Για στροφή στην πολιτική της Αθήνας, με χαλάρωση των μεταρρυθμίσεων, κάνει λόγο το Bloomberg σε εκτενή ανάλυσή του, στην οποία εξηγεί ότι η μείωση του κόστους δανεισμού που έφεραν τα μέτρα του Mario Draghi, μετριάζει τις πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση.
Τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια στην Ευρωζώνη και η πλημμύρα κεφαλαίων στην Ελλάδα από επενδυτές που είναι διψασμένοι για αποδόσεις, μειώνουν τις πιέσεις της αγοράς προς την κυβέρνηση για τη μεταρρύθμιση που τόσο χρειάζεται, αναφέρει χαρακτηριστικά το Bloomberg.
“Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει ακόμα να γίνουν βαθύτερες και εδώ δεν έχουμε μία κρατική μηχανή που μπορεί να λειτουργήσει καλά χωρίς ισχυρή και συνεπή ηγεσία”, εξηγεί ο Kevin Featherstone, καθηγητής ελληνικών σπουδών στο London School of Economics. “Η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα σε πολύ δύσκολη θέση”.
Όπως εξηγεί το Bloomberg, η ελληνική οικονομία έχασε περίπου το ένα τέταρτο του ΑΕΠ της, έχει ανεργία κοντά στο 27% και χρέος πάνω από το 175%, ωστόσο όλα αυτά δεν απέτρεψαν τη χώρα από το να προσελκύσει το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών. Τον Απρίλιο η Αθήνα επέστρεψε στις αγορές λαμβάνοντας προσφορές άνω των 20 δισ. ευρώ για το ύψους 3 δισ. ευρώ 5ετές ομόλογό της.
Με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Mario Draghi, να σπρώχνει τα επιτόκια στην Ευρωζώνη σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς πέφτει στο 5,97%, από το ρεκόρ του 44,21% του 2012.
Και η ζήτηση για τα ελληνικά ομόλογα είναι υψηλή. Όπως δηλώνει στο πρακτορείο ο Αλέξανδρος Μαγκλάρας, που βοηθά στη διαχείριση 300 εκατ. ευρώ στην Triton Asset Management, οι ελληνικές τράπεζες και εταιρείες άντλησαν 11,2 δισ. ευρώ από ξένους επενδυτές το τελευταίο διάστημα μέσω αυξήσεων κεφαλαίου και έκδοσης ομολόγων. Η Ελλάδα και οι επιχειρήσεις της άντλησαν 14 δισ. ευρώ από ξένους επενδυτές, ποσό ίσο με το 7,7% του ΑΕΠ της χώρας.
Η ευκολότερη πρόσβαση στις αγορές και σε κεφάλαια, έχει κάνει την Ελλάδα να εξαρτάται λιγότερο από τα δάνεια του πακέτου διάσωσης, σημειώνει το δημοσίευμα.
Ένα από τα θύματα της χαλάρωσης των πιέσεων προς την κυβέρνηση ήταν και ο Χ. Θεοχάρης, τονίζει το Bloomberg, υπενθυμίζοντας τις σοβαρές ανησυχίες που εξέφρασε η Κομισιόν όταν έγινε γνωστή η παραίτησή του.
“Το κίνητρο της αντικατάστασής του δείχνει να είναι η πολιτική επιθυμία για χαλάρωση των φοροεισπρακτικών προσπαθειών”, λέει ο Μανόλης Γαλενιανός, καθηγητής του University of London. “Η απόλυση ενός αξιωματούχου που υποτίθεται ότι είχε διορισθεί για πέντε χρόνια, χωρίς να δίνεται κάποια σοβαρή δικαιολογία, καθιστά την ανεξαρτησία της φοροεισπρακτικής αρχής μία κοροϊδία”.
Ανάμεσα στις άλλες ενδείξεις πως το φθηνό χρήμα έχει δώσει θάρρος στην ελληνική κυβέρνηση, το Bloomberg αναφέρει τον ανασχηματισμό, ο οποίος έδειξε την πόρτα της εξόδου σε υπουργούς και αξιωματούχους που είχαν πιστωθεί με οικονομικές μεταρρυθμίσεις, όπως ο Κ. Χατζηδάκης και ο Αδ. Γεωργιάδης.
Οι νέοι υπουργοί αμφισβητούν τώρα τις υποσχέσεις που είχαν δοθεί νωρίτερα, λέει το δημοσίευμα, επισημαίνοντας τις ανησυχίες του Π. Κουκουλόπουλου για τη σχεδιαζόμενη πώληση της ΕΥΔΑΠ, της ΕΥΑΘ και της ΔΕΗ. Αλλά και ο Ανδ. Λοβέρδος δήλωσε ότι δεν θα εφαρμόσει ένα σχέδιο προϋπολογισμού το οποίο είχε καταψηφίσει στη Βουλή.
“Σε επίπεδο ρητορικής, βλέπουμε μια ανησυχητική στροφή προς το λαϊκισμό”, λέει ο Γαλενιανός. Αλλά η κυβέρνηση αρνείται πως υπάρχει στροφή πολιτικής.
Παρόλα αυτά, ο Γιώργος Παγουλάτος, καθηγητής Ευρωπαϊκών Σπουδών και Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, προειδοποιεί ότι η πρόσφατη ανάκτηση της πρόσβασης της Ελλάδας στις αγορές οδηγεί τη χώρα σε μια λανθασμένη αίσθηση ασφάλειας.
“Η πρόσβαση στις αγορές και το πρωτογενές πλεόνασμα δίνει στην Ελλάδα μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη. Όμως, η πρόσβαση στις αγορές δεν είναι πραγματική λύση. Η απόδοση των ομολόγων είναι πολύ υψηλότερη από το επιτόκιο των δανείων διάσωσης και εάν η Ελλάδα προσπαθήσει να δανειστεί περισσότερα, θα αυξηθεί περαιτέρω”.
Και όλα αυτά, συμβαίνουν την ώρα που οι Ευρωπαίοι αρνούνται να εκταμιεύσουν την επόμενη δόση του 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, γιατί η Αθήνα δεν πληροί τα προαπαιτούμενα.
“Είναι σημαντικό η Ελλάδα να επιστρέψει στο μονοπάτι των σοβαρών οικονομικών μεταρρυθμίσεων”, είπε ο Olli Rehn.
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.