Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

Του Κωστή Πλάντζου
 

(upd 15:40) Χωρίς να πληρώσουν πρόστιμο θα μπορούν, μέχρι να εκδοθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, να υποβάλουν και να διορθώνουν δηλώσεις Ε9 οι φορολογούμενοι. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το σύστημα θα είναι ανοικτό και θα δέχεται δηλώσεις και διορθώσεις χωρίς πρόστιμα μέχρι τουλάχιστον τις 18 Ιουνίου, ημερομηνία κατά την οποία έχει προγραμματιστεί η έκδοση των σχετικών εκκαθαριστικών.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, λόγω της εφαρμογής του ΕΝΦΙΑ για πρώτη φορά, οι δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9) έτους 2014, οι οποίες θα υποβληθούν μέχρι την έκδοση των εκκαθαριστικών-δηλώσεων του φόρου στα μέσα Ιουνίου, με βάση νομοθετική ρύθμιση που θα προωθηθεί για ψήφιση, δεν θα επιβαρύνονται με πρόστιμα.

Και μετά την έκδοση των εκκαθαριστικών πάντως, με ειδική νομοθετική ρύθμιση, θα προβλεφθεί εύλογος χρόνος για διορθώσεις τυχόν λαθών χωρίς επιβαρύνσεις.

Σημειώνεται ότι η ηλεκτρονική εφαρμογή του Περιουσιολογίου (Ε9) παραμένει ανοικτή (σήμερα είναι η 103η ημέρα λειτουργίας της) και το 50% των δηλώσεων έχει υποβληθεί τις τελευταίες πέντε ημέρες!

Νωρίτερα, το Newmoney.gr μετέδιδε:

Το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ  προβλέπει ότι:

 –          δεν θα δοθεί παράταση στη διορία για το Ε9
–          όσοι προλάβουν να καταθέσουν δήλωση μέχρι τα μεσάνυχτα απόψε θεωρούνται –εξ ορισμού-  εμπρόθεσμοι και δεν απειλούνται με πρόστιμα για εκπρόθεσμη υποβολής (100 ευρώ για τους περισσότερους).
–          για όσους υπέβαλαν «όπως-όπως» τη δήλωση, ή είχαν από παλαιότερα υποβάλει δήλωση Ε9 αλλά δεν πρόλαβαν να την επικαιροποιήσουν, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να καταθέσει ειδική νομοθετική διάταξη (τροπολογία) που θα θεωρεί ότι έχουν υποβάλλει εμπρόθεσμα αρχική δήλωση (αυτή που θα βλέπει το TAXIS) ώστε να έχουν περιθώριο εκ των υστέρων να κάνουν διορθώσεις στην αρχική εμπρόθεσμη δήλωση, καταθέτοντας τροποποιητική δήλωση μέσω ίντερνετ ώστε να διορθωθούν και τα λάθη στην εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ.
–          για όσους δεν προλάβουν να κάνουν δήλωση Ε9 απόψε, θα ήταν σκόπιμο να μην την υποβάλλουν καν μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής και «μέχρι νεωτέρας», επειδή θα θεωρηθούν αυτομάτως εκπρόθεσμοι (λόγω παρελεύσεως της διορίας) και δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν η τροπολογία θα έχει τέτοια μορφή που θα καλύπτει και τους –διαπιστωμένα- εκπρόθεσμους.
–          όταν εκδοθεί η σχετική τροπολογία, θα φανεί τελικά και αν θα μπορεί να πρσφέρει κάλυψη. ώστε να απαλλαγούν από πρόστιμα, σε όσους σπεύσουν εκπρόθεσμα (και μετά την έκδοση της σχετικής τροπολογίας) να υποβάλουν για πρώτη φορά στη ζωή τους Ε9 τις επόμενες εβδομάδες, ώστε να γλιτώσουν να πρόστιμα εκπροθέσμου.
 
Επί της ουσίας δηλαδή, σύμφωνα με τη λύση αυτή, εμπρόθεσμες θα θεωρηθούν εν τέλει όλες οι δηλώσεις Ε9 που βρίσκονται ήδη στο σύστημα TAXIS, αλλά αυτό δεν είναι αμφίβολο αν θα ισχύσει για όσους υποβάλουν εκπρόθεσμα από το Σάββατο και μετά τη δήλωση Ε9 (είτε είχαν υποβάλλει ποτέ ξανά στο παρελθόν είτε όχι).
 
