(Upd 08:22) Την πεποίθησή του ότι δεν θα χρειαστεί τρίτο πακέτο στήριξης η Ελλάδα εξέφρασε ο Πωλ Τόμσεν μιλώντας στη ΝΕΡΙΤ. Παράλληλα, ο επικεφαλής της τρόικας στη χώρα μας, τόνισε πως για να μειωθεί η φορολογία, που είναι υψηλή, χρειάζεται να καλύπτονται προϋποθέσεις.

«Συμφωνώ με την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ότι οι φορολογικοί συντελεστές σε κάποιους τομείς είναι πολύ υψηλοί και ότι θα πρέπει να αποτελεί στόχο η μείωσή τους, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει χωρίς να απειλείται η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 4,5%». Το κλειδί για να επιτευχθεί αυτό είναι η βελτίωση της φορολογικής διοίκησης, σημειώνει ο κ. Τόμσεν: «Αν μπορείς να εξασφαλίσεις ότι οι πάντες πληρώνουν φόρους, οι πλούσιοι πληρώνουν και όχι μόνο οι μισθωτοί, αν διευρύνεις τη φορολογική βάση, τότε μπορούμε να συζητάμε τη μείωση των φορολογικών συντελεστών».

Όσον αφορά το χρέος, ο κ. Τόμσεν είπε: «Η ελάφρυνση του χρέους μπορεί να γίνει χωρίς νέο κούρεμα. Μπορεί να γίνει μέσω της μείωσης επιτοκίων ή άλλων μορφών μεταφοράς, ή με άλλους τρόπους που θα συζητηθούν τους επόμενους μήνες».

«Το χρηματοδοτικό κενό μπορεί να καλυφθεί, δεν είναι απαραίτητο τρίτο πακέτο. Είναι πολύ νωρίς για να ξέρουμε αν θα χρειαστεί οι Ευρωπαίοι εταίροι να δώσουν πάλι χρήματα», επισημαίνει ο Πωλ Τόμσεν και παραπέμπει στις συζητήσεις που θα γίνουν τους επόμενους μήνες.

Δείτε το βίντεο στο protothema.gr.