Του Κωστή Πλάντζου
Περισσότερα από 3 δισ. ευρώ έχασαν μέσα στην τελευταία διετία όσοι εξαρτώνται οικονομικά από το Δημόσιο σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα. Με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το κράτος (στενός και ευρύτερος δημόσιος τομέας) περιέκοψε δραστικά τις δαπάνες του για μισθούς και κοινωνικές παροχές, από 19,278 δισεκατομμύρια στο δ΄τρίμηνο του 2011, σε 17,171 δισ. ευρώ στο δ΄τρίμηνο του 2012 και σε μόλις 15,682 δισ. στο τέλος του 2013.
Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) καταγράφει εκ νέου τη συνεχή μείωση των μισθών και συντάξεων των κρατικών υπαλλήλων και των συνταξιούχων, με την έρευνα των τριμηνιαίων μη χρηματοοικονομικών λογαριασμών Γενικής Κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία:
– οι αμοιβές εξαρτημένης εργασίας μειώθηκαν στο 22% των συνολικών δαπανών (ανήλθαν σε 5,595 δισ. ευρώ) το δ΄ τρίμηνο 2013, από το 23,1% (6,439 δισ. ευρώ) και το 23,5% (6,96 δισ. ευρώ) τα αντίστοιχα τρίμηνα το 2012 και το 2011.
– οι δαπάνες για κοινωνικές παροχές διαμορφώθηκαν στο 39,6% των συνολικών δαπανών (ανήλθαν σε 10,087 δισ. ευρώ) το δ΄ τρίμηνο πέρυσι, από 42,7% (11,901 δισ. ευρώ) και 41,6% (12,318 δισ. ευρώ) τα αντίστοιχα τρίμηνα το 2012 και το 2011.
Με τα δεδομένα αυτά, οι μισθοί οι συντάξεις και οι κοινωνικές παροχές ανήλθαν στο 61,6% των συνολικών δαπανών του δημοσίου.
Στον αντίποδα, αυξητικός ρυθμός καταγράφεται στις πρωτογενείς δαπάνες, οι οποίες διαμορφώθηκαν στο 93,1% των συνολικών δαπανών το δ΄ τρίμηνο 2013, από 92,8% και 87,6% τα αντίστοιχα τρίμηνα το 2012 και το 2011.
Σημειώνεται, εξάλλου, ότι οι φόροι στο εισόδημα διαμορφώθηκαν στο τέλος του 2013 στο 23,2% των συνολικών εσόδων της Γενικής Κυβέρνησης. Τέλος, το δημόσιο χρέος ανήλθε στο τέλος της περυσινής χρονιάς σε 318,7 δισ. ευρώ, με το 99,1% των δανείων να είναι μακροπρόθεσμα.
Σημειώνεται ότι από την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα στο δ΄τρίμηνο του 2013 ανήλθε σε 692 εκατ. ευρώ. Ωστόσο η μέτρηση του πρωτογενούς ισοζυγίου όπως καθορίζεται στο πλαίσιο του Μνημονίου για την Ελλάδα δεν υπολογίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ αλλά από την Τρόικα και δεν αντικατοπτρίζεται στα στοιχεία αυτά.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, κατά τη μέτρηση του πρωτογενούς ισοζυγίου στο πλαίσιο του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής, μια σειρά από δαπάνες και έσοδα αντιμετωπίζονται διαφορετικά από ότι αντιμετωπίζονται κατά την κατάρτιση των τριμηνιαίων μη χρηματοοικονομικών λογαριασμών της Γενικής Κυβέρνησης προς εκπλήρωση των υποχρεώσεων του προγράμματος διαβίβασης που απορρέουν από τον κανονισμό περί του ευρωπαϊκού συστήματος εθνικών και περιφερειακών λογαριασμών της Κοινότητας.
Τέτοια έσοδα ή δαπάνες που αντιμετωπίζονται διαφορετικά είναι για παράδειγμα τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων, οι δαπάνες σχετικά με συναλλαγές για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα έσοδα από μεταφορές ποσών που συνδέονται με έσοδα των εθνικών κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης τα οποία προέρχονται από την κατοχή Ελληνικών κρατικών ομολόγων στα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια.
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.