Την αλλαγή ηγεσίας στον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) επικυρώνει σήμερα Τετάρτη η Ετήσια Τακτικής Γενική Συνέλευση των μελών του Συνδέσμου. Μία Γενική Συνέλευση που θα είναι φορτισμένη και πολιτικά μιας και θα γίνουν οι πρώτες ομιλίες τόσο του πρωθυπουργού όσο και του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ μετεκλογικά. Παράλληλα θα γίνει και η πρώτη δημόσια τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών στον απόηχο των σεναρίων περί ανασχηματισμού. 
 
Επικεφαλής του ΣΕΒ αναλαμβάνει ο κ. Θεόδωρος Φέσσας, ο οποίος θα διαδεχθεί τον κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλο, ο οποίος υπηρέτησε για τέσσερις συνεχόμενες θητείες ως πρόεδρος του ΣΕΒ. Μάλιστα ο κ. Φέσσας θα προτείνει να απονεμηθεί στον απερχόμενο Πρόεδρο κ. Δασκαλόπουλο ο τίτλος του Επίτιμου Προέδρου.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες στη νέα εποχή που εισέρχεται ο ΣΕΒ θα επιχειρήσει άνοιγμα στο πολιτικό σκηνικό, στο εγχώριο επιχειρηματικό πεδίο αλλά και στο εξωτερικό με άξονα τη “συναίνεση και τη σύνθεση”. 
 
“Είμαστε υποχρεωμένοι να συνεργαστούμε με όλες τις πλευρές. Μόνο με συναίνεση και συνεννόηση θα δούμε νωρίτερα την έξοδο του τούνελ”, φέρεται να είναι η λογική της νέας διοίκησης που, όπως φαίνεται, θα αναβαθμίσει το ΣΥΡΙΖΑ σε βασικό συνομιλητή έπειτα και απ’ την επικράτηση του στις ευρωεκλογές. 
 
Άνθρωποι που γνωρίζουν το δόγμα του νέου προέδρου του ΣΕΒ αναφέρουν ότι “εκτός της ανάγκης για συνεργασία των κομμάτων και των υπόλοιπων φορέων στο πλαίσιο μιας ενιαίας στρατηγικής”, θα διεκδικήσει για λογαριασμό του ΣΕΒ ρόλο “συμβούλου” της κυβέρνησης σε μείζονα θέματα οικονομικής πολιτικής, και υποστήριξης των εθνικών προσπαθειών μέσω της διεθνούς παρουσίας του. 
 
Όπως λένε μέλη του Συνδέσμου ο 63χρονος Θεόδωρος Φέσσας θα αποφύγει τις “πολιτικές κορόνες” του προκατόχου του Δημ. Δασκαλόπουλου θα επιχειρήσει να είναι πιο “συναινετικός” και να λειτουργήσει “λιγότερο προσωποκεντρικά”. 
 
Σε επιχειρηματικό πεδίο ο κ. Φέσσας θα επιχειρήσει άνοιγμα προς επιχειρηματίες και κλάδους που απουσιάζουν σήμερα απ’ το ΔΣ του ΣΕΒ. Έτσι το ΔΣ εμπλουτίζεται με στελέχη που δραστηριοποιούνται σε εξωστρεφείς κλάδους, όπως ο “Ευάγγελος Μυτιληναίος του ομώνυμου ομίλου, ο Πάνος Μαρινόπουλος της ΦΑΜΑΡ, ο Κωνσταντίνος Κόκκαλης της Intracom Holdings αλλά και ο Γιώργος Κώτσαλος της ασφαλιστικής εταιρείας Interamerican. 
 
Επίσης στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο θα μετέχουν μεταξύ άλλων ο κ. Δ. Παπαλεξόπουλος της Τιτάν ο κ. Σπ. Θεοδωρόπουλος της Chipita, ο κ. Ευθύμιος Βιδάλης της Zeus Capital Partners, ο κ. Γιάννης Γιώτης της ομώνυμης βιομηχανίας παιδικών τροφίμων, ο κ. Γιάννης Κωστόπουλος των ΕΛΠΕ, ο κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης του Ελλάκτορα, ο κ. Βασίλης Φουρλής του ομώνυμου ομίλου και η κ. Σοφία Εφραίμογλου της Vivondi. 
 
Ο τρίτος πυλώνας αφορά τον τομέα της εξωστρέφειας με την αναβάθμιση του ΣΕΒ international, ενός οργάνου που θα λειτουργεί στο εξής με δικό του προϋπολογισμό, με μέλη 40 – 50 δυναμικές επιχειρήσεις και στόχο τη διεθνή τους προβολή μέσα από επιχειρηματικές αποστολές. 
 
Στην πρώτη του ομιλία ως πρόεδρος του ΣΕΒ ο κ. Φέσσας θα παρουσιάσει τις απαιτήσεις της αγοράς από την κυβέρνηση την επομένη της κάλπης. ως αιχμές θα προβάλει την ανάγκη για “δημιουργία περισσότερο φιλοεπιχειρηματικού κλίματος’, τη μείωση του ενεργειακού κόστους που καίει τη βιομηχανία και τη μείωση των φορολογικών συντελεστών. 
 
Στην κλειστή συνεδρίαση των μελών του ΣΕΒ θα μιλήσει στη 1 το μεσημέρι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας ενώ στην ανοικτή απογευματινή εκδήλωση θα απευθύνει χαιρετισμό ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς και θα μιλήσει  ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας (7.30 το απόγευμα).