Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να προχωρήσει, εκτός απροόπτου, αύριο ο διεθνής οίκος Fitch Ratings στην πρώτη τέτοιου είδους κίνηση από οίκο μετά την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Η κίνηση αναμένεται να αποτελέσει ένα καλό “δώρο” στην κυβέρνηση λίγα 24ωρα πριν τις κρίσιμες ευρωεκλογές.
Σύμφωνα με πληροφορίες η αναβάθμιση δεν αναμένεται να αφορά μόνο στην προοπτική αξιολόγησης, αλλά θα επεκταθεί και στην ίδια την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας με αναβάθμιση τουλάχιστον κατά μία βαθμίδα.
Υπενθυμίζεται πως σήμερα ο οίκος αξιολογεί την ελληνική οικονομία στο B- με σταθερή προοπτική (outlook).
Ωστόσο, στο υπουργείο Οικονομικών διατηρούν στάση αναμονής και οι εκτιμήσεις είναι συγκρατημένες αν στελέχη του υπουργείου επιβεβαιώνουν πως οι τριμηνιαίες συναντήσεις μεταξύ τους είχε διεξαχθεί σε εξαιρετικά καλό κλίμα. Αναλυτές εκτιμούν ότι ίδιοι θεωρούν πως η πρόσφατη άντληση 8,3 δισ. ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες είναι ένας παράγοντας που θα μετρήσει στην όποια πιστοληπτική αναβάθμιση της χώρας.
Οι διάλογοι μεταξύ των αναλυτών επικεντρώνεται σε αυτή την κίνηση του οίκου αξιολόγησης, αφού θα δείξει ότι παρά το πολιτικό κίνδυνο, οι ξένοι πιστεύουν στα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας και στις προοπτικές που έχει πλέον. Σίγουρα αυτό θα βοηθήσει και το χρηματιστήριο, το οποίο έχει κατακρημνιστεί.
Εξάλλου, η Merill Lynch, σε έκθεσή της, τόνισε ότι η αύξηση της πολιτικής αβεβαιότητας αλλά και το αρνητικό κλίμα που διαμορφώνεται στις αγορές για τα ελληνικά ομόλογα, δεν θα αποτρέψει τη Fitch από το να αναβαθμίσει την Ελλάδα, και μάλιστα παραμονές των ευρωεκλογών.
Γιατί θα μας αναβαθμίσει
Οι οικονομολόγοι του οίκου αναμένουν τα εξής παρακάτω για την Ελλάδα, τα οποία είχε περιγράψει σε πρόσφατο report:
* Το ενδεχόμενο μιας διατηρήσιμης οικονομικής ανάκαμψης που θα στηριχθεί στην καλή εφαρμογή του προγράμματος της τρόικας και θα οδηγήσει σε αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ, ανάλογα με τη βιωσιμότητα του χρέους.
* Την περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή, σε συνδυασμό με μια ανανεωμένη προσπάθεια για μεταρρυθμίσεις.
* Μια διατηρήσιμη μείωση του δημοσίου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ και αποκατάσταση της πρόσβασης στις αγορές ομολόγων.
Αντίθετα, αρνητικά μπορεί να επιδράσουν στην αξιολόγηση της Ελλάδας οι εξής δύο παράγοντες:
* Τυχόν αποτυχία της οικονομίας να ανακάμψει, που θα οδηγήσει στην επανεμφάνιση δημοσιονομικών κενών στο ελληνικό πρόγραμμα.
* Μια ενδεχόμενη νέα πολιτική και κοινωνική αστάθεια, που θα οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές και θα υπονομεύσει το πρόγραμμα της τρόικας.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η κίνηση, που θα αντικατοπτρίζει τη βελτίωση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό, ευνοεί και το σχέδιο της κυβέρνησης για περαιτέρω εκδόσεις ομολόγων τους επόμενους μήνες.
Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι για μία νέα έκδοση ομολόγων 3 – 6 δισ ευρώ ως το τέλος της χρονιάς την ώρα που οι αναλυτές των επενδυτικών τραπεζών περιμένουν κάλυψη του οποίου χρηματοδοτικού κενού του ελληνικού προγράμματος με νέες εκδόσεις και το 2015.
Στ. Μορ., Ελ. Στ.
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.