλότερα η απόδοση του πορτογαλικού 10ετούς, στο 3,88%. Στο 1,52% η απόδοση του γερμανικού bund. 

Οι ρευστοποιήσεις στο ελληνικό 10ετές, πάντως, σχετίζονται και με μία διάθεση κατοχύρωσης κερδών, έπειτα από το δυναμικό χθεσινό ράλι τιμών, που στήθηκε με αφορμή την πανηγυρική έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Ελληνικό dealing room δίνει την τιμή του 10ετούς στο 81,5 με απόδοση 5,87%. Χθες, η απόδοση έπεσε κάτω από το 6%, για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια.

Nomura: Γιατί συμφέρει καλύτερα να δανειζόμαστε από τις αγορές παρά από το ΔΝΤ – Βλέπει πτώση της απόδοσης της 10ετίας στο 5,5%

“Η ευφορία εξανεμίζεται μετά το χθεσινό deal”, λέει στο Reuters ο Owen Callan, αναλυτής της Danske Bank. “Ο κόσμος αντιλαμβάνεται πως παρότι η Ελλάδα ανέκτησε κάποιου είδους πρόσβασης, ο δρόμος της ανάκαμψης για την Ελλάδα είναι μακρύς ακόμα”.

Μετά το χθεσινό “πάρτι”, αναλυτές αλλά και ξένοι δημοσιογράφοι επισημαίνουν τον πολιτικό κίνδυνο, αλλά και το ρίσκο της κοινωνικής αναταραχής, καθώς η ανεργίας παραμένει περίπου διπλάσια του μέσου όρου της Ευρωζώνης, κοντά στο 27%.

“Εξακολουθούμε να θεωρούμε την Ελλάδα αρκετά ευάλωτη. Έχουν πολιτικά ζητήματα, οι κοινωνικές εντάσεις είναι αρκετά έντονες”, λέει ο Jozsef Szabo, επικεφαλής μακροοικονομικής ανάλυσης της Aberdeen Asset Management, μιας εταιρείας που δηλώνει ότι δεν επενδύει στην Ελλάδα.