Οταν ξεκινούσε την επιχειρηματική του πορεία το 1981 ο κ. Θεόδωρος Φέσσας ασφαλώς και δεν περίμενε τότε ότι θα γινόταν κάποια μέρα πρόεδρος του ΣΕΒ. Ωστόσο, τόσο ο μετριοπαθής χαρακτήρας του όσο και η ισορροπημένη πορεία της Info Quest οδήγησαν τον ιστορικό Σύνδεσμο σε αυτή την επιλογή, που καλείται να σηκώσει το βάρος μιας περιόδου όπου η ελληνική παραγωγή είτε θα ανανήψει είτε θα αφομοιώσει τον ρόλο κομπάρσου που τείνει να αναλάβει κατά τα τελευταία χρόνια με την υπέρμετρη φορολόγηση σε όλα τα επίπεδα. Και ας μη γελιόμαστε, όσο κι αν κάποιοι τραπεζίτες ή πολιτικοί επιχειρούν να αναδείξουν όσα εφαρμόστηκαν, όπως η μείωση μισθών, ως το απαραίτητο φάρμακο για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας είτε δεν γνωρίζουν είτε δεν θέλουν να καταλάβουν ότι υπάρχει πλήθος αντικινήτρων, τα οποία η Πολιτεία σε συνεργασία με τη βιομηχανία θα πρέπει να διορθώσει.

Ο κ. Φέσσας έβγαλε πολλές εγκάρδιες φωτογραφίες με τον κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλο, που ως πρόεδρος του ΣΕΒ χάραξε μια δική του γραμμή, η οποία έφτασε από τμήμα της αγοράς να θεωρηθεί ότι ταυτίζεται με την αντίστοιχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος ο κ. Δασκαλόπουλος δηλώνει στους φίλους του ότι πλέον αποδεσμεύεται και θα πει αλήθειες. Δεν πρέπει, πάντως, κάποιος να παραλείψει να σημειώσει ότι υπήρξαν ζητήματα τα οποία προσπάθησε και ο ίδιος να προωθήσει συστηματικά υπέρ της βιομηχανίας, διατηρώντας την κουλτούρα με την οποία ο ΣΕΒ πάντα διαποτίζει τα ηγετικά στελέχη του.

Η νέα καμπή

Η ιστορική καμπή του ΣΕΒ χαρακτηρίζεται και από την επιστροφή σε θέση-κλειδί, εκείνη του αντιπροέδρου, της οικογένειας Παπαλεξόπουλου, διά του διευθύνοντος συμβούλου του Τιτάνα κ. Δημήτρη Παπαλεξόπουλου. Ο τελευταίος είναι γιος του Θόδωρου Παπαλεξόπουλου, προέδρου του Συνδέσμου κατά τις δεκαετίες ’80 και ’90, ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα ώστε να καταστεί ο ΣΕΒ ο προοδευτικός κοινωνικός εταίρος που βοήθησε στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας κατά την περίοδο όπου ο κρατισμός του ΠΑΣΟΚ μονοπωλούσε την πολιτική σκηνή. Εχοντας μάλιστα έναν εξαιρετικό επιστημονικό συνεργάτη στα εργασιακά, τον Νίκο Αναλυτή, ο ΣΕΒ πρωτοστάτησε σε συμφωνίες που συνδύασαν ικανοποιητικές αμοιβές για τους εργαζομένους με ανάκαμψη της κερδοφορίας για τις ελληνικές βιομηχανίες. Εφόσον μάλιστα ο στόχος της ανάπτυξης της βιομηχανίας έχει να κάνει και με την καταπολέμηση της ανεργίας, κάτι που εξάλλου ο νέος πρόεδρος επισήμανε στο μήνυμα ως προτεραιότητά του, η στρατηγική πρέπει να είναι πολύ πιο ολοκληρωμένη σε σχέση με κάποια πρώτα μέτρα που απλώς έχουν υιοθετηθεί.

Ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο οποίος θα κατέχει τη θέση του πρώτου αντιπροέδρου, αναλαμβάνει σε συνδυασμό με τον κ. Παπαλεξόπουλο τα ζητήματα ενέργειας για τη βιομηχανία, τα οποία τώρα αποτελούν τον υπ’ αριθμόν 1 παράγοντα για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητάς της. Ο ίδιος ο κ. Μυτιληναίος, έχοντας καταστεί ως όμιλος ο μεγαλύτερος ιδιώτης παραγωγός ενέργειας εν μέσω κρίσης, αναλαμβάνει αυτή την κρίσιμη θέση διαθέτοντας πια μεγάλη εμπειρία, αλλά και τρεις μονάδες, τη μία με τον όμιλο Βαρδινογιάννη.

Εχοντας αποδείξει έμπρακτα την αποτελεσματικότητα διαχείρισης και τη δυνατότητα ανάπτυξης της νέας αγοράς που ανοίγεται, ο πρόεδρος του ομίλου γνωρίζει πολύ καλά ότι η θεσμοθέτηση δομών και κανόνων με βάση τις αρχές της απελευθέρωσης είναι η άμεση προτεραιότητα της ενεργειακής πολιτικής που πρέπει να ξεκινήσει να υλοποιείται.

Αν και η κινητοποίηση του τελευταίου έτους απέφερε τα πρώτα αποτελέσματα, εντούτοις πολλά θέματα είναι εκκρεμή και η μακροχρόνια πολιτική για ενίσχυση της παραγωγικής διαδικασίας δεν έχει εξασφαλιστεί.
Αν κάποιος ήταν ικανοποιημένος από τους εκπροσώπους της βαριάς βιομηχανίας την περασμένη Πέμπτη το απόγευμα στο Μέγαρο Μουσικής, αυτός ήταν η οικογένεια Στασινόπουλου. Κι αυτό γιατί την επόμενη μέρα ο όμιλος υπέγραψε με τη ΔΕΗ τις νέες συμφωνίες με τα μειωμένα τιμολόγια, στοιχείο που κατά τους μετόχους του δημιουργεί τις προϋποθέσεις για σημαντικές επενδύσεις. Η αισιοδοξία έχει επανέλθει στον όμιλο ΒΙΟΧΑΛΚΟ, για τον οποίο ο εκπρόσωπός του αναφέρει ότι πηγαίνει τώρα πολύ καλύτερα.

Η εκδήλωση του ΣΕΒ ωστόσο μετατράπηκε για ακόμα μία φορά σε πολιτικό ρινγκ, καθώς ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέπτυξαν και τα πολιτικά επιχειρήματά τους, που παραπέμπουν στη σύγκρουση διαρκείας μεταξύ τους. Η αλήθεια είναι ότι η ατζέντα Τσίπρα εντυπωσίασε με τη στόχευση μείωσης του ενεργειακού κόστους, τη ρευστότητα και την ανταγωνιστικότητα, όπως όμως σχολίασε και παράγοντας της αγοράς, «αν ήταν όλα τόσο εύκολα, θα είχαν ήδη υλοποιηθεί».

Ο άνθρωπος που εισέπραξε το χειροκρότημα ήταν ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, που βρήκε την ευκαιρία να ζητήσει και συγγνώμη για την αναφορά του περί αποχώρησης από το υπουργείο Οικονομικών.

Τα κολοβά πλάνα

Οσο κι αν όλα αυτά συνθέτουν την πρώτη πράξη ενός νέου έργου που ξεκινά για την ελληνική βιομηχανία, δεν υπάρχουν και πολλές προοπτικές με τα σημερινά δεδομένα που δείχνουν ότι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις να ανέβει η βιομηχανική παραγωγή στο 14% του ΑΕΠ το 2020, από το 9% που είναι σήμερα.
Και δεν είναι λίγοι αυτοί που εκφράζουν την άποψη ότι ο ΣΕΒ στη νέα περίοδο θα πρέπει να ανεβάσει τους τόνους για τα ζητήματα που καίνε την παραγωγή, εγκαταλείποντας την παθητική στάση που δεν πιέζει τους πολιτικούς να αντιληφθούν και να εφαρμόσουν τις λύσεις που θα δώσουν στη βιομηχανία τη δυνατότητα να σταθεί ανταγωνιστικά σε διεθνές επίπεδο.

Για παράδειγμα, μέτρα που διαφημίστηκαν πριν από μερικούς μήνες, όπως η διακοψιμότητα ή η επιστροφή κεφαλαίων από τα κέρδη της ΔΕΠΑ, λόγω μείωσης της τιμής του φυσικού αερίου, έχουν καταστεί κενό γράμμα.

Η περίοδος που έρχεται είναι σημαντική για τον ενεργειακό κλάδο, καθώς τα επόμενα βήματα για την απελευθέρωση της αγοράς και την πραγματοποίηση ουσιαστικών ιδιωτικοποιήσεων έχουν αρχίσει να υλοποιούνται. Μάλιστα η ιδιωτικοποίηση του διαχειριστή του συστήματος ΑΔΜΗΕ αλλά και η ολοκλήρωση της διαβούλευσης για τις δημοπρασίες στην τιμή του ρεύματος είναι σε εξέλιξη.

Για τον λόγο αυτό έχουν σημασία τα πρόσωπα που είτε θα παραμείνουν στο υπουργείο Ανάπτυξης είτε θα ανανεωθούν κατά τον ανασχηματισμό.