Στην αξιοσημείωτη αντοχή που επέδειξαν οι Ελληνες εφοπλιστές στην κρίση, αλλά και στον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει στο εξής η Εθνική στη στήριξη της οικονομίας, στάθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής, Αλέξανδρος Τουρκολιάς κατά την ομιλία του στα Ποσειδώνια.

“Η ελληνική οικονομία πορεύεται προς έναν ενάρετο κύκλο. Ο καθένας μας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Το χρωστάμε, αν μη τι άλλο, στη νέα γενιά. Οι παραλείψεις μας, οι αστοχίες μας και οι λανθασμένες επιλογές μας αποδυνάμωσαν τον παραγωγικό ιστό της χώρας και τώρα, με μεγάλο κόστος, πρέπει να αποκατασταθεί και να αποκλειστεί η επιστροφή στο παρελθόν”, ανέφερε, μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της ΕΤΕ.

Με την ευκαιρία της Διεθνούς Ναυτιλιακής Έκθεσης των Ποσειδωνίων, η Εθνική Τράπεζα παρέθεσε στον Αστέρα Βουλιαγμένης, δείπνο στο οποίο παρεκάθησαν 575 προσκεκλημένοι, κυρίως από το χώρο της ναυτιλίας.

Στο δείπνο παραβρέθηκαν επίσης ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, οι υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και Ναυτιλίας & Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Ο κ. Τουρκολιάς ευχαρίστησε το σύνολο του ναυτιλιακού κλάδου για την στήριξή του προς την τράπεζα τα τελευταία δύο χρόνια, τονίζοντας ότι ο κλάδος συνέβαλε αποφασιστικά, κάτω από δύσκολες συνθήκες, στην ιδιαίτερα επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίησή της.

“Βέβαια, αναφερόμενος στις υπερβολές, επισημαίνω ότι σήμερα μόνο το 10% του παγκόσμιου στόλου ξεπερνά την 20ετία. Αυτό καθιστά ανέφικτη τη μαζική διάλυση υπερήλικων πλοίων. Επιπλέον, οι νέες παραγγελίες κινούνται σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 18% του παγκοσμίου τονάζ, γεγονός που επίσης δυσχεραίνει την απορρόφηση της νέας χωρητικότητας. Επομένως, απαιτείται  προσοχή στις νέες παραγγελίες που προτίθεστε να υπογράψετε, κατά την εβδομάδα των Ποσειδωνίων,   ακόμα και άν επιτύχετε σημαντική μείωση των υπό διαπραγμάτευση τιμών”, συμπλήρωσε ο κ. Τουρκολιάς.

“Η ελληνική ναυτιλία αποτελεί τον κορμό της ευρωπαϊκής, με τους Έλληνες πλοιοκτήτες να ελέγχουν το 46,7% του ευρωπαϊκού στόλου, σε όρους dwt, ενώ παραμένει στην πρώτη θέση διεθνώς. Αυτό και μόνο το γεγονός σημαίνει ότι η ελληνική ναυτιλία πρέπει όχι μόνο να έχει λόγο, αλλά και στήριξη, ώστε να διαδραματίζει ρόλο παρεμβατικό στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής, αλλά ακόμη και της διεθνούς ναυτιλιακής πολιτικής. Πρέπει να αποφευχθούν λανθασμένες επιλογές του παρελθόντος, που ώθησαν εκτός ευρωπαϊκού χώρου δραστηριότητες συναφείς με τη ναυτιλία, όπως π.χ. τη ναυπηγική βιομηχανία, με προφανείς αρνητικές επιπτώσεις”.

