(upd) Πάνω από το 6,8%, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο μηνών, εκτοξεύτηκε η απόδοση του ελληνικού 10ετούς κρατικού ομολόγου, καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που δείχνουν προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ τρόμαξαν τους ξένους επενδυτές και τις αγορές, μία εξέλιξη που αποτυπώνεται τόσο στη δευτερογενή αγορά των ομολόγων όσο και στο χρηματιστήριο της Αθήνας. Κύμα εξόδου από τα ελληνικά ομόλογα προκάλεσε, επίσης, ένα έγγραφο που έκανε το γύρο των dealing rooms και μιλούσε για αναδρομικό φόρο στους ξένους επενδυτές.  Η εξέλιξη ανάγκασε το υπουργείο Οικονομικών να εκδώσει ανακοίνωση, με την οποία διαψεύδει ότι υφίσταται αναδρομική φορολόγηση. Το αποτέλεσμα, πάντως, είναι η απόδοση του ελληνικού 10ετούς να αυξηθεί σήμερα ακόμα πάνω από 50 μονάδες βάσης, αλλά να ισορροπήσει τελικά στο 8,3%.

Ως γνωστόν, οι αποδόσεις των ομολόγων ενισχύονται όταν οι τιμές τους υποχωρούν.

“Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε κίνδυνο, καθώς οι δημοσκοπήσεις εν όψει ευρωεκλογών μαρτυρούν κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ”, είναι ο ενδεικτικός των ανησυχιών των ξένων σημερινός τίτλος του Bloomberg.

Η αύξηση του κόστους δανεισμού είναι κατακόρυφη, αρκεί να θυμηθεί κανείς ότι προς τα τέλη του Απριλίου, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς κυμαινόταν ακόμα και κάτω από το φράγμα του 6%.

“Τέσσερα χρόνια και τρεις πρωθυπουργούς αφότου ο Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε διεθνές πακέτο διάσωσης δίνοντας ως αντάλλαγμα δημοσιονομικές περικοπές και μία οικονομική μεταρρύθμιση που του κόστισε τη δουλειά του, η πολιτική αστάθεια εξακολουθεί να στοιχειώνει την Ελλάδα”, γράφει το Bloomberg. “Απειλεί να διασπάσει τον κυβερνητικό συνασπισμό υπό τη Νέα Δημοκρατία του Αντ. Σαμαρά και να ακυρώσει την εύθραυστη πρόοδο προς τη σταθερότητα που πέτυχε”.

Όπως εκτιμά το πρακτορείο, η μεγαλύτερη απειλή για την κυβέρνηση δεν είναι τόσο τα υψηλά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, όσο η κατάρρευση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ.

Η προοπτική της απόσυρσης των 27 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση μπορεί να αποθαρρύνει τους ξένους επενδυτές που βοηθούν να κινηθεί η ανάκαμψη, λέει η Megan Greene, πρώην οικονομολόγος της εταιρείας συμβούλων του Nouriel Roubini και νυν επικεφαλής οικονομολόγος της Maverick Intelligence και αρθρογράφος του Bloomberg.

“Εάν γίνονταν πρόωρες εκλογές και οι επενδυτές τρόμαζαν από την προοπτική του να εκπροσωπεί την Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αυτό θα μπορούσε να πλήξει την ελληνική ανάκαμψη, η οποία είναι τόσο εύθραυστη”, λέει η Greene.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο η μεγάλη πτώση του ΧΑ όσο και η αύξηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων λαμβάνουν χώρα σε ένα περιβάλλον που θα δικαιολογούσε μια θετικότερη εξέλιξη στις αγορές, με δεδομένο ότι τα σημερινά στοιχεία της Eurostat για το ΑΕΠ έδειξαν ότι η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε με τους χαμηλότερους ρυθμούς των τελευταίων τεσσάρων ετών, κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Την ίδια στιγμή, έντονη νευρικότητα επικράτησε μεταξύ των ξένων επενδυτών εξαιτίας ενός εγγράφου που δημοσιεύεται στο site του γερμανικού χρηματιστηρίου  Deutsche Boerse και μιλά για αναδρομικό φόρο στους ξένους κατόχους των ελληνικών ομολόγων. Το υπουργείο Οικονομικών διέψευσε την ύπαρξη αναδρομικού φόρου. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση,  ο φόρος ίσχυε το 2013 αλλά καταργήθηκε για το 2014.

Πάντως, το έγγραφο που εμφανίζεται στο Deutsche Boerse  και για το οποίο έγραψε το Reuters, ήταν αρκετό για να φέρει τα πάνω κάτω στην αγορά ομολόγων. Το έγγραφο αναφέρει ότι αναθεωρήθηκε στις 5 Μαΐου και κάνει λόγο για αναδρομικό φόρο στα κέρδη που έβγαλαν οι ξένοι κάτοχοι ελληνικών κρατικών και εταιρικών ομολόγων κατά την περίοδο 29 Φεβρουαρίου 2012 έως 1 Ιανουαρίου 2014. Ο φόρος, σύμφωνα με το έγγραφο,  τίθεται στο 33% για τα νομικά πρόσωπα και στο 20% για τους ιδιώτες. “Αυτό είναι σύμφωνα με διευκρινίσεις από το ελληνικό υπουργείου Οικονομικών στην εγκύκλιο 1117/25.04.2014, που δημοσιεύτηκε στις 25 Απριλίου 2014”, αναφέρεται στο site του γερμανικού χρηματιστηρίου.

Όπως αποκαλύπτει το Newmoney.gr, περαιτέρω αναταραχή στη δευτερογενή αγορά ομολόγων προκάλεσε και “άτσαλη” εντολή πώλησης από την Bank of America. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΔΩ.