Toυ Δημήτρη Παφίλα
Με στόχο επιτόκιο 3,70% για την άντληση 500 εκατ. ευρώ θα βγει στις αγορές η Alpha Bank. H τιμολόγηση του δανείου, όσο και αν φαντάζει δραστικά μειωμένη, σε σύγκριση με τα πρόσφατα ομολογιακά δάνεια της Eθνικής και της Πειραιώς, έχει προέλθει από διερεύνηση ξένων θεσμικών επενδυτών.
Ήδη επιτελείο της Alpha Bank, βρίσκεται στο Λονδίνο και πραγματοποιεί παρουσιάσεις και συναντήσεις με ξένα funds. Το επιτόκιο με το όποιο θα δανειστεί η Alpha Bank είναι χαμηλότερο από το 4,37 που πέτυχε η Εθνική Τράπεζα (500 εκατ.) και το 5% που δανείστηκε η Tράπεζα Πειραιώς (500 εκατ.). Σύμφωνα με στελέχη της τράπεζας, τα κεφάλαια θα διατεθούν για την ενίσχυση της ρευστότητας τής και την ανάπτυξη των τραπεζικών εργασιών.
Ενδιαφέρον
Μεγάλο ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί στο εξωτερικό για το ομόλογο της Alpha Bank, ύστερα από την πτώση των επιτοκίων της ΕΚΤ έτσι οι ξένοι δεν θα αφήσουν ανεκμετάλλευτη και αυτή την ομολογιακή έκδοση. Όταν το επιτόκιο της ΕΚΤ είναι 0,15% και το επιτόκιο καταθέσεων σε ξένες τράπεζες του εξωτερικού δεν ξεπερνά το 1,5 με 2% είναι προφανές ότι οι εκδόσεις ομολογιακών με επιτόκια πάνω από 3% συγκεντρώνουν την πλειοψηφία των ξένων θεσμικών επενδυτών. Είναι τόσο δε μεγάλο το ενδιαφέρον, ώστε η τράπεζα απευθύνεται για το ομόλογο μόνο στο εξωτερικό και στην Ελλάδα μόνο σε επιλεγμένους πελάτες του private banking.
Η ομολογιακή έκδοση αναμένεται να σημειώσει σημαντική υπερκάλυψη από τους ξένους παρόλο που αυτή την περίοδο υπάρχουν μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου στο εξωτερικό, όπως της γερμανικής Deutsche Bank ή της ιταλικής Medibank.
Tι κερδίζει η τράπεζα
Με την πτώση των επιτοκίων της ΕΚΤ, η Alpha Bank πιέζεται όπως και υπόλοιπες τράπεζες καθώς πέφτει το επιτόκιο δανείων αλλά και το επιτόκιο καταθέσεων. Αντίβαρο στις πιέσεις αυτές αποτελεί η άντληση 500 εκατ. ευρώ που ενισχύουν τα ιδία κεφάλαια της τράπεζας, ενόψει και των stress tests του ερχόμενου Νοεμβρίου. Μάλιστα η νέα κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας εκτιμάται ότι θα την βοηθήσει να επιστρέψει στις τραπεζικές εργασίες και την κερδοφορία εντός του 2015, ώστε να διανεμηθεί και πάλι μέρισμα στους μετόχους. Επισημαίνεται ότι η Alpha Bank είναι η μοναδική τράπεζα που διένειμε αδιαλείπτως μέρισμα μέχρι το 2009, όταν ξέσπασε η κρίση χρέους του ελληνικού Δημοσίου.
Διαβάστε περισσότερα:
Θετική υποδοχή της αγοράς για τον ανασχηματισμό
Alpha Bank: Στόχος να αντλήσει 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 3,70%
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.