Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

“Πόσο χαμηλότερα μπορεί να πέσει το κόστος δανεισμού της Ελλάδας και των υπόλοιπων χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας;”, αναρωτιέται η Wall Street Journal, την ώρα που η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 5,7%, καθώς η ανακοίνωση των μέτρων του  Mario Draghi, την περασμένη εβδομάδα, προκάλεσε νέο ράλι στις τιμές.

Όπως εξηγεί η WSJ, μια σειρά από ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα δίνουν αυτή τη στιγμή ιστορικά χαμηλές αποδόσεις (ως γνωστόν οι αποδόσεις υποχωρούν όταν οι τιμές των ομολόγων ενισχύονται). Ακόμα χαμηλότερες και από εκείνες που επικρατούσαν πριν από τη χρεοκοπία της Lehman Brothers και την κρίση εμπιστοσύνης στο project του κοινού νομίσματος που ακολούθησε.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, τα κρατικά ομόλογα μπορούν να ενισχυθούν περαιτέρω (και οι αποδόσεις τους να πέσουν ακόμα περισσότερο), εάν κανείς κρίνει από τα spreads τους έναντι των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι στα χρόνια που μεσολάβησαν από την ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ το 2001 έως την κρίση της Lehman το 2008, οι αποδόσεις των περισσότερων ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων ήταν χαμηλότερες των γερμανικών, η WSJ επισημαίνει πως το ράλι των ομολόγων έχει και άλλα περιθώρια.

Πραγματικά, στο διάστημα αυτό, υπήρξαν περιστάσεις όπου η Γερμανία δανειζόταν ακριβότερα από την Ισπανία, την Ιταλία, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, ακόμα και την Ελλάδα.

Και κατά μέσο όρο, το spread των ομολόγων αυτών έναντι των γερμανικών στα χρόνια αυτά, κυμαινόταν από 5-6 μονάδες βάσης στην περίπτωση της Ιρλανδίας και της Ισπανίας έως περίπου 25 μονάδες βάσης στην περίπτωση της Ελλάδας.

Και με δεδομένη την πεποίθηση των αγορών ότι χώρες όπως η Ισπανία, η Γαλλία ή η Ιταλία δεν θα αφεθούν ποτέ από την ΕΚΤ να χρεοκοπήσουν, η WSJ επισημαίνει πως θεωρητικά, το spread των ομολόγων αυτών έναντι των γερμανικών θα πρέπει να μηδενιστεί. 

Από την άλλη, η εφημερίδα προειδοποιεί πως εάν αυτή η πεποίθηση των επενδυτών αποδειχθεί λανθασμένη, τα πράγματα μπορεί να γίνουν πάρα πολύ άσχημα.