Μείωση της τάξης του 55% έχουν υποστεί σε διάστημα μικρότερο από δύο χρόνια τα επιτόκια που παίρνουν οι αποταμιευτές από τις καταθέσεις τους. Οι απώλειες μάλιστα αναμένεται να διευρυνθούν, καθώς μέχρι το τέλος του χρόνου τα επιτόκια θα έχουν υποχωρήσει κάτω από το 2%, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς στην “Καθημερινή“.
Τα επιτόκια έχουν πέσει πλέον στο μισό σε σχέση με αυτά που ίσχυαν στην κορύφωση της κρίσης και είναι χαρακτηριστικό ότι σε σχέση με το 2012, οι απώλειες στις αποδόσεις των προθεσμιακών καταθέσεων φθάνουν τις 250 μονάδες βάσης, καθώς από το 4,5% που ήταν μεσοσταθμικά το 2012, έχουν κατρακυλήσει πλέον στο 2%.
Για μία μέση κατάθεση 20.000 ευρώ, η υποχώρηση των επιτοκίων κατά μία μονάδα από το 3% στο 2%, στερεί εισόδημα 170 ευρώ περίπου τον χρόνο, ενώ μεγαλύτερες είναι οι απώλειες για μεγαλύτερα ποσά, που απολάμβαναν επιτόκια άνω του 3%. Είναι χαρακτηριστικό ότι μια μέση κατάθεση 20.000 ευρώ με επιτόκιο 3% απέδιδε 600 ευρώ το 2013 (μετά την αφαίρεση του φόρου 15%, 510 ευρώ), ενώ με επιτόκιο 2% το ίδιο ποσό αποδίδει 400 ευρώ τον χρόνο (ή 340 ευρώ καθαρά μετά τη φορολογία).
Για μεγάλα ποσά της τάξης των 100.000 ευρώ, η πτώση είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς οι τράπεζες πλειοδοτούσαν στην προσέλκυση αυτών των κεφαλαίων με επιτόκια που ξεπερνούσαν το 5%.
Την ίδια στιγμή τα υπόλοιπα σε προθεσμιακές καταθέσεις που διατηρούν τα νοικοκυριά στις τράπεζες δείχνουν σημάδια αντοχής και διαμορφώθηκαν στο τέλος Μαρτίου στα 84,4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ. Πρόκειται για 1,9 δισ ευρώ περισσότερα απ’ τα επίπεδα του 2011 αλλά 25,1 δισ ευρώ λιγότερα σε σχέση με το 2011!
Την ίδια στιγμή με ταχύτερους ρυθμούς μειώνονται τα ποσά που υπάρχουν στους λογαριασμούς ταμιευτηρίου, τα οποία περιορίστηκαν στο τέλος Μαρτίου στα 43 δισ. ευρώ, έναντι 52,2 δισ. ευρώ το 2011 και 75,8 δισ. ευρώ το 2009.
Συνολικά το υπόλοιπο των καταθέσεων στο τέλος Μαρτίου, διαμορφώθηκε στα 161 δισ. ευρώ, καταγράφοντας μικρή αύξηση από τα 160,5 δισ. ευρώ, που είχαν υποχωρήσει τον Φεβρουάριο, λόγω των αυξημένων φορολογικών υποχρεώσεων. (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ)
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.