Σε επαναδιατύπωση της σύστασης “buy” στη μετοχή του ΟΤΕ, που θεωρεί κορυφαία επιλογή στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, προχωρά η BofA Merrill Lynch στο πλαίσιο της έκθεσης της για την Ελλάδα. Παράλληλα θέτει σύσταση “Neutral” και τιμή στόχο τα 12 ευρώ για τον ΟΠΑΠ.
Σε ότι αφορά τον ΟΤΕ παρά το γεγονός ότι στο α’ τρίμηνο δεν πήγε και τόσο καλά, εντούτοις οι αναλυτές της επενδυτικής θεωρούν ότι οι τάσεις εξακολουθούν να ευνοούν τον Οργανισμό.
Η στρατηγικής της περικοπής του κόστους και μείωσης των δανειακών θέσεων λειτουργεί και θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στο υπόλοιπο του έτους, σύμφωνα με την BofA. Ωστόσο στέκεται στη μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα των περιθωρίων EBITDA παρά τα έσοδα των 964 εκατ. ευρώ, που ήταν καλύτερα των εκτιμήσεων.
“Η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές οικονομικές προκλήσεις. Και καθώς το 90% των εσόδων του ΟΤΕ παράγονται εκεί η εταιρεία είναι πολύ εκτεθειμένη”, σημειώνουν οι αναλυτές. Βέβαια σπεύδουν να τονίσουν ότι η πετυχημένη ομολογιακή έκδοση στο τέλος του περασμένου μήνα τους καθησύχασε.
“Εξακολουθούμε να πιστεύουμε στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών”, επισημαίνουν οι αναλυτές και παραθέτουν έξι λόγους για τους οποίους “αγαπούν” τον ΟΤΕ:
1) Η ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών που έχει μόλις τρεις παίκτες, που όλοι τους βρίσκονται σε φάση ανάκαμψης και δεν έχουν όρεξη προς το παρόν να εντείνουν ακόμα περισσότερο τον ανταγωνισμό.
2) Η ενίσχυση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας του Οργανισμού λόγω της κρίσης. Από μία εταιρεία με πάρα πολλά δάνεια εξελίχθηκε σε μία απ’ τις υγιέστερες.
3) Η πιθανότητα εξαγοράς από την Deutsche Telekom.
4) Η αυστηρή διαχείριση του λειτουργικού κόστους.
5) Η δυναμικότητα των υποδομών και η προοπτική αύξηση των εσόδων απ’ την ροή δεδομένων.
6) Το μοντέλο “πλήρους εξυπηρέτησης” που για την BofA είναι η μακροπρόθεσμη τάση για το σύνολο του κλάδου. Είναι η μόνη εταιρεία στην Ελλάδα που προσφέρει “quad play”.
Σύμφωνα με την BofA η αποτίμηση της μετοχής μετά την πρόσφατη διόρθωση πλέον δεν φαίνεται “απαιτητική”. Μάλιστα διαπραγματεύεται 5 φορές τη σχέση EV/EBITDA, χαμηλότερα απ’ τον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό.
ΟΠΑΠ
Σε ότι αφορά τον ΟΠΑΠ η επενδυτική προειδοποιεί ότι η αβεβαιότητα είναι σε υψηλά επίπεδα για τους εξής λόγους: 1) το περιβάλλον διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα, 2) η μελλοντική έκδοση νέων προϊόντων και ο πιθανός “κανιβαλισμός” των παλιών, 2) ο αντίκτυπος της νέας διοίκησης μετά την αποκρατικοποίηση, 4) η πιθανή αύξηση των δυνητικών κερδών της βιομηχανίας που ήδη φθάνουν το 1% του ΑΕΠ της Ελλάδας έναντι του ευρωπαϊκού μ.ο. (0,7%).
Μέχρι το 2016 τα εκτιμώμενα EBIT, σύμφωνα με την BofA, είναι τα ίδια με τις προβλέψεις του ΟΠΑΠ στο business plan που είχε παρουσιάσει η προηγούμενη διοίκηση (Φεβ 2013). Ωστόσο το τελευταίο, όπως σημειώνει η επενδυτική, δεν έχει επιβεβαιωθεί και απ’ τη σημερινή διοίκηση.
Η τιμή στόχος των 12 ευρώ συμπεριλαμβάνει την εκτίμηση των κερδών 2013 – 2016 με βάση τα νέα προϊόντα που αναμένονται.
Όπως σημειώνει η BofA η υψηλή ανεργία και ο νέος φόρος 30% είχαν σημαντικό αντίκτυπο στα κέρδη του 2013. Ωστόσο υπήρξε μία σημαντική βελτίωση των τάσεων για τις πωλήσεις, κάτι που δείχνει σταθεροποίηση των καταναλωτικών δαπανών και δυνητική αύξηση της μέσω καινοτόμων προϊόντων. “Θεωρούμε ότι η αργή αλλά θετική αύξηση πωλήσεων θα συνεχιστεί στο σύνολο του 2014 με μία σημαντική βοήθεια, αυτή του μουντιάλ. Μεταξύ 2014 – 2016 η επενδυτική περιμένει τόνωση εσόδων απ’ την εισαγωγή στην αγορά των VLTs και της λοταρίας, αν και αυτά πιθανόν να “κανιβαλίσουν” υφιστάμενα παιχνίδια και κυρίως το ΚΙΝΟ.
Εν τω μεταξύ η επενδυτική παρατηρεί δράσεις της νέας διοίκησης στην κατεύθυνση περικοπής του διοικητικού κόστους και του κόστους διανομής, που θα φθάσει στο 30% ως το 2016.
Στ. Μορ.
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.