Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

Της Ελένη Στεργίου

Ένα περιστέρι δεν φέρνει την άνοιξη, αλλά ο Αντώνης Σαμαράς θεωρεί ότι θα μπορέσει να φέρει ανάπτυξη με ένα αναπτυξιακό σχέδιο, που βασίζεται σε κλάδους της οικονομίας που είναι πολλά υποσχόμενοι και αναμένεται να δημιουργήσουν 560.000 θέσεις εργασίας.

Ενόψει εκλογών, το τελευταίο διάστημα είμαστε δέκτες θετικών ειδήσεων. Πριν το Πάσχα τα θετικά νέα έρχονται με τη ντουζίνα (διαβάστε περισσότερα εδώ), ενώ μετά η κυβέρνηση, δια στόματος πρωθυπουργού, αναμένεται να ανακοινώσει το δεκαετές πλάνο επιστροφής στην ανάπτυξη, το οποίο έχει καταρτίσει το υπουργείο Οικονομικών, με συμβούλους το ΚΕΠΕ, τη Mckinsey  και το  ΙΟΒΕ. Στόχος η ανάπτυξη συγκεκριμένων κλάδων της οικονομίας, που θα λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, οδηγώντας σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 43 δισ. ευρώ ή κατά 23% έως το 2020.

Ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να ενημερώσει για το αναπτυξιακό σχέδιο τους ομολόγους του, κατά το Eurogroup της 5ης Μαΐου για να λάβει και το πράσινο φως της εφαρμογής.  Θα περιγράφονται τα βασικά βήματα για το πως θα γίνει ώθηση της οικονομίας, ώστε η δημοσιονομική προσαρμογή να γίνεται με αναλογία του ΑΕΠ. Πρωταγωνιστής θα είναι το νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, με τα κονδύλια να αρχίσουν να εκταμιεύονται από το φθινόπωρο με προσανατολισμό κυρίως τις μικρομεσαίες – καινοτόμες επιχειρήσεις, σε υποδομές και ενέργειας.  
Σημειώνεται, ότι η χρηματοδότηση θα συνδυαστεί με το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο και με την  ΕΤΕπ. Εξάλλου, το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο έχει προχωρήσει και έχει ήδη  υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας με τη γερμανική τράπεζα KFW, με στόχο τη χρηματοδοτική συμβολή 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Η Mckinsey έχει εστιάσει σε κλάδους που μπορούν να προσθέσουν δισεκατομμύρια ευρώ στο  ΑΕΠ και α δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.  

Ένας από αυτούς είναι ο τουρισμός,που μπορεί να προσθέσει 18 δισ. ευρώ Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία και 220.000 νέες θέσεις εργασίας, με την εκμετάλλευση και αναβάθμιση του κλάδου και της επέκτασής του με κρουαζιέρες, των μαρινών, λιμανιών για κρουαζιερόπλοια.

Η ενέργεια αναμένεται να είναι η πρωταγωνίστρια για πολλά χρόνια ακόμα, η οποία μπορεί να προσθέσει  9 δισ. ευρώ Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία και να ανοίξει 80.000 θέσεις εργασίας, με την Ελλάδα να γίνεται διεθνής ενεργειακός κόμβος με τη διέλευση αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου.

Η μεταποίηση τροφίμων είναι ακόμα ένα κλάδος που μαζί με τον αγροτικό κλάδο μπορούν να προσφέρουν 11 δισ. ευρώ και 260.000 θέσεις εργασίας, βοηθώντας και τις εξαγωγές.

Το διεθνές εμπόριο θα δώσει Προστιθέμενη Αξία 4 δισ. Ευρώ, ενώ τα έσοδα από την ναυτιλία ανέρχονται σε 12 δισ. ευρώ και στόχος θα είναι η προσέλκυση ναυτιλιακών επενδύσεων .

Επίσης, επικεντρώνεται το σχέδιο στις νέες τεχνολογίες,  που εξειδικεύονται στην πληροφορική, τις τηλεπικοινωνίες και τις νέες τεχνολογίες.