Η Sonae Sierra, η διεθνής εταιρεία που ειδικεύεται στον κλάδο των εμπορικών κέντρων, απένειμε τα βραβεία «PERSONÆ Tenant Awards ’13» στα καταστήματα που διακρίθηκαν στον τομέα της Υγείας &. Ασφάλειας Η αναγνώριση αυτή ανήκει στο ευρύτερο πλαίσιο της Πολιτικής Υγείας, Ασφαλείας και Περιβάλλοντος που ακολουθεί η Sonae Sierra με στόχο την επιβράβευση των καταστημάτων που αρίστευσαν στην εφαρμογή των πρακτικών Υγείας & Ασφάλειας. Με αυτή τη διάκριση, η Εταιρεία φιλοδοξεί να προαγάγει τη φιλοσοφία της Υγείας & Ασφάλειας στα καταστήματα όλων των εμπορικών κέντρων της.

Τα βραβεία «PERSONÆ Awards ’13» για την Ελλάδα απονέμονται στα καταστήματα H&M και EXE by Tsakiris Mallas του Pantheon Plaza, του εμπορικού κέντρου της εταιρείας στη Λάρισα. Συγκεκριμένα:
Το κατάστημα Η&Μ αναδείχθηκε ως κορυφαίο στην κατηγορία Α για την εφαρμογή μέτρων πυροπροστασίας, τα οποία περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, σχέδιο έκτακτης ανάγκης, εκπαίδευση και ενέργειες ενημέρωσης όλων των υπαλλήλων για την περίπτωση πυρκαγιάς, καθώς και σχετικές ασκήσεις. Το κατάστημα έχει πρόγραμμα προληπτικής συντήρησης για όλο τον εξοπλισμό του, δηλαδή είδη κατάσβεσης πυρκαγιάς, ενώ τα μέτρα πυροπροστασίας έχουν ελεγχθεί από τις αρμόδιες αρχές. Επιπλέον, οι υπάλληλοι του καταστήματος Η&Μ είναι εκπαιδευμένοι στην παροχή πρώτων βοηθειών, ενώ το κατάστημα διαθέτει ειδικό σχεδιασμό διαφυγής και ασφαλούς εκκένωσης χώρου για προσωπικό και πελάτες σε περίπτωση ανάγκης. Επίσης, το κατάστημα Η&Μ βραβεύτηκε και για την εφαρμογή ορθών πρακτικών για αποφυγή τραυματισμών και μυοσκελετικών προβλημάτων του προσωπικού εν ώρα εργασίας.

Να σημειωθεί ότι στην κατηγορία A εντάσσονται καταστήματα με έκταση άνω των 1.000 m2 ή που ανήκουν σε εμπορικές αλυσίδες με περισσότερες από 10 επιχειρηματικές μονάδες στο παγκόσμιο χαρτοφυλάκιό τους.

Το κατάστημα που αναδείχθηκε ως κορυφαίο στην Κατηγορία Β ήταν το EXE by Tsakiris Mallas. Το συγκεκριμένο κατάστημα βραβεύτηκε στην κατηγορία του για τη δημιουργία και εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων πυροπροστασίας και για την ευαισθητοποίηση των υπαλλήλων του σε ζητήματα ασφάλειας. Το συγκεκριμένο κατάστημα υλοποίησε και σχετική εκπαίδευση του προσωπικού του στα μέσα κατάσβεσης πυρκαγιάς (πυροσβεστήρες κλπ), όπως και για την ασφαλή εκκένωση του χώρου τόσο για τους ίδιους, όσο και για τους πελάτες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Στην κατηγορία Β εντάσσονται μονάδες με έκταση κάτω των 1.000 m2 και με χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει λιγότερα από 10 καταστήματα.

Η Sonae Sierra θέσπισε τα βραβεία PERSONÆ Tenant Awards με σκοπό την προστασία των υπαλλήλων, των καταστημάτων, των επισκεπτών και όλων όσων παρέχουν υπηρεσίες σε όλα της τα εμπορικά κέντρα. Επομένως, η πρωτοβουλία αποτελεί κίνητρο για τους καταστηματάρχες προκειμένου να υιοθετήσουν τα απαιτούμενα μέτρα για την αποφυγή και πρόληψη των ατυχημάτων και να καταστήσουν τα μαγαζιά τους πιο ασφαλή, βελτιώνοντας έτσι τη συνολική ασφάλεια των εμπορικών κέντρων στα οποία δραστηριοποιούνται, προάγοντας το φιλόδοξο στόχο των «μηδενικών ατυχημάτων» που έχει θέσει η Sonae Sierra.

Ο Θωμάς Χαϊδάς, Γενικός Διευθυντής του Pantheon Plaza, τονίζει: «Στο Pantheon Plaza μας ενδιαφέρει η αποτελεσματική προστασία των ανθρώπων και η απόλυτη αποφυγή των ατυχημάτων. Ασφαλώς, αυτό είναι εφικτό μόνο με την καλλιέργεια μιας φιλοσοφίας για την Υγεία & Ασφάλεια, την οποία θα εφαρμόζουν όλοι: οι υπάλληλοί μας, οι συνεργάτες μας, οι καταστηματάρχες μας, ακόμα και όλοι όσοι μας επισκέπτονται. Για τη Sonae Sierra, ο τομέας της Υγείας & Ασφάλειας αποτελεί βασική συνιστώσα της πολιτικής μας στον τομέα της εταιρικής υπευθυνότητας, αλλά και βασική μας προτεραιότητα και γι’ αυτό το λόγο επιδιώκουμε να επιβραβεύουμε το έμπρακτο και ουσιαστικό ενδιαφέρον που δείχνουν οι καταστηματάρχες μας».

Η Elsa Monteiro, υπεύθυνη Αειφορίας της Sonae Sierra, επισημαίνει με τη σειρά της: «Αυτά τα βραβεία, που αναδεικνύουν τις βέλτιστες πρακτικές, συμβάλλουν ώστε οι καταστηματάρχες να είναι ενημερωμένοι και να έχουν μεγαλύτερο κίνητρο προκειμένου να αλλάξουν και να διαμορφώσουν συμπεριφορές, κάτι που είναι κομβικό τόσο για την πρόληψη των ατυχημάτων, όσο και για την Υγεία & Ασφάλεια γενικότερα.» Παράλληλα υπενθυμίζει ότι:
«Το 2013, η εταιρεία μερίμνησε ώστε να αφιερωθούν περισσότερες από 22.500 ώρες εκπαιδεύοντας και ευαισθητοποιώντας πάνω στο θέμα της Υγείας & Ασφάλειας περισσότερα από 6.000 καταστήματα με τους υπαλλήλους τους, ενώ στην εκπαίδευση συμμετείχαν ακόμη περίπου 500 υπάλληλοι της Sonae Sierra και περισσότεροι από 4.500 πάροχοι υπηρεσιών.».

Η Sonae Sierra, από το 2005, πέτυχε μείωση της τάξης του 66% στη σοβαρότητα των ατυχημάτων του προσωπικού, καθώς και ελάττωση του χρόνου απουσίας λόγω εργασιακών ατυχημάτων ανά υπάλληλο κατά περισσότερο από 46%. Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι στο διάστημα 2005 – 2013, η εταιρεία μείωσε κατά 67% τις περιπτώσεις μη συμμόρφωσης σε Παρατηρήσεις Προληπτικής Ασφάλειας.