Στο οικονομικό επιτελείο φαίνεται ότι καταλήγουν σε αυτήν την έμμεση παράταση, για το λόγο και μόνον ότι για πρώτη φορά δηλώνονται από φέτος και τα αγροτεμάχια, επειδή δεν δηλώνονταν τα προηγούμενα χρόνια στο Ε9.
 
Στο υπουργείο Οικονομικών δεν δέχονται σαν λόγο για να δοθεί παράταση τον φόρτο των δηλώσεων, διότι βλέπουν ότι επί μήνες υποβάλλονταν μόλις 5.000 δηλώσεις ημερησίως, ενώ ξαφνικά τις τρεις τελευταίες ημέρες ο όγκος των δηλώσεων εκτινάχθηκε στις 80.000 ημερησίως. Αν αυτό συνέβαινε, λένε στο υπουργείο Οικονομικών, όταν υποβάλλονταν χειρόγραφα και όχι ηλεκτρονικά οι δηλώσεις, θα έπρεπε να απασχολεί 15πλάσιο προσωπικό όλο το προηγούμενο διάστημα χωρίς λόγο (δηλαδή για να κάθεται και μόνο στα γραφεία), ώστε να επαρκούν για όσους σπεύδουν στο «παρά ένα» να καταθέσουν τη δήλωσή τους.

Με ανακοίνωση της χθες η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων υπενθύμιζε ότι όσοι δεν υποβάλουν εγκαίρως το Ε9 θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμων.

Σημειώνεται πως υποχρέωση υποβολής του Ε9 για το έτος 2014 έχουν:

1) Όσοι φορολογούμενοι είχαν μεταβολές στην περιουσιακή τους κατάσταση εντός του έτους 2013, οι οποίες υπάρχουν και κατά την 1η Ιανουαρίου 2014.

2) Τα νομικά πρόσωπα, εφόσον τα ακίνητά τους εντάσσονται σε κάποια κατηγορία απαλλαγών ή μειώσεων του ΕΝ.Φ.Ι.Α., (άρθρα 3, 4 και 5 του ν.4223/2013).

3) Τα φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν ακίνητα που απαλλάσσονται του φόρου ή για τα οποία προβλέπεται μείωση αυτού (άρθρα 3, 4 και 5 του ν.4223/2013).

4) Όσοι έχουν τακτοποιηθέντα ή νομιμοποιηθέντα ακίνητα ή ημιυπαίθριους χώρους, εφόσον αυτοί δεν έχουν αναγραφεί σε προηγούμενες δηλώσεις Ε9.

5) Όσοι έχουν κενά ημιτελή ακίνητα που δεν έχουν ηλεκτροδοτηθεί ή ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ρεύμα, ανεξάρτητα αν τα έχουν ήδη δηλώσει, προκειμένου να τύχουν της προβλεπόμενης μείωσης στον ΕΝ.Φ.Ι.Α..

6) Ο κάτοχος ακινήτου, που ανήκει σε φορέα της Γενικής Κυβέρνησης, χωρίς τη συναίνεση του φορέα.

7) Ο κάτοχος ακινήτου, που ανήκει στην ΕΤΑΔ ΑΕ και στην «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε.», με τη συναίνεση των ως άνω εταιρειών.

8) Ο Ο.Τ.Α., για ακίνητο που έχει δεσμεύσει για οποιονδήποτε λόγο, για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο εκκρεμεί η καταβολή σχετικής αποζημίωσης. Ο κάτοχος δεσμευμένου ακινήτου από ΟΤΑ, για το οποίο εκκρεμεί καταβολή αποζημίωσης, οφείλει να το αναγράψει και αυτός στο Ε9, και να σημειώσει ότι το ακίνητο είναι δεσμευμένο από ΟΤΑ και εκκρεμεί η καταβολή αποζημίωσης.

9) Ο εργολάβος, για να αναγράψει το εργολαβικό του αντάλλαγμα, εφόσον έχουν παρέλθει 4 χρόνια από την έναρξη ανέγερσης της οικοδομής ή και πριν την παρέλευση της τετραετίας εφόσον το εργολαβικό αντάλλαγμα έχει χρησιμοποιηθεί από αυτόν καθ’ οιονδήποτε τρόπο.

10) Ο οικοπεδούχος για να διαγράψει το εργολαβικό αντάλλαγμα, σύμφωνα με τα ανωτέρω.