(Upd) Επιστολή-απάντηση ετοιμάζει η ΔΕΗ απέναντι σε όσα της καταρρίπτει εμμέσως πλην σαφώς η ΕΒΙΚΕΝ, που εκφράζει την Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας, περί ουσιαστικής αδυναμίας να παράσχει χαμηλό κόστος. Η ΔΕΗ είναι σταθερά προσανατολισμένη στη συγκεκριμένη μεθοδολογία κοστολόγησης όσον αφορά τη διαμόρφωση του κόστους για το ρεύμα.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις από στελέχη της ΔΕΗ, το πνεύμα που προσπαθεί να δώσει η ΕΒΙΚΕΝ στην κοστολόγηση της τιμής του ρεύματος υπόκειται σε απλοποιήσεις και δεν λαμβάνει συνολικά τη μακροχρόνια πολιτική που υπάρχει όσον αφορά το ενεργειακό ζήτημα μέσα στα ευρωπαϊκά πλαίσια.
Το θέμα αναμένεται να λάβει διαστάσεις καθώς άπτεται σημαντικών επενδυτικών κινήσεων που έχουν γίνει στον ευρύτερο κλάδο, θα δοκιμάσει δε και τις νέες δομές του ΣΕΒ.
Η επιστολή της ΕΒΙΚΕΝ στη ΡΑΕ
Πριν καλά καλά κατακαθίσει ο ανασχηματισμός, η EBIKEN έστειλε επιστολή προς την ΡΑΕ με την οποία ζητά να γίνουν διάφορες τροποποιήσεις σε σχέση με την διαμόρφωση του κόστους προμήθειας των τιμών ενέργειας. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή, η ΔΕΗ αποτελεί σήμερα defacto μονοψώνιο για την βιομηχανία. Στη λογική αυτή ο μηχανισμός ΝΟΜΕ προτείνεται από την ΡΑΕ τα τελευταία χρόνια ως η ιδανική μεταβατική λύση για να άρει αυτή τη στρέβλωση και να αποτελέσει για την βιομηχανία μια πραγματική, βιώσιμη και εναλλακτική μορφή ενέργειας σε ανταγωνιστική τιμή.
Κατά τον τρόπο αυτό, προωθείται η απελευθέρωση της αγοράς και η είσοδος νέων προμηθευτών. Από την πλευρά της η ΕΒΙΚΕΝ ζητά να γίνουν τροποποιήσεις που θα αφορούν βιομηχανικούς καταναλωτές και φορτίο βάσης για το σύνολο του έτους στο γαλλικό πρότυπο.
Κατηγορεί τη ΔΕΗ για μονοπώλιο που επιδιώκει με κάθε τρόπο να μετακυλίει τις χρονικές ανεπάρκειες του στον τελικό καταναλωτή. Αναφέρει μάλιστα χαρακτηριστικά ότι με βάσει τις θέσεις της ΔΕΗ για το κόστος της, κρίνεται ως εξαιρετικά επικίνδυνη η εξαγωγή συμπερασμάτων από τις τεχνικές παραμέτρους του μηχανισμού.
Η ΕΒΙΚΕΝ δίνει ιδιαίτερη σημασία στο κόστος διάθεσης της λιγνιτικής παραγωγής από τη ΔΕΗ, πρόταση που βγήκε σε διαβούλευση από τη ΡΑΕ.
Το ζήτημα έχει να κάνει με τη συνολική απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας με βιώσιμους όρους, καθώς μάλιστα η ΡΑΕ αποτελεί και την Ανεξάρτητη Αρχή του συστήματος. Πολύ περισσότερο δε το ζήτημα άπτεται και του κόστους ρύπανσης που προκαλούν οι παλαιές ενεργειακές μονάδες, και το οποίο είναι βέβαιο, ότι μελλοντικά θα επιβαρύνει σημαντικά.
Για το λόγο αυτό εξάλλου και οι πιο προηγμένοι διεθνείς φορείς του ευρύτερου ενεργειακού φορέα του περιβάλλοντος προωθούν την χρηματοδότηση δια μέσου των πράσινων ομόλογων, που θα έχουν μειωμένο κόστος χρηματοδότησης εφόσον δικαιολογείται η ποιότητα του εκδότη.
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.