Η επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές ομολόγων βοηθά να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας και τονίζει την έκταση της δημοσιονομικής και οικονομικής προσαρμογής, υπό το πρόγραμμα της τρόικας, σημειώνει η Fitch με σημερινή της ανακοίνωση. Όμως, προσθέτει ότι οι οικονομικοί και πολιτικοί κίνδυνοι για την προσαρμογή παραμένουν και είναι ακόμα αβέβαιο το πόσο διατηρήσιμη θα είναι η πρόσβαση στις αγορές.

Τα κεφάλαια που αντλήθηκαν από την ύψους 3 δισ. ευρώ έκδοση του 5ετούς ομολόγου, με απόδοση 4,95%, ενισχύουν τη δημοσιονομική θέση της Ελλάδας, σημειώνει η Fitch, με τον οίκο να θεωρεί ότι το χρηματοδοτικό κενό του προγράμματος θα είναι διαχειρίσιμο.

Πάντως, σύμφωνα με τους αναλυτές, βασικό σημείο της ικανότητας της χώρας να χρηματοδοτείται, μετά την αναδιάρθρωση χρέους του 2012, είναι η παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος, και μάλιστα νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν. Η Fitch θεωρεί ότι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 1,5% του ΑΕΠ φέτος είναι εφικτή, με βάση τις τρέχουσες τάσεις.

Μάλιστα, με βάση τους οικονομικούς δείκτες θεωρεί ότι η εξαετής ύφεση πλησιάζει στο τέλος της, καθώς περιμένει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 0,5% για το 2014.

Την ίδια στιγμή, όμως, προειδοποιεί πως η επιτυχία της χθεσινής έκδοσης ομολόγου δεν διασφαλίζει τη διατηρήσιμη επιστροφή της χώρας στη χρηματοδότηση μέσω της αγοράς ομολόγων, μετά τη λήξη του προγράμματος διάσωσης, αργότερα μέσα στο έτος.

Η χρηματοδότηση μέσω ομολόγων, με απόδοση κοντά στο 5%, είναι ακριβότερη από το μέσο ετήσιο κόστος των δανείων της τρόικας, που κυμαίνεται στο 2-3%. Και αυτό την ώρα που το ΔΝΤ εκτιμά πως οι συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας ανέρχονται στο 15,8% του ΑΕΠ για το 2014 και μειώνονται στο 10,2% για το 2015 και στο 4,5% για το 2016.

Την ίδια στιγμή, η Fitch προειδοποιεί πως η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικούς κινδύνους για τη φερεγγυότητά της.  Η βιωσιμότητα του χρέους είναι κάθε άλλο παρά διασφαλισμένη και το χρέος παραμένει πολύ υψηλό, κοντά στο 175%.

Το πολιτικό ρίσκο για τις μεταρρυθμίσεις και την προσαρμογή παραμένει υψηλό, με την κόπωση των μεταρρυθμίσεων να αντανακλάται στη μικρή κυβερνητική πλειοψηφία και στην αντιμνημονιακή στάση της αντιπολίτευσης.

Αυτή η ισορροπία των επιτευγμάτων αλλά και των κινδύνων, αντανακλάται στην αξιολόγηση B, με σταθερές προοπτικές, που δίνει ο οίκος στην Ελλάδα.