Μεγάλα funds των αναδυόμενων αγορών ενεργητικού πάνω από 20 δισ. ευρώ παρακολούθησαν τις παρουσιάσεις των ελληνικών εταιρειών, αλλά και fund managers συμμετείχαν στα λεγόμενα one to one με στελέχη ελληνικών εισηγμένων στη Νέα Υόρκη, δείχνοντας ότι το ενδιαφέρον για τους ελληνικούς τίτλους παραμένει αμείωτο.

Ποια είναι τα νέα δεδομένα για τα επενδυτικά κεφάλαια: Κατά πρώτον ότι παρόντα είναι επενδυτικά σχήματα από το Σαν Φρανσίσκο και την Καλιφόρνια που δεν έχουν εμφανιστεί στο παρελθόν, είναι διατεθειμένα να λάβουν περισσότερα ρίσκα για τις ελληνικές εταιρείες. Για ορισμένους βέβαια το γεγονός ότι η αγορά έχει καταγράψει μια σημαντική απόδοση την τελευταία διετία, αποτελεί, αν όχι αντικίνητρο, ένα κριτήριο που οδηγεί σε επιφυλακτική στάση, απέναντι στις τρέχουσες κεφαλαιοποιήσεις. Κατά συνέπεια, ορισμένοι fund managers γίνονται πιο απαιτητικοί στο να ερευνήσουν και να καταλήξουν σε αποφάσεις για εταιρείες που παρουσιάζουν ουσιώδεις προοπτικές ανάκαμψης και ανάπτυξης για την άνοδο των μετοχών τους. Στην πρώτη γραμμή αυτών βρίσκεται ο όμιλος Μυτιληναίου – Μέτκα, η κεφαλαιοποίηση του οποίου εκτιμάται ότι θα ευνοηθεί τα μέγιστα από την διευθέτηση των ζητημάτων του κόστους του αλουμινίου, καθώς και την ανάκαμψη της ζήτησης για την πορεία του μετάλλου την προσεχή τριετία. Ο όμιλος εντάσσεται στον ενεργειακό κλάδο που θεωρείται, μαζί με τον τραπεζικό πιο hot για τους διεθνείς επενδυτές, καθώς αναμένεται να προχωρήσουν και τα σημαντικά βήματα για την απελευθέρωση της αγοράς και τη δραστηριοποίηση των ιδιωτών παραγωγών.

Στο πρώτο πλάνο ενδιαφέροντος βρίσκονται οι τραπεζικές μετοχές, αυτό που αλλάζει όμως είναι ότι για πρώτη φορά εκδηλώνεται ενδιαφέρον για τα λεγόμενα small caps με χαρακτηριστικότερους αντιπροσώπους τη Σωληνουργεία Κορίνθου, τα Πλαστικά Θράκης και το Πλαίσιο.

Ενδιαφέρον και για αγορά δανείων σε discount

Τι ενδιαφέρει τους ξένους: Μετοχές και δάνεια επιχειρήσεων με σημαντική όμως έκπτωση (discount).   Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα που εξήχθη κατά τη διάρκεια του συνεδρίου  στη Νέα Υόρκη,στο οποίο έλαβαν μέρος οι επικεφαλής τουλάχιστον 25 εταιριών.

Το “παρών” στο «Μεγάλο Μήλο»  έδωσαν οι Εθνική Τράπεζα, Αlpha Bank, Πειραιώς, Eurobank ,  Αεροπορία Αιγαίου, Αttica Bank, Σωληνουργεία Κορίνθου, Ελλάκτωρ, Eurobank Properties, Folli Follie, ΓΕΚ Τέρνα, Γρ. Σαράντης, ΕΧΑΕ , Ελληνικά Πετρέλαια, Ιντραλότ, Lamda Development , MIG, Mέτκα, Μότορ Όιλ , Μυτιληναίος , ΟΠΑΠ, Πλαίσιο, Τέρνα Ενεργειακή, Πλαστικά Θράκης και Τιτάν.

Οι εκπρόσωποι των μεγάλων διεθνών funds απηύθυναν συγκεκριμένα και λεπτομερή ερωτήματα για τις ελληνικές εταιρίες και τους προαναφερόμενους κλάδους, επισημαίνοντας πως είναι διατεθειμένοι να τοποθετηθούν άμεσα στην εγχώρια οικονομία, όχι όμως σε παραγωγικές επενδύσεις, αλλά κυρίως στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Μεγάλο  ενδιαφέρον υπήρξε και για τον τραπεζικό κλάδο και κυρίως για την εξαγορά μεγάλων δανειακών χαρτοφυλακίων σε σημαντικό όμως Discount.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα συνολικά δάνεια του τραπεζικού τομέα αγγίζουν περίπου τα 220 δισ. ευρώ.  

Στα μεγαλύτερα διεθνή funds που φέτος συμμετέχουν στο ελληνικό forum περιλαμβάνονται: Morgan Stanley, Lazard, Templeton, Dupont, Fintech Advisors, Columbia Wanger AM. Παράλληλα, καταγράφεται ρεκόρ στις συναντήσεις που έχουν προγραμματισθεί καθώς ανέρχονται σε 600, ενώ οι fund managers ξεπερνούν τους 150. Για εντυπωσιακή υποδοχή των ελληνικών επιχειρήσεων και έντονο ενδιαφέρον για τις εγχώριες εξελίξεις έκανε λόγο o πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, Σίμος Αναστασόπουλος.

Στην Αμερική βρέθηκαν οι Χρήστος Μεγάλου της Eurobank , Πέτρος Χριστοδούλου της Εθνικής, Γιώργος Πουλόπουλος της Πειραιώς, Πόλα  Χατζησωτηρίου της Εθνικής και Λάμπρος Παπακωνσταντινου της Geniki Bank.. Από τον χώρο των επιχειρήσεων ήταν ο Δ. Παπαδόπουλος της  Μυτιληναίος – Μέτκα , Τζώρτζης Κουτσολιούτσος της Folie Follie και Δημ. Καλλιτσάντζης του Ελλάκτωρα.  Επίσης οι κ.κ. Αθανασίου της Lamda Dev, Χρυσικός της Eurobank Properties, Χουστ του ΟΠΑΠ  και Μπουλούτας της MIG.   Από τις χρηματιστηριακές συμμετείχε ο κ. Β. Χαρατσής, Beta ΑΧΕΠΕΥ.