Η προσπάθεια του νέου προέδρου του ΣΕΒ Θεόδωρου Φέσσα να δώσει το μήνυμα ότι οι προγραμματικές θέσεις της νέας περιόδου που ανοίγει η προεδρία του συγκλίνουν με το κυβερνητικό πρόγραμμα ήταν σαφής κατά την ομιλία του χθες το απόγευμα στο Μέγαρο Μουσικής.

Θ. Φέσσας: “Πρέπει να επισπευθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές και η Ελλάδα να παραμείνει ευρωπαϊκή χώρα” (ΒΙΝΤΕΟ)

Την ίδια ώρα μιλώντας για το σχέδιο ανασυγκρότησης που δημοσιοποίησε ο πρωθυπουργός μία εβδομάδα πριν, ανέφερε ότι μπορεί να υπάρχουν ατέλειες και να απαιτούνται προσθήκες όμως σε γενικές γραμμές ο ΣΕΒ φάνηκε να συμφωνεί με την κατεύθυνση της πολιτικής που έχει υιοθετήσει η σημερινή κυβέρνηση.

Επιχειρηματικοί κύκλοι σημείωναν ότι η στάση αυτή διαφοροποιείται σε σχέση με τον αποχωρήσαντα πρόεδρο Δ. Δασκαλόπουλο, ο οποίος ήταν πιο παρεμβατικός και με εμφανή διάθεση “εποικοδομητικής κριτικής” στις δικές του παρεμβάσεις.

Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς πάντως, έδωσε ξεκάθαρο μήνυμα με τη δική του ομιλία ότι πρόκειται να γίνουν διορθωτικές παρεμβάσεις στην οικονομική πολιτική, ιδιαίτερα στο πεδίο των εισπρακτικών μέτρων, έτσι ώστε οι φορολογικές αρχές να είναι μεν άτεγκτες απέναντι σε εκείνους που κλέβουν την εφορία, αλλά να λειτουργούν διευκολυντικά απέναντι σε όσους προσπαθούν να καλύψουν με ειλικρίνεια και συνέπεια τις υποχρεώσεις τους.

Σαμαράς: Θα διορθώσουμε τις αδικίες στον εισπρακτικό μηχανισμό – Έρχονται ηγέτες Κίνας και Αζερμπαϊτζάν για επενδύσεις

Παράλληλα ο πρωθυπουργός προανήγγειλε επενδυτικές επισκέψεις από Κίνα και Αζερμπαϊτζάν αλλά και για ενδιαφέρον επενδυτικών σχεδίων μέσα στο καλοκαίρι.

Ο Γ. Στουρνάρας, που ζήτησε συγγνώμη από το βήμα του ομιλητή όσον αφορά το θόρυβο που δημιουργήθηκε γύρω από ενδεχόμενη αποχώρηση του απ’ το υπουργείο Οικονομικών, χειροκροτήθηκε για την επιμονή του στην ολοκλήρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής που εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις μίας διατηρήσιμης ανάκαμψης.

Ο υπουργός Οικονομικών, μάλιστα, έδωσε το μήνυμα ότι δεν πρέπει να δίνονται εύκολες υποσχέσεις για ελαφρύνσεις ή παροχές, αφού προϋπόθεση για κάτι τέτοιο είναι να επιτυγχάνονται κάθε φορά οι στόχοι.

Στουρνάρας: «Διαπραγμάτευση δεν γίνεται με κενές απειλές και λόγια»

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα δημιούργησε αίσθηση όχι τόσο για τις κατευθύνσεις, καθώς διατυπώθηκαν στόχοι που ήταν “φιλικοί” προς αιτήματα της βιομηχανίας των επιχειρήσεων, όπως η μείωση του ενεργειακού κόστους και η ενίσχυση της ρευστότητας, αλλά για το γεγονός ότι η ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέπνεε μια “ευχέρεια” και σχετική ευκολία ως προς τη δυνατότητα υλοποίησης όλων των εξαγγελιών.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πάντως στην ομιλία του αναφέρθηκε σε ζητήματα που αποτελούν προτεραιότητες και για τον κόσμο των επιχειρήσεων και της βιομηχανίας, όπως η ανάγκη αύξησης της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας και των εξαγωγών, μέσα όμως από ένα μοντέλο που δεν θα απαξιώνει την εργασία και θα στοχεύει στη μείωση του εργασιακού κόστους, αλλά θα δίνει έμφαση στην αύξηση της παραγωγικότητας μέσα από την καινοτομία.

Τσίπρας: Νέο αναπτυξιακό μοντέλο, με έμφαση στη μείωση ενεργειακού κόστους και δημόσιο φορέα χορήγησης ρευστότητας στις επιχειρήσεις

 
 

Κύκλοι κορυφαίων επιχειρηματικών ομίλων σχολιάζοντας το αρχικό κλίμα σημείωναν ότι ο ΣΕΒ θα πρέπει να τηρήσει μία στάση πολύ συγκεκριμένη όσον αφορά τις διορθωτικές παρεμβάσεις που θα πρέπει να κάνει απέναντι στην οικονομική πολιτική στα ζητήματα παραγωγής και βιομηχανίας.

Ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος ως διάδοχος του Θ. Παπαλεξόπουλου που αναβάθμισε τον Σύνδεσμο  κατά τη δεκαετία ’80 – ’90 σε “παραγωγικό” φορέα για την ελληνική οικονομία παρουσιάζεται αισιόδοξος γνωρίζοντας όμως ότι πολλά πρέπει να γίνουν για να μπορέσει η ελληνική βιομηχανία να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητα της.

Κύκλοι προσκείμενοι στο ΣΥΡΙΖΑ διατύπωσαν την ικανοποίηση τους συνολικά για την κατεύθυνση της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα, εκτιμούν όμως ότι η συνολική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ στην οικονομία θα πρέπει να εξειδικευτεί σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό ενόψει των εξελίξεων των επόμενων μηνών.

Η αγορά περιμένει επίσης να δει ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του Δημήτρη Δασκαλόπουλου ο οποίος μέχρι τώρα έχει δείξει να συμπλέει σε κάποιο βαθμό με το ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ο ίδιος, όπως δηλώνει, αισθάνεται απελευθερωμένος να πάρει πιο ανοικτές θέσεις στη συνέχεια.