Αναφερθείς γενικά στην πορεία της ελληνικής οικονομίας σημείωσε: “Η μεγάλη πρόκληση πλέον σχετίζεται με την εξασφάλιση ισχυρής και διατηρήσιμης αναπτυξιακής τροχιάς της οικονομίας. Η αναζήτηση και ανάδειξη εθνικών πρωταθλητών  θα πραγματοποιηθεί μέσα από:
τις εταιρικές αυξήσεις κεφαλαίου,
την αναζήτηση στρατηγικών επενδυτών,
τις διαδικασίες συγχώνευσης και απορρόφησης, καθώς και
την εκλογίκευση του λειτουργικού κόστους.
Και, τέλος,  με τις απαιτούμενες αναδιαρθρώσεις των εταιρειών σε συνδυασμό με τη θετική συνδρομή  του τραπεζικού συστήματος”.

Σε ό,τι αφορά τον ρόλο της ΕΤΕ από εδώ και στο εξής, τόνισε ότι “τώρα, η Εθνική Τράπεζα, όπως έχει ανακοινώσει, είναι σε θέση να παίξει το ρόλο που της αρμόζει στην ελληνική οικονομία, διοχετεύοντας το 2014 συνολικά 3 δισ. ευρώ στην ελληνική αγορά σε υγιείς επιχειρήσεις κάθε κλάδου και κάθε μεγέθους. Ευνόητο είναι ότι η χρηματοδότηση της ναυτιλίας θα διεκδικήσει σημαντικό μερίδιο. Ήδη έχει προχωρήσει η έγκριση δανείων, που αφορούν νέες επενδύσεις προς την πραγματική οικονομία και τη ναυτιλία, ενώ έχει ήδη απορροφηθεί το 41,1% από τα συγχρηματοδοτούμενα έργα”. 

“Η Εθνική είναι η πρώτη και μοναδική ελληνική τράπεζα με θετικά αποτελέσματα για έκτο συνεχόμενο τρίμηνο”, τόνισε ο επικεφαλής της ΕΤΕ. “Για τον Όμιλο της Εθνικής, είναι ιδιαίτερα σημαντικά τα στοιχεία της πολύ θετικής συνεισφοράς: της Finansbank, του διεθνούς δικτύου και της Εθνικής Ασφαλιστικής”, συμπλήρωσε. Όσον αφορά τη θυγατρική της Εθνικής, Finansbank, ο κ. Τουρκολιάς ανέφερε ότι το πρώτο τρίμηνο του 2014 υπερδιπλασίασε τα κέρδη, αύξησε τις καταθέσεις με ρυθμό 8% και τα δάνεια με ρυθμό 6% και εμφανίζει ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια στο 16%.

“Κατά συνέπεια, η Εθνική Τράπεζα είναι έτοιμη να στηρίξει το αύριο της Ελληνικής Οικονομίας, ένα αύριο άρρηκτα συνυφασμένο με την υγιή, διατηρήσιμη εξωστρέφεια με όραμα και στρατηγική. Για την αποψινή μας συνάντηση θα έλεγα,  Stay on board with National Bank of Greece”, πρόσθεσε.

“Οι συνεργάτες μου και εγώ, αποκομίζουμε την εκτίμηση, από τη διεθνή κοινότητα, ότι η ελληνική οικονομία πορεύεται προς έναν ενάρετο κύκλο. Ο καθένας μας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Το χρωστάμε, αν μη τι άλλο, στη νέα γενιά. Οι παραλείψεις μας, οι αστοχίες μας και οι λανθασμένες επιλογές μας αποδυνάμωσαν τον παραγωγικό ιστό της χώρας και τώρα, με μεγάλο κόστος, πρέπει να αποκατασταθεί και να αποκλειστεί η επιστροφή στο παρελθόν. Χρειάζεται, ενωμένοι ως Έλληνες, να στηρίξουμε την προσπάθεια ως βασικό εθνικό καθήκον, κατεξοχήν για τις επόμενες γενεές. Πιστέψτε με: είναι βέβαιο ότι οι Έλληνες που προσπάθησαν και  προσπαθούν σήμερα, θα τύχουν της θετικής αναγνώρισης από τον  ιστορικό του μέλλοντος”.