Τρεις είναι οι λόγοι, κατά την Societe Generale που θα οδηγήσουν τις ευρωπαϊκές μετοχές ψηλότερα. Πρώτο είναι οι  αναπτυξιακές πολιτικές που θα εφαρμοστούν μετά από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, που έδειξε ότι χρειάζεται αλλαγή στο μείγμα της ευρωπαϊκής πολιτικής. Δεύτερον οι πολυπόθητες προσπάθειες αναδιάρθρωσης του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα θα ξεκινήσουν στους επόμενους μήνες και στην Ιταλία και τη Γαλλία και τρίτον η ΕΚΤ θα χαλαρώσει περισσότερο τη νομισματική της πολιτική με τη χρήση μη συμβατικών εργαλείων.

 

Στην έκθεση της η Societe Generale υποστηρίζει ότι τα “αγαπημένα” της χρηματιστήρια είναι αυτά της Γαλλίας και της Ιταλίας, τα οποία θα συνεχίσουν να σημειώνουν άνοδο μετά την αναμενόμενη αλλαγή πολιτικής της Ευρώπης (με στροφή προς την ανάπτυξη).

Στα πέντε κλειδιά για την ευρωπαϊκή αγορά μετοχών η Societe Generale προτείνει long τοποθετήσεις στον Eurostoxx και short στον Stoxx, “buy” για τον γαλλικό CAC 40, long για τον ιταλικό FTSE MIB και short για τον ισπαντικό IBEX 35, “buy” για τις ευρωπαϊκές τράπεζες και long σε μέταλλα και μεταλλευτική βιομηχανία, αλλά προτείνει κλείσιμο short θέσεων στα καταναλωτικά αγαθά.

Σύμφωνα με το γράφημα  οι χαμηλότερες αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων θα μπορούσαν να οδηγήσουν τον FTSE MIB υψηλότερα, ενώ ο IBEX 35 έχει ανακάμψει πλήρως.

Τόσο η αγορά της Γαλλίας, όσο και αυτή της Ιταλίας θεωρούνται ελκυστικές ενώ υπάρχει μία πλειάδα τουλάχιστον 10 γαλλικών μετοχών που δίνουν τη δυνατότητας σε επενδυτές που αποκτήσουν σ’ αυτές θέσεις να επωφεληθούν από την αναμενόμενη ανάκαμψη.

Oι Τhales, Renault, BNP Paribas, Credit Agricole, Vinci, Saint-Gobain, Casino, LLiad, EDF, Veolia Environment, είναι οι μετοχές που η Societe Generale αξιολογεί ως “Buy.”

ΒP, TOTAL, ArcelorMittal, Rio Tinto, SKF, Inditex, Nestle, GlaxoSmithKline, Roche, AXA, Aviva, Atos, EDF, είναι σύμφωνα με την Societe Generale κάποιες από τις χρυσές ευρωπαίκες μετοχές.

Τα χρηματιστήρια του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ελβετίας και της Σουηδίας, χωρών που δεν ανήκουν στην ευρωζώνη, ήδη, αναφέρει η Societe Generale διαπραγματεύονται αρκετά υψηλά και οι μετοχές τους θα βρεθούν σύντομα υπό πιέσης που εναμένεται να ενταθούν το πρώτο τρίμηνο του 2015.  Ο αποπληθωρισμός απειλεί τη σουηδική και την ελβετική αγορά μετοχών, αφού είναι οι πιο ακριβές αγορές του κόσμου.

Στο χάρτη που ακολουθεί φαίνεται η πρόβλεψη για τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης αλλά και του κόσμου. Στην Ευρώπη ο γαλλικός CAC 40 αναμένεται σε ένα χρόνο να έχει άνοδο 18%, ο DAX στη Γερμανία θα μείνει αμετάβλητος, ο FTSE 100 στο Λονδίνο θα υποχωρήσει 2%, ο SMI στην Ελβετία θα υποχωρήσει -3%. Αντίθετα άνοδο 17% αναμενεται να παρουσιάσει ο FTSE MIB στην Ιταλία, όπως και ο IBEX στην Ισπανία που θα ενισχυθεί 8%. Ο S&P 500 στις ΗΠΑ θα παραμείνει αμετάβλητος, ενώ το χρηματιστήριο της Κίνας θα σημειώσει άνοδο 21%, όπως άνοδο θα καταγράψουν στον επόμενο χρόνο και το χρηματιστήριο της Ινδίας 6% και το χρηματιστήριο της Ιαπωνίας με τον δείκτη Nikkei να κερδίζει 9%.

Οι τράπεζες θα συνεχίσουν να δέχονται την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ τα stress tests θα βοηθήσουν τις τράπεζες αφού θα δημιουργηθεί μεγαλύτερη διαφάνεια για τους επενδυτές.

Σύμφωνα με την Societe Generale ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας συνεχίζει να διαπραγματεύεται σε ελκυστικά επίπεδα.

Οι αποδόσεις των περιφερειακών ομολόγων θα συγκλίνουν με τις αποδόσεις των ομολόγων της υπόλοιπης Ευρώπης, ενώ η αστάθεια θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα, αναφέρει η τράπεζα.

Τα μέταλλα, μεταλλευτική βιομηχανία και διαρκή αγαθά οδηγούνται από την ζήτηση στις αναδυόμενες αγορές με την απόδοση του τομέα αυτού να έχει αποκλίνει σημαντικά από το 2009. Σας συνιστούμε, αναφέρει η Societe Generale να απενεργοποιηθείτε από διαρκή αγαθά καθώς είναι ακριβά και να επενδύσετε στη μεταλλευτική βιομηχανία αφού αναμένεται ανάκαμψη στις αναδυόμενες αγορές.

Η Societe Generale βλέπει περιορισμένες δυνατότητες για τα καταναλωτικά αγαθά που έχουν υπεραποδώσει τα τελευταία χρόνια και τώρα αντιπροσωπεύουν επίπεδο ρεκόρ της συνολικής κεφαλαιοποίησης της ευρωπαϊκής αγοράς.Οι περισσότερες εταιρείες καταναλωτικών αγαθών είναι στη διαδικασία κανονιστικής ρύθμισης της κερδοφορίας και αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε ακριβό έδαφος. Η Societe Generale προτείνει εγκατάλειψη θέσεων από τα καταναλωτικά αγαθά.