Ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση φιλοδοξεί να χρηματοδοτήσει το νέο ΕΣΠΑ που υποβλήθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης στην Κομισιόν και το οποίο δημοσιεύει σήμερα η “Καθημερινή“. Στόχος να δημιουργηθούν έως το 2020 ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας, μέσα από την αύξηση του ποσοστού απασχόλησης από το 55% στο 70% και να μειωθεί κατά 450.000 ο αριθμός των ατόμων που είναι σε κατάσταση φτώχειας.
Συνολικά την επόμενη επταετία θα διατεθούν κονδύλια 19,5 δισ ευρώ από το νέο πρόγραμμα, το οποίο επιδιώκει να διπλασιάσει σχεδόν ως ποσοστό του ΑΕΠ, τις δαπάνες που προορίζονται για την έρευνα και την τεχνολογία και την ενίσχυση των εμπορεύσιμων κλάδων, όπως η βιομηχανία – μεταποίηση, ο τουρισμός, οι επιχειρηματικές υπηρεσίες, η γεωργία και η ναυτιλία. Και αυτό προκειμένου να αυξηθεί η συνεισφορά των παραπάνω κλάδων στο ΑΕΠ κατά 4 μονάδες.
Το Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης -όπως είναι ο πλήρης τίτλος του ΕΣΠΑ- υποβλήθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εξειδικεύει τη στρατηγική της χώρας έως το 2020 μέσα από οκτώ προτεραιότητες και μετρήσιμους στόχους. Στο κείμενο που απεστάλη προς έγκριση στην Ε.Ε. διαπιστώνεται ότι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους που αντιμετωπίζει η χώρα είναι η επιμονή της ανεργίας σε υψηλά επίπεδα, ακόμη και αν η συνολική ζήτηση αυξηθεί, με βασικότερη αιτία τη σταδιακή απαξίωση των δεξιοτήτων των μακροχρόνια ανέργων. Εάν η ανεργία επιμείνει στον χρόνο, επισημαίνεται στο σχετικό κείμενο «θα απαξιώσει το ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας, θα οδηγήσει σε αυξημένο αριθμό μακροχρόνια ανέργων», υπονομεύοντας κάθε ελπίδα για έξοδο από την κρίση και φυσικά την κοινωνική συνοχή.
Σε ό,τι αφορά την ανταγωνιστικότητα της χώρας, το πρόβλημα εντοπίζεται στη χαμηλή εμπορευσιμότητα ακόμη των ισχυρών κλάδων της οικονομίας, όπως είναι η αγροτική παραγωγή και ο τουρισμός, ενώ σημαντικότατο πρόβλημα είναι η αποβιομηχάνιση της χώρας και η χαμηλή παραγωγικότητα, καθώς η μεταποίηση αναπτύσσεται ουσιαστικά σε 10 μόλις από τους 53 νομούς της χώρας.
Οι στόχοι που τίθεται στο νέο σχέδιο απ’ το υπ. Ανάπτυξης είναι:
* Η μείωση του αριθμού των ατόμων σε κατάσταση φτώχειας κατά 450.000.
* Η αύξηση του ποσοστού απασχόλησης για τις ηλικίες από 20 έως 64 έτη στο 70% από 55%.
* Η μείωση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου στο 9,7% από το 11,4%.
* Η ολοκλήρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από το 32% των νέων ηλικίας από 30 έως 34 ετών.
* Η αύξηση των δαπανών για έρευνα και τεχνολογία στο 1,2% του ΑΕΠ από 0,67%.
* Η μείωση της κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας.
* Η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
* Η αύξηση της συμμετοχής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο 20% επί της μεικτής τελικής κατανάλωσης.
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.