Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί άλλα δάνεια διάσωσης, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

“Όχι, δεν θα το χρειαστούμε”, απάντησε ο πρωθυπουργός όταν ερωτήθηκε από την εφημερίδα εάν η χώρα θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο διάσωσης.

Ο Αντ. Σαμαράς αμφισβήτησε τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για χρηματοδοτικό κενό 12,5 δισ. ευρώ κατά τα επόμενα χρόνια. “Δεν βλέπω ένα τέτοιο κενό, γιατί το έχουμε ήδη καλύψει σε μεγάλο βαθμό. Έχουμε πολλές ιδέες για το πώς θα καλύψουμε το υπόλοιπο, χωρίς να λάβουμε νέα δάνεια”.

Και πρόσθεσε ότι η τρόικα αναγκάστηκε πολλές φορές στο παρελθόν να αναθεωρήσει τις προβλέψεις της, γιατί η Αθήνα ξεπέρασε τους στόχους.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε βέβαιος ότι η Ελλάδα θα βγει από την ύφεση και η ανάπτυξη θα βοηθήσει να μπουν ξανά σε τάξη τα δημόσια οικονομικά.

Η χώρα θα μπορέσει να τηρήσει τη συμφωνία της με τους πιστωτές για μείωση του χρέους από το 175% του ΑΕΠ σήμερα σε επίπεδα κάτω του 110% έως το 2022. Αυτό θα είναι δυνατόν, εφόσον “όλα τα εμπλεκόμενα μέρη τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους”.

“Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις, να ενισχύσει την ανάπτυξη και να εφαρμόσει τη δημοσιονομική πολιτική. Και οι πιστωτές μας πρέπει  επίσης να τηρήσουν αυτό που είπαν: Να συζητήσουν για την ελάφρυνση του χρέους, μόλις η Ελλάδα έχει επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα”, δήλωσε.

Και εξήγησε ότι αυτή η ελάφρυνση του χρέους θα μπορούσε να λάβει τη μορφή χαμηλότερων επιτοκίων, μεγαλύτερης περιόδου ωρίμανσης, μεγαλύτερης περιόδου χάριτος ή ενός συνδυασμού των παραπάνω.

“Θέλουμε να το συζητήσουμε αυτό με το Eurogroup μετά το καλοκαίρι”, δήλωσε ο πρωθυπουργός. Εάν αυτά τα μέτρα “επιτρέψουν στην Ελλάδα να αφήσει πίσω της την κρίση και να σταθεί ξανά στα πόδια της, αυτό θα είναι μια μεγάλη επιτυχία για την Ευρώπη συνολικά”.

Μιλώντας για τη συζήτηση περί χαλάρωσης του Συμφώνου Σταθερότητας της Ευρώπης, ο Αντ. Σαμαράς είπε: “Η ανταγωνιστικότητα και η ανάπτυξη πάνε χέρι-χέρι. Δεν το βλέπω σαν δίλημμα”. Αλλά επέμενε ότι “πρέπει  να διατηρήσουμε τις θεμελιώδεις δομές του συμφώνου. Το σύμφωνο δεν  μας αποτρέπει από το να ενισχύσουμε την ανάπτυξη”.