Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

Δύο χρόνια αφότου πρωταγωνίστησαν στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, τη μεγαλύτερου που έχει γίνει ποτέ, τα credit default swaps (CDS, ή αλλιώς τα συμβόλαια που ασφαλίζουν τα ομόλογα έναντι του ενδεχόμενου χρεοκοπίας), πραγματοποιούν ξανά πράξεις. Το Reuters μιλά για ένα αξιοσημείωτο comeback.

Όπως επισημαίνει, λίγοι ήταν εκείνοι που λυπήθηκαν για την εξαφάνιση των ελληνικών CDS από τις αγορές, όταν το PSI του Μαρτίου του 2012 πυροδότησε την αποπληρωμή τους. Οι πολιτικοί κατηγόρησαν την αγορά των CDS ότι έριχνε λάδι στη φωτιά της περιφερειακής Ευρώπης, ενώ οι επενδυτές ανησυχούσαν ότι τα συμβόλαια δεν άξιζαν ούτε καν το χαρτί στο οποίο ήταν τυπωμένα, καθώς η ελληνική ιστορία έφερε στην επιφάνεια τα ελαττώματα του συγκεκριμένου χρηματοοικονομικού προϊόντος.

Βέβαια, παρότι πράξεις στα ελληνικά CDS γίνονται, αυτές είναι λίγες, κυρίως γιατί η Ευρώπη απαγόρευσε τις “κερδοσκοπικές θέσεις” στα κρατικά ομόλογα. Η αγορά των CDS επί του κρατικού χρέους είναι σήμερα παρά μόνο η σκιά του παλιού εαυτού της.

“Λίγο πολύ, όλοι οι dealers δίνουν τιμές για τα ελληνικά CDS, αλλά η αγορά δεν πρόκειται να επιστρέψει ποτέ στα επίπεδα των ένδοξων ημερών της, με δεδομένη την ευρωπαϊκή απαγόρευση”, λέει ο Paul McNamara, διαχειριστής της GAM. “Η ευρωπαϊκή αγορά CDS είναι σχεδόν νεκρή. Τα CDS δεν αποτελούν καλό δείκτη του ελληνικού πιστωτικού κινδύνου πια”.

Πάντως, την επανέναρξη των πράξεων στα ελληνικά CDS επέτρεψε η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων, τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με τη Markit, τα ελληνικά 5ετή CDS εμφανίζονται σε τιμές 17 μονάδων upfront, κάτι που σημαίνει ότι κοστίζει 1,7 εκατ. δολάρια για να ασφαλίσει κανείς θέσεις 10 εκατ. δολαρίων  στα κρατικά ομόλογα.

“Υπάρχουν κάποιες τιμές για τα ελληνικά CDS, αλλά η αγορά παραμένει μικροσκοπική. Τα CDS τείνουν να εμφανίζουν συναλλαγές όταν οι χώρες έχουν προβλήματα, και αυτή τη στιγμή, δεν συμβαίνουν και πολλά στην Ευρώπη”, εξηγεί ο Elie El Hayek, επικεφαλής επιτοκίων της HSBC.

Όταν το PSI πυροδότησε την αποπληρωμή των CDS, πριν από δύο χρόνια, τα ανοικτά συμβόλαια στην αγορά ανέρχονταν σε 3,2 δισ. δολάρια. Σήμερα, η ελληνική αγορά των CDS δεν περιλαμβάνεται καν στις 1.000 μεγαλύτερες.