Η σημασία της ναυτιλίας στην οικονομία και ο πρωταγωνιστικός ρόλος είναι ζητήματα δεδομένα. Ποιες όμως οι χρηματοδοτικές πηγές των επενδυτικών τους προγραμμάτων και ποια τα πλεονεκτήματα που προσφέρει στους πλοιοκτήτες ο δρόμος προς το Χρηματιστήριο;
Το ζήτημα απασχολεί τους Έλληνες εφοπλιστές, αλλά και τα επενδυτικά κεφάλαια, τα οποία εστιάζουν στις ελληνικές ναυτιλιακές, ειδικά όσο η παγκόσμια οικονομία βελτιώνεται και οι εκτιμήσεις για το δεύτερο εξάμηνο του έτους υποδεικνύουν ένα καλό επενδυτικό κλίμα. Το συμπέρασμα είναι ότι οι καλές και υγιείς εταιρείες είναι αντιμέτωπες με ένα ευνοϊκό χρηματοδοτικό περιβάλλον και ότι το δεύτερης κατηγορίας funding γενικά το αποφεύγουν. Οι περισσότεροι επενδυτές στοχεύουν κυρίως στις μεγάλες και εισηγμένες εταιρείες, αποκτώντας ποσοστά μέσω του χρηματιστηρίου και δεύτερη προτεραιότητα είναι οι μικρότερες.
Μιλώντας στο newmoney.gr, ο κ. Βασίλειος Βλασταράκης της Commerzbank Λουξεμβούργου ανέφερε ότι ο κλάδος μπορεί να μην έχει ανακάμψει πλήρως, κυρίως, λόγω του overcapacity, αφού δεν μπορεί από τη μία μέρα στην άλλη να λυθεί αυτό το πρόβλημα, όμως οι πλοιοκτήτες που μπορούν να τιθασεύσουν το κόστος σε συνδυασμό με την καλή ποιότητα, ”παίρνουν” τη δουλειά.
Σχετικά με το πώς βλέπουν οι τράπεζες τη σκέψη να επενδύσουν σε μία ναυτιλιακή ο κ. Βλασταράκης τονίζει ότι παγκοσμίως “βγαίνουμε από ένα κύκλο μεγάλης καταστροφής -είναι γνωστός αυτός ο κύκλος- οι τράπεζες διεθνώς επένδυσαν πολλά χρήματα και πολλές από αυτές δεν πήραν τα λεφτά τους πίσω”. Γενικά, όπως τονίζει ο κ. Βλασταράκης, βγαίνουμε από αυτόν τον κύκλο, όπου έκλεισαν πολλές ναυτιλιακές παγκοσμίως, άλλαξαν χέρια αρκετές και τώρα ανοίγει ένας άλλος κύκλος, αυτός της ανάκαμψης.
“Οι Έλληνες εφοπλιστές είναι κατεξοχήν προικισμένοι, έχουν μεγάλη εμπειρία, τιθασεύσουν το κόστος και αυτό είναι κάτι που σημαντικό και για αυτά και άλλα πολλά μας θαυμάζουν οι ξένοι”, τονίζει ο κ. Βλασταράκης. Επίσης, αναφέρει ότι τα private equity διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην αγορά, υπάρχουν μεγάλα και σημαντικά fund που έχουν μπει σε ελληνικές εταιρείες, βλέποντας ότι η κρίση έχει περάσει και οι προοπτικές της ναυτιλίας είναι καλές.
“Πιστεύω ότι και το private equity θα παίξει ρόλο στην περαιτέρω ανάκαμψη της ελληνικής ναυτιλίας”, υποστήριξε ο κ. Βλασταράκης. και πρόσθεσε ότι “είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος, ότι το ελληνικό δαιμόνιο θα κάνει για ακόμα μία φορά το θαύμα του και παρά το γεγονός ότι για τα επόμενα 2-3 χρόνια δεν θα είναι τόσο καλά, όσο πριν χρόνια, η ελληνική ναυτιλία θα γνωρίσει πολύ καλύτερες ημέρες”.
Τα θέματα χρηματοδότησης του ελληνόκτητου στόλου, αλλά και η επέκταση αυτού, συζητήθηκαν και στο πλαίσιο της έκθεσης «Ποσειδώνια 2014» την Τρίτη και επρόκειτο για μία ενδιαφέρουσα συζήτηση, στην οποία έλαβαν μέρος μερικοί από τους σημαντικότερους πλοιοκτήτες όπως ο Γιώργος Οικονόμου, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Dryships Inc, η Αγγελική Φράγκου, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος, Navios Maritime Holding, Emanuele A. Lauro, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Scorpio Bulkers, Ευάγγελος Μ. Μαρινάκης, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, Capital Product Partners, Αθανάσιος Ι. Μαρτίνος, ο διευθύνων σύμβουλος, Eastern Mediterranean Maritime Limited, Νικόλαος Τσάκος, και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Tsakos Energy Navigation.
Ο κ. Αθ. Μαρτίνος είπε ότι ο ανταγωνισμός ωφελείται από την πρόσβαση σε ρευστότητα που προσφέρουν οι αγορές, καθώς επίσης και από το επενδυτικό ενδιαφέρον των διάφορων funds. Σημείωσε, μάλιστα, ότι οι όποιες επενδύσεις στον χώρο της ναυτιλίας είναι καλοδεχούμενες αφού συμβάλλουν στην βελτίωση της οικονομίας γενικότερα με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και μέσω μιας σειράς άλλων οφελών που προορίζονται ειδικότερα στον ευρύτερο κλάδο της ναυτιλίας. Όπως είπε η είσοδος στο Χρηματιστήριο των μεγάλων εταιρειών διευκολύνει τη μετάβαση της διοίκησής τους από τη μία γενιά στην άλλη.
Ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια πρέπει να τηρούν αυστηρούς όρους και να ελέγχονται με επαγγελματικό τρόπο ούτως ώστε οι επενδύσεις τους να πραγματοποιούνται με γνώμονα κριτήρια που προσφέρουν υπεραξίες στην αγορά και να μην ωθούνται από υπερεκτιμήσεις που πιθανόν να κάνουν σχετικά με τα ύψη της κερδοφορίας στην οποία αποβλέπουν.
Ο κ. Νικόλαος Τσάκος, η εταιρεία του οποίου ήταν εκ των πρώτων εισηγμένων, υποστήριξε ότι η ρευστότητα που απορρέει μέσω της μετοχοποίησης της εταιρείας προσβλέπει στην ανάπτυξή της.
Η κα Φράγκου δήλωσε ότι «είναι σημαντική η πρόσβαση στις αγορές, διότι βοηθάει την αλλαγή σκυτάλης στα διοικητικά θέματα με την ανάληψη καθηκόντων από τα στελέχη της νέας γενιάς αλλά και επειδή η ρευστότητα δίνει τα κατάλληλα εργαλεία για την επίτευξη επενδυτικών στόχων. Ιδιαίτερα εάν μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε τις οικονομίες κλίμακας, τα πλεονεκτήματα είναι σημαντικά».
Ελένη Στεργίου
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.