Άμεσα προτίθεται η κυβέρνηση να επιστρέψει τα χρήματα από τις περικοπές σε μισθούς ενστόλων που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Αυτό προκύπτει από τα όσα ανέφερε την Πέμπτη στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κάνοντας λόγο για την άμεση κατάθεση ρύθμισης με την οποία η κυβέρνηση θα συμμορφώνεται και με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Αρχικά, στο άκουσμα της απόφασης από το υπουργείο Οικονομικών μιλούσαν για δημοσιονομική «βόμβα» καθώς υπολόγιζαν το κόστος συμμόρφωσης με την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου σε περίπου1-1,5 δισ. ευρώ μιλώντας ανοιχτά για την ανάγκη επιβολής νέων μέτρων προκειμένου το κενό αυτό να καλυφθεί.

Σήμερα, έξι μήνες μετά, όσο δηλαδή χρειάστηκε να καθαρογραφεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, από τους ενοίκους του κτιρίου της οδού Νίκης με… ανακούφιση επισημαίνεται ότι τα χρήματα που θα απαιτηθούν άμεσα είναι της τάξης των 150 εκατ. ευρώ. Η εκτίμησή τους βασίζεται στο γεγονός ότι, όπως υποστηρίζουν, η απόφαση αφορά τα χρήματα που καταβλήθηκαν το Νοέμβριο του 2012 και περικόπηκαν αναδρομικά από τον Αύγουστο του 2012. Κατά τις ίδιες πηγές, η απόφαση δίνει χρονικό περιθώριο στο δημόσιο να εξετάσει αν πρέπει αυτοβούλως να καταργήσει τις επίμαχες περικοπές από τούδε και στο εξής, πριν δηλαδή υποχρεωθεί να το πράξει βάσει άλλων πιθανών δικαστικών αποφάσων στο κοντινό μέλλον.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, άλλες πηγές εξετάζοντας το σκεπτικό της απόφασης υποστηρίζουν ότι όταν η κυβέρνηση θα κληθεί να καταβάλει το σύνολο των χρημάτων που περικόπησαν από τους μισθούς των ενστόλων  – κατά το ΣτΕ – αντισυνταγματικά, το ποσό που θα απαιτηθεί θα είναι της τάξης των 620 εκατ. ευρώ, γεγονός που είναι προφανές ότι θα ανατρέψει τις συμφωνίες με τους δανειστές και όλες τις «παραδοχές» στις οποίες εδράζεται ο προϋπολογισμός αλλά και ο οικονομικός σχεδιασμός των επομένων ετών.

Ωστόσο το θέμα, οι χειρισμοί του και οι ερμηνείες του φαίνεται ότι έχουν δημιουργήσει περιπλοκές οι συνέπειες των οποίων δεν έχουν ακόμα αποσαφηνιστεί στο σύνολό τους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το όλο θέμα έχει περάσει τα ελληνικά σύνορα προκαλώντας τον εκνευρισμό και την αγωνία των δανειστών για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα με δικαστικές αποφάσεις που φαίνεται να ανατρέπουν τον σχεδιασμό και τα συμφωνηθέντα. Το ερώτημα των εταίρων και δανειστών είναι από πού θα βρεθούν τα χρήματα που ενδεχομένως να χρειαστούν και τι θα σημάνει αυτό για την ομαλή συνέχεια του ελληνικού προγράμματος.

Πηγή: protothema.